Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
všude na internetu je napsána průměrná cena za teplou vodu. Mě ale mimo to zajímá i průměrná cena studené vody. Je možno někde tuto informaci najít? Nebo teplá a studená je za stejnou cenu?
Díky
Dobrý den, uvádí to snad každý dodavatel (VaK) na svých stránkách - např. zde. Zdravím!
doplněno 04.08.15 07:59:Ne, zde jde o studenou a pitnou vodu + stočné. Tedy, ta cena je součet. Teplou vodu VaK nedodávají.
Tu Vám z té studené od VaK někdo další ohřeje a připočte si tu práci (energii) k ceně vody studené.
Najděte si na Google např. "VaK Horní nad Dolní"a tam najdete vždy cenu dodávané studené vody.
doplněno 04.08.15 08:10:vlk95 - cenu teplé vody na stránkách VaK nemůžete hledat, resp. tam ani není. Tu si najdete ve vyúčtování služeb od správce Vašeho domu (SVJ nebo LBD apod.). Do domácností je ta voda dodávána jako pitná (od VaK). Můžete pít i tu vodu teplou, protože byla dodána také jako pitná, ale nedoporučuje se to (prý jsou tam potom bakterie). Ovšem, někomu to pomáhá pro lepší stolici .
No tak nahoře pro rok 2015 je cena 77,65,- to je tedy teplá podle ceny. A studená je teda ta voda průmyslová + cena stočného?
doplněno 04.08.15 08:02:Takže průměrná cena teplé vody je 78,-/1m3 a cena studené je okolo 77,-/1m3. To je teda mizivý rozdíl.
Ty v tom máš ale pěkné hokej.
Cena studené vody se skládá z částky za vodné a částky za stočné.
Vodné je čerpání vody ze studen do zásobníku vody, úprava vody, atd. Je to všechno po tvůj domácí vodoměr a je to taky to, že máš tu vodu neustále k dispozici.
Stočné je tebou spotřebovaná voda, kterou vypouštíš do kanalizačního potrubí. Takže cenu tvoří hlavně čištění odpadních vod v čističkách, údržba kanalizace a další položky.
Zoučet těch dvou částek je cena vody, kterou platíš za vodu studenou.
Pokud chceš vodu teplou, tak musíš mít doma ohřívač vody a nebo musíš mít dodavatele teplé vody, který pro tebe vodu ohřeje.
Pokud máš doma ohřívač vody, tak do ohřívače přitéká voda studená, jejíž cenu znáš; a dále potřebuješ energii (elektřinu, plyn, dřevo) pro ohřátí vody na požadovanou teplotu. Takže teplá voda musí stát mnohem víc než voda studená.
Výpočtem mi vychází, že na ohřev 1m3 (1000 litrů) z teploty 10°C na teplotu 50°C za dobu 1 hodiny je potřebný výkon 46,5kW. Takže spotřebuješ 46,5kWh a když jedna kWH stojí 10Kč, tak cena za ohřev jednoho kubického metru vody je 465Kč.
A výsledná cena teplé vody je 465 + cena studené vody.
Už jsem to pochopil, ale pořád dost tápu. Například zde píše paní o GJ za teplo, o ceně za studenou vodu (vodné + stočné) a z těchto hodnot nějak došla k ceně teplé vody. Jak ale zjistím, kolik tepla spotřebuje dodavatel k ohřátí mé vody? A jak z hodnoty GJ spočítat cenu kterou bych připočítal k ceně vody.
Možná jsem jen tupý a nedokážu pochopit jednoduchou věc. To co píšete je jednoduché a chápu to, ale to je teorie pkud bych si vodu ohříval sám a elektřinou.
doplněno 04.08.15 12:21:Mimo to průměrná cena KWh je aktuálně 4,75kč ( u nás doba 4,85)
doplněno 04.08.15 12:22:*doma
Chci zjistit dvě ceny. Průměrnu cenu studené vody která teče doma z kohoutku a průměrnou cenu teplé vody která teče z kohoutku. ZDE je teda uvedena cená teplé nemo studené? Dají se vůbec na inernetu najít obě tyto ceny?
vlku, lít do konvice teplou vodu mě nikdy nenapadlo a nedělal bych to ani kdyby to byla úspora několik řádů, teplá voda je hnusná, plná všemožných příměsí a nečistot a jak někdo zmínil výše i bakteríí
Ale výsledek pokusu je zajímavý
Ahoj. Jak to je, tu už docela slušně popsali jiní. U nás se nepropočítává cena vody na průměrné ceny. Třeba na Jablonecku n. N., se vodné cení na: 49,20 + stočné: 46,83 = 96,03 Kč / kubík. Teplou mi ohřívá plynový kotel. Spotřeba: tři lidi Červenec: cca 36m3 zemního plynu i s vařením na sporáku (asi 400Kč).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.