Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Je možné,nebo dokonce vhodné uzemnit vodič PE ještě za bytovým rozvodem?
Proč se ptám:
Máme v bytě udělán rozvod TN-S a na zahradu jsem dal nově proudový chránič. Začal vyskakovat.Tak jdu po problému a zjistím,že stará kovová dílna zapuštěná v betonu ,kde rozvody jsou postaru dvoužilově TN-C má uzemněné zářivky na kostru.Takže tam byla fáze ,ani rozvod nepotřeboval N ,nebo PE vodič a všechno svítilo.
Bude řešení pro světla,pokud nechci předělávat cestu světel poslat L1 a N vodiče ke světlům.A zrušit propojení se zemí?
O zásuvkách nemluvím,protože ty samosebou předělám na trojžilový rozvod.?
Ta otázka na uzemnění proto,že mi tam vede jeden odchozí vodič někde propojený se zemí do rozvodnice v dílně a zatím nemohu přijít na to,kde je s kostrou propojem,tak jestli jej připojit jako zem k PE vodičům a nebo raději zrušit (ucvaknout příp .zaizolovat)
Tento problém není na domácí úpravu. Jednak zemnící síť musí být propojena. Nemohu si jen tak udělat jedno přizeměmí a pak ještě jedno a vše nepropojit. Musí být vše propojeno a svedeno do HOP. PE vodič nepřizemňuji, ale PEN. PE je přizeměn v bodu rodělení.
Pokud máte kovovou dílnu připojenu na novou soustavu TN-S a v ní rozvod TN-C, tak je problém jasný. Po rozdělení PEN na PE a N je nesmíte už spojit. V tomto případě tak nastalo.
Pokud máte uzeměnou kovovou kostru zářivkových světel, tak tam nemůže být fáze. Pokud máte přehozené vodiče, tak tam fáze je. Přerušit ukostření světel znamená si přidělat další problém. Při fázi na kostře se dotykem stáváte zemničem.
Chtělo by to podrobnější popis pro správnou radu. Poraďte se na místě s elektrikářem.
Asi jsem to špatně vysvětlil,nebo nebylo pochopeno.
-Na kostře není fáze. Fáze je přivedena tam kam má být . Pro upřesnění (Přivedu jenom fázi a žádný druhý vodič a ukostřené světlo svítí.)
- PEN a PE opravím tak,aby se už nesetkaly. To je jasné.
Otázka zněla :Je v pořádku když je na konci rozvodu PE spojen se zemí. - dle vaší odpovědi usuzuji,že další uzemnění PE není v pořádku, a pro mne to znamená ,že uzemění tímto vodičem musím odstranit. ----Za odpověď děkuji.
- Je přípustné vést osvětlení pouze vodiči L1 a N? (Pokud ne ,budu muset radikálně vyměnit i tyto dráty ve zdi.)
Otázce nepříliš rozumím. Přesto. Do jednou rozdělené sítě na PE a N už se nesmí zpět připojit vodič PEN. Řešení – nepříliš vhodné, přívodní kabel změnit zpět na 1f +PEN samozřejmě včetně předělání rozvaděče. Nebo správná varianta- přetahat dílnu na síť 1f(3f) +N+PE. Jakékoli jiné řešení bude hrubá fušeřina.
Přiznám se, že popisu situace příliš nerozumím, je to pro mě zmatené, ale z toho co jsem pochopil můžu vyřknout jedině - udělat to znovu a normálně, samozřejmě myslím eliktrifikaci dílny.
To, že je zapuštěná v betonu neznamená, že je řádně provedené uzemnění.
Předělejte celou její elektroinstalaci tak, aby vyhovovala dnešním zvyklostem, případně jí nakrmte novým přívodem.
Každé další laborování jak a co kde ošidit nebo vymyslet, většinou vede špatným směrem.
Pokud je to zmatené bavme se jen o TN-S .Stejně jinak už to nevysvětlím.
Tak teď už se mi z toho jak, co, kdy, uzemňovat trochu stává guláš"
mapel tvrdí:" PE se nepřizemňuje." -To jsem potřeboval slyšet- (Vodič PEN už dál za hlavní domovní přípojkou nově nebude,takže není co zemnit a konstrukci budovy oddělím odizolováním)
a nyní mistrel kontruje: "To, že je zapuštěná v betonu neznamená, že je řádně provedené uzemnění." ( Podle předchozí odpovědi už přece není důvod řešit další uzemňování konstrukce)
Se zeměním je to trochu složitější. Pro lepší pochopení. Pod budovou, v armování atd se provede zemnící síť ze které se vyvedou přívody pro hromosvod a vývody pro různé technologie (rozváděče). Vše si můžeme představit jako jediný nepřerušený vodič uzavřený do kruhu.
Na tuto zemnící síť přizemníme veškeré ocelové konstrukce, třeba pilíře dílny a jeden přívod přivedeme na HOP. Přívod do domu a pokud je více rozváděčů, tak je v TN-C a na tuto HOP (mohou být i pomocné) se přizemní PEN, který se dále rozdělí na PE a N. V bytové instalaci TN-S rozvádíme 3 žíly a PE už nepřizemňujeme. Co se týče třeba pospojení koupelen, stožárů pro antény a pod. se pospojuje samostatným vodičem z HOP.
Pak můžeme slyšet, že přizemníme PE, ale někdo si to plete s požadavkem přizemění bodu rozdělení a to můžeme mít i několik bodů. Ovšem někdy je to v bytové elektroinstalaci nereálné.
A teď k otázkám. Pokud mám světlo s dvojí izolací, tak "postačuje" L a N. Běžně se tahají 3 vodiče, protože nevíme co tam příjde za světlo, nebo někdo vymění za jiné. Takže tahat 3 žíly. Doma ve sklepě jsem něnil světla za plastové a tahal jsem L a N. Mám tam povrchovou montáž a není problém vyměnit za 3 žilové, ale jelikož jiná světla nebudu dávat, udělal jsem si úlevu. Takže u vás záleží na provedení osvětlovacích těles.
Pokud přivedete fázi a ukostřené světlo svítí, tak je něco špatného. Pokud tím nemíníte, že fáze jde na jednu svorku a zž jde je N a zem. V každém případě máte soustavu TN-C a nesedí to s novou instalací. Musel bych vidět výkres.
Cituji: Vodič PEN už dál za hlavní domovní přípojkou nově nebude,takže není co zemnit a konstrukci budovy oddělím odizolováním.
Tak to opravdu ne.Toto mohu udělat v izolované soustavě (ta se u nás také vyskytuje a pak by to bylo správně), ale jak už jsem uvedl veškeré kovové konstrukce zemníme na základový zemnič - v domovní instalaci je to HOP.
na zahradu jsem dal nově proudový chránič. Začal vyskakovat.Tak jdu po problému a zjistím,že stará kovová dílna zapuštěná v betonu ,kde rozvody jsou postaru dvoužilově TN-C
chápu to správně, že z domu táhnete kabel někam na zahradu, kde je dílna? a přívod je TN-C? tedy 1f+PEN!
Pokud ano pak na konci se PEN přizemní, v bodě rozdělení na PE+N !a vznikne síť TN-S,která se dále tahá zásadne 3vodičově
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.