Nejste přihlášen/a.
Na katastru nemovitosti bývá věcné břemeno, ..
Omezení vlastnického práva
Typ Věcné břemeno štítové zdi
Takto to mám já..
Pokud to tam není uvedeno, musíte se dohodnout, nebo někdo něčím doložit, nebo to musí určit soud.
doplněno 06.08.15 08:28:Ampér radí dobře, jděte na katastr a tam hledejte v historii obou domů. Třeba najdete, který dům byl první. Pokud nic nenajdete, sdělte sousedovi, že jste tam našel ...a něco si verohodného vymyslete. Pokud nadále bude chtít bourat, upozorněte ho na možné protiprávní řešení situace, které si určitě nenecháte líbit.
V první řadě bych neřešil který dům tam byl dřív, to z praktického hlediska nemá význam. Ještě zásadní otázka, máte skutečně jednu zeď, nebo 2 zdi na sebe nalepené. Nyní musí být 2, ale dříve se stavěla často jedna. Vidíte to často v městské zástavbě, kde se zbourá jeden barák a vedlejší normálně stojí s holou zdí. Jinak bych byl fakt v klidu, protože on svůj barák nemůže zbourat aniž by narušil váš barák. Tzn. že argument "ta zeď je moje" je z praktického důvodu naprosto irelevantní. Nikdo mu to prostě nepovolí. Čistě teoreticky, kdyby tu zeď náhodou zboural protože je jeho, tak vám způsobil škodu a musí vám jí nahradit, což by znamenalo postavit vám fakticky nový barák, protože stávající by byl ze statického hlediska na demolici. Takže by ho to mohlo také stát nějaký ten milion. Nejlepší je v tomto případě mírný útok: "Fajn klidně to zbourejte i s tou zdí a já vám garantuju, že mi zaplatíte nový barák. Mě to je jedno".
Nějak nechápu, k čemu by mu bylo bourání společné stěny. Stejně při stavbě nového domu musí dodržet odstup a tak by nejen bourání prodražilo jeho náklady ale porušil by jiné paragrafy, což by vedlo k jeho trestnímu postihu pro obecné ohrožení atd. Jinak v dnešní době jsou ale hovada, která nerespektují nic. Takže vyrazte na stavební úřad a sepište oznámení o jeho záměrech. Jinak můžete být bez baráku a stát nad sutí klidně do soudného dne.
Přesné stáří budov jsem nenašel na katastru žádné břemeno ohledně štítové zdi není. Soused se opírá o tvrzení jeho již zesnulého otce
Jak již bylo psáno, stáří budov lze ověřit na katastru. Záznam u takto starých budov ovšem nebude patrný z dnešního Katastru nemovitostí, vedeného více či méně v digitalizované podobě, ale budete muset do oddělení pozemkových knih (tuším, že se to tak jmenuje, byl jsem tam před více než 10 lety), kde jsou uložena "papírová data"z evidencí předcház/...dnešnímu katastru. Prostě Vás vezmou do "archivu", případně požadované složky přinesou k nahlédnutí na přepážku.
I pokud se potvrdí, že štítová zeď je skutečně sousedova, není dle mého názoru možné, aby ji jen tak zboural. Při odstraňování stavby si musí počínat tak, aby krom jiného neohrozil stabilitu sousedních staveb. Nejsem stavař a nějak si nedokážu představit, jak jednoduše zbourat štítovou zeď domu a neohrozit při tom jeho stabilitu. Bourání domu není jen tak, má to svůj procesní postup, stejně jako jeho stavba. Bourat lze buď na ohlášku nebo na povolení, více o tom třeba zde. Doporučuji nezávaznou konzultaci na stavebním úřadě, dle mého - zdůrazňuji - úplně laického názoru, by mělo jít o odstranění stavby na základě povolení a důkazní břemeno o vlastnictví štítové zdi by mělo být na straně souseda - nemůže bourat, co není jeho.
Nejjednodušší by bylo, pakliže se prokáže, že štítová zeď je souseda, se dohodnout na vyrovnání. V opačném případě pravděpodobně skončíte u soudu.
Zaměření stavby prokáže na čím pozemku zeď stojí, a je to vyřešeno, pokud ani z toho nebude patrno kde je pravda a soused bude vyhrožovat bouráním, upozorněte jej že využijete všech právních kroků které náš právní řád umožńuje. Najít právníka a věc řešit... soudní stanovení vlastnictví uvedené zdi...atd. pokud tedy nebude se sousedem řeč, osvětlete mu že soud bude stát peníze a někdo bude muset zaplatit soudní náklady které budou / soud, advokáti, soudní znalci, zaměření obou domů, cestovné, ušlé náklady.../ pokud tedy dále trvá na tom že bude bourat, upozorněte jej na to že váš dům může spadnout a to vinou někoho kdo odstraní zeď. A jsme znovu u toho že pokud se nedomluvíte o vlastnictví zdi / a postupu jak se zeď bude bourat - což bude muset navrhnout statik či projektant jsme zase na nule... protože normální člověk kterého si popřípadě najme na demolici jak zjistí že je tam společná zeď a není na demolici projekt okamžitě prchá / nebo bude bourat sám a když vám to spadne zaplatí a ještě skončí v horším případě v chládku...
doplněno 06.08.15 09:16:Takže odpověď : bourat může, pokud bude je zeď jeho, ale musí si počínat tak aby neohrozil a nevznikla škoda sousedovi a není to tak jednoduché jako zbourat zídku u kurníku na vlastním dvoře...jak by si někdo myslel...
doplněno 06.08.15 11:45:pokud máte opravdu strach / váš soused je opravdu kaskadér / zajděte na váš stavební úřad, pokud jej obec nemá, na obci vám řeknou kde je a jak ordinuje a tam předneste svůj problém, pro jistotu si to sepište - napište jej jako oznámení a nechte si zaevidovat jeho podání a určitě vám poradí a dají vědět jak to budou řešit, i kdyby měli souseda jen upozornit a´t nedělá nevratné kroky...
Takže jestli to dobře chápu zeď může zbourat i přesto že mi ve třech místnostech odstraní zeď?
Čistě teoreticky - ano. Jenže nesmí narušit statiku domu. A v tom je ten kámen úrazu (tedy to, co ho bude v jeho záměru brzdit). Nikdo nezná Váš dům a od stolu ani odborník neřekne, jakým způsobem a zda by zbourat zeď vůbec šlo.
doplněno 06.08.15 10:21:Mimochodem: Často bývá pouhým okem patrné, co bylo dřív - zda slepice nebo vejce, střecha staršího domu bývá o něco výš. Ale to asi nebude Váš případ?!
Domy stojí v kopci a já jsem výš cca o 1,5 m. Maximálně můžu oklepat omítku a kouknout se jak jsou zdi provázané. Můj dům ce cca o 80 cm víc vystrčený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.