Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedova garáž

Od: mysicka56 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, prosím o pomoc, koupili jsme barák, na našem pozemku stojí garáž, kterou dřívější majitel požívá k podnikání. Při podpisu smlouvy jsme se domluvili, že mu tu garáž přenecháme a pozemek mu přepíšeme, aby to stálo na jeho, jenže on to nyní daroval garáž synovi a ten začíná dělat problémy a nárokuje si kromě garáže i pozemek kolem, že jsme povinni mu ho přenechat, že má na to ze zákona nárok.Vybudoval si tu nelegálně na našem odpady bez čističky a roztahuje se víc? Jakou má šanci u soudu, aby ten pozemek získal zpět? Vždyť my se dohadovali s někým jiným on to jenom jakoby sdědil a vyhrožuje tu má šanci u soudu uspět?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Garáž a pozemek pod ní jsou na katastru na souseda? Pokud ano, darování nic nepřekáželo.
Pokud ne, rychle z dohody vycouvejte, nebo nechte napsat právníkem. Syn v budoucnosti může dělat větší problémy.
OVŠEM pozemek okolo je Váš, synáček ať laskavě předloží zákon, na základě kterého to tvrdí.
Dále ať předloží povolení od Vás, že si mohl udělat odpady na Vašem. Dále povolení od hygieniků, stavebního úřadu, vodohospodářů ohledně odpadů. Také potvrzeni od st. úřadu o změně kolaudace garáže na provozovnu, k tomu vyjádření hasičů, hygieniků. Ještě by se něco našlo...
mysicka56
hodnocení

půlka garáže je na našem pozemku a je to i v katastru na nás psáno, a odpady jsou též na našem a nemá povolení navíc to má děláno načerno. Jinak děkuji za odpověď

vilik*

Tak to bych se s ním vůbec nebavil. Vyzval bych ho k odstranění odpadů doporučeným dopisem.

hodnocení

0x

Pokud chcete dobrou radu, musíte popisovat problém přesně ! V otázce píšete, že je CELÁ garáž na Vašem pozemku. V diskuzi pak píšete, že je pouze PULKA garáže na Vašem pozemku. Tak jak to je?

mysicka56
hodnocení

Odpověď jsem již dostala od právničky, máme mu pouze umožnit vstup kdyby si chtěl postavit lešení jinak nic dělat nemusíme. JInak jsem psala, že garáž stojí na našem, jelikož jsem si to též myslela že je celá na našem až po přezkoumání geodetického plánu se zjistilo, že jen půlka.

vilik*

To vám teda poradila blbě, když poradila pouze toto. Čekal bych nějakou radu ohledně neoprávněného nakládání s vaším pozemkem, řešení podnikání na černo, nějaký fígl, jak se domoci vrácení daru, prostě aby si uvědomil, že když něco chce on, nemůže jednat z pozice síly.

Je několik rozporů...
Nemluvme o vrácení daru, daroval otec synovi , není důvod vrácení. A dědí se ze zákona, ne "jakoby " a v katastru by měl být zapsán už syn. Pokud ne, ani se s ním nebavím, není vlastníkem !
Pokud je na katastru okolní pozemek napsán na tazatelku, jedině soud by mohl zvážit důvody syna na získání pozemku okolo a rozhodnout.
Nevíme ani, po čím pozemku se do garáže syn dostává, předpokládám, že po vlastním.
Pokud je pozemek pod půlkou garáže na katastru na pozemku zapsán na tazatelku, nabídl bych synovi jeho odkoupení. Za pořádnou cenu. Na geodetickém plánu může být zakreslena polovička tu a druhá tam, otázka je, na koho jsou ty poloviny napsané.
Tím lešením zřejmě právnička myslela obč. zakoník:
§ 1022
(1) Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
(2) Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
O podnikání na černo nevíme nic. tazatelka píše jen o nelegálních odpadech, bez jejího svolení. Vyzval bych ho na odstranění a zakázal mu vstup na cizí pozemek.
Tazatelka zřejmě více jasných informací nedodává... Její škoda, nemáme křišťálovou kouli.
vilik*

Moje odpověď měla nakopnout tazatelku k doplnění. Omlouvám se za nepřesnost v ní. Jen mi přišlo vhodné dát najevo, že původní obdarovaný ještě dle slov tazatelky žije, bylo by dobré mu to připomenout.

mysicka56
hodnocení

Dobrý den, já se omlouvám, za blbě položenou otázku, doteď jsme to neřešili nic se nedělo. Takže Majitel prodával dům ke kterému patřila garáž, tu garáž se rozhodl že si nechá jelikož v tom podnikal, až po podpisu jsme se dozvěděli že přístavek ve kterém má opravnu už stojí na našem pozemku, skolaudované to má, ale v katastru je to zapsané na nás, syn si nyní pod garáží na našem pozemku vybudoval odpady, nejdřív říkal, že mu stačí jen 1,5 tak jsme mu to povolili nic písemně nemáme, když jsem mu řekla, že tedy chceme vidět stavební povolení a vše kolem tak řekl že je to načerno, když to dostavěl jsou to přes tři metry a přišel za námi, že chce tyto tři metry a ještě 1,5m kolem celé garáže, že má na to ze zákona právo. Že pokud to dá k soudu , že vyhraje.Musím upozrnit, že je to furt ta garáž psána na jeho otce nikoli na něj. Snad jsem podala už víc informací, bohužel jsem to začala řešit tento týden a psala jsem to v naštvání, všem děkuji za odpovědi

mysicka56
hodnocení

Jinak parcela je moje, garáž bývalého majitele, ten žije a vše nechává na synovi , kterému se to chystá přenechat a přepsat to na něj v katastru. Nevidím důvod mu něco nechávat toto si měli vyřešit ještě před prodejem domu a ne že to budou řešit tím, že to chtějí navrátit, přijde mi to stavěné na hlavu, nabídli jsme mu k úžívání ten jeden a půl metru kolem,ale s tím, že to zůstane psáno na mě, on s tím nesouhlasí.

jmhad*
hodnocení

0x

To jsou zase odpovědi - NOZ říká, že jde o přestavek a tudíž buď se část pozemku sousedovi prodá nebo rezhodne soud. U Vás zřejmě rozhodne soud a nikdo jiný.

cituji

§ 1087 Přestavek

(1) Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře.
(2) Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku.

fhsdhdfh

Předpokládám, že to platí pro případy, kdy člověk staví ve víře, že pozemek je jeho (typicky - rodina má ve vsi desítky let pozemek, oplocený, postaví dům... a pak za x let nechá přeměřit hranice a zjistí, že neodpovídají tomu, jak tam už desítky let stojí plot). Ne že si poslavíte stavbu na cizím pozemku a vynutíte si tak jeho koupi. To by to tu vypadalo.

jmhad... To jsou zase odpovědi...
pokud máš výhrady k odpovědím, napiš konkrétně ke kterým a oddůvodni, proč jsou podle tebe, či nějakého předpisu, normy, atd. špatné... takto jen víříš hladinu... nechci dále hodnotit...

Mám pár dotazů
-- NOZ přestavek... je otázka, zda ve starém OZ platilo to o přestavku... dále je otázka, zda bývalý majitel pozemku a garáže stavěl garáž v dobré víře (na svém a) na pozemku souseda? Je otázka, zda pozemek pod garáží je psaný na katastru na souseda... nebo část na bývalého majitele a část na souseda...
je otázka, co je to malá část stavby na malé části cizího pozemku, tazatelka totiž píše o polovičce garáže... to zřejmě nebude "malá část". Koho část garáže můžeme považovat za větší?
Tazatelka píše, že: syn chce další část pozemku...nárokuje si kromě garáže i pozemek kolem, že jsme povinni mu ho přenechat, že má na to ze zákona nárok
Jak můžeš psát o přestavku, cituji (NOZ říká, že jde o přestavek a tudíž buď se část pozemku sousedovi prodá nebo rezhodne soud.) když ten pozemek kolem už není zastavěný tou garáží? Potom se na něj § 1087 nevztahuje...

Dále: Jak může použít § o přestavku soused, když on garáž nestavěl?! Není teda zřizovatel! Je otázka, zda prodejem garáže ( i když je součástí celého pozemku a staveb na něm) na tazatelku přešlo i právo zřizovatele stavby... Je další otázka, kdo vlastně je na katastru napsán jako vlastník garáže, a vlastník pozemku pod ní? Na základě čeho se sousedův syn dožaduje dalších pozemků, jaký má právní důvod? Kdo může donutit tazatelku prodat? Je ta garáž vůbec oficiální? Našel bych podstatně více otazníků...

Bohužel tazatelka dává málo informací a k tomu ještě jen všeobecně a nejasně. Nemáme křišťálovou kouli, můžeme použít jen její info a naše předpoklady... Doufám, že tazatelka odpoví na všechny otazníky od začátku a pokud možno jasně a přesně...

Potom dostane více informací i od nás...

jmhad*

děkuji za umravnění,pane cenzore. Příště se zdržím připomínek,resp. už sem raději zase chodit nebudu.Ale pravdu má já - rozhodne soud,jiné řešení tenhle případ nemá byŤ tu bude padesát moudrých.

jmhad... To je také odpověď...
pokud máš výhrady k odpovědím, napiš konkrétně ke kterým a oddůvodni, proč jsou podle tebe, či nějakého předpisu, normy, atd. špatné..
Nechápeš možná smysl toho, co jsem napsal. Chci po tobě jednoduché: toto a toto je špatně, protože atd.
Pokud to nedokážeš, opravdu nemá cenu, abys tu radil.
A nemáš pravdu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]