Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký večer. Dnes mi přišel leták s nabídkou dřevěných ekobriket, 1tuna za 5.350 Kč, píší, že 1t nahradí 4-5 prm dřeva, brikety jsou vyrobeny bez pojiv a lepidel, vysoká výhřevnost, minimální odpad, použité piliny jsou v poměru tvrdé a měkké dřevo (v jakém poměru jsem se nedočetla). Už se manželovi nechce řezat tři dny dřevo, sekat a rozbíjet klíny, naskládat do dřevníku a za dva roky přeskládat do kotelny, stopit a každý rok to samé, stále dokola.
Plynem bych na chalupě protopila majlant, dřevem protopíme za zimu cca 10 000 (jen za dřevo, nepočítám energii na cirkulu a práci), občas uhelné brikety co tu zbyly po dědovi ale těch už moc není, netopíme denně, jsme tu v zimě minimálně (každý 5-6 den) a většinou zde ani nespíme, näplníme zásobníky krmiva zvířatům a zatopíme aby se dům prohřál. Ovšem přitápíme když je hnusně klidně i v létě.
Otázka tedy zní: jakou máte zkušenost s topením dřevěných briket, kolik jich potřebuju na zimu (jak topím na chalupě jsem vysvětlila), kotel je Viadrus dříví i uhelné brikety hoří bez problémů, přikládáme asi za 30-40 minut.
Díky za váš čas. L
doplněno 30.07.15 22:17:Doplním adresu firmy je tam popsaná výroba briket a další věci. www.ekobrikety.cz. Poprosím o kontakt, kde je koupím levněji. Díky
Vcelku by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi ekobriketami a normálními briketami. Je to jen módní reklamní tahák. Všechny brikety jsou udělaný jen slisováním vysokým tlakem bez lepidel a pojiv. Dobrou briketu poznáš, že když s ní praštíš veškerou silou co máš o beton, tak se nerozpadne na prach.
1 tuna briket bude mít objem něco přes jeden m3, ale rozhodně nenahradí 4, natož 5 plnometrů dřeva. To je prostě nesmysl. Stejná hmotnost briket a dřeva bude mít i takřka stejnou výhřevnost. Kilo briket přes pět korun je vcelku běžná cena, ale dají se sehnat i za polovinu.
doplněno 30.07.15 22:26:Liduško, kontakt ti sice dát můžu, ale je víceméně na rok dopředu vyprodáno. Jedná se vlastně jen o stálé zákazníky, kteří se stále vracejí a nový mají bohužel smůlu, neb brikety na volný prodej takřka nejsou, nebo jen zcela vyjímečně. Jedná se o jednu truhlárnu v Krkonoších, která lisuje jen vlastní hoblovačky.
Zdravím
Vezmete-li to čistě dle energie obsažené v 1kg paliva pak jsou dřevěné brikety "drahé" 1kg dřevěných briket má cca dle druhu udávají až 20? Mj/kg cena je od 500 za metrák výš , černé uhlí má výhřevnost dle druhu 25- 30 Mj /kg a cenově je jak dřevěná briketa, +,-.
Z hlediska praktičnosti topení, pokud topíte stylem "přikládání" pak bych volil raději brikety hnědouhelné za obdobnou někdy i nižší cenu 450-500/q dle sezony a místa prodeje máte také velmi dobrou výhřevnost( cca 20 Mj/kg dle druhu) ale hlavně "dlouhý stáložár", navíc hn. uh. brikety jsou taktéž prodávány jako palivo EKO, jsou-li lisovány z nízkosirného uhlí (např. Rekord dobré jsou i Union) na rozdíl od uhlí lze hn. uh. brikety i přikládat aniž by "kouřily".
Dřevěné brikety jsou zase dobré na odhořívání shora, kotel /jednokomorový jednoduchá spal. komora/ nebo kamna /šachtová např. petry/ se vyskládají na kousky "nakrájenými dřevěnými briketami" zapálí shora po krátkém rozhoření a seřízení se mnoho hodin starat nemusíte, pro tato topidla je velmi výhodné i uhlí hnědé nebo hnědé + černé (kotel pro větší výkon) kamna nebo kotel se shora vsypou nahoře zapálí rozhoří seřídí a 12 hodin se nemusíte starat /v závislosti na nastaveném výkonu a velikosti šachty to může být i víc/ výhodou tohoto způsobu /odhořívání shora/ je pohodlná obsluha snadná regulace a po rozhoření se z komína nekouří / u kamen vůbec u kotle podstatně méně než při klasickém topení přikládáním uhlí/ navíc hn. uhlí je cenově zatím jedno z nejvýhodnějších paliv do šachtových kamen nejlépe ořech do kotle směs kostka ořech nebo jen kostka ale důkladně roztopit (kostka hůře shora chytá pak ale dá větší výkon což je výhodné zejména pro kotel) byť tedy zase je pravda, že hn. uhlí např.bílina má výhřevnost jen cca 17Mj/kg a mostecké 19Mj/kg ale stále je to výhodné palivo pokud je na něj vhodné topidlo a topí se správným způsobem pak je to i bez exhalátů a dýmů a i s ruční obsluhou jde o "pohodlné topení"
Ještě poznámka dříve se vyráběly ještě brikety Sokolovské NAŠE a ty měly bezkonkurenční výhřevnost mezi briketami obecně výkonově se blížili méně výhřevnému černému uhlí, měli až 25Mj/kg.
Podobně jako brikety hnědouhelné lze užít i brikety rašelinové ovšem zase JSOU PŘEDRAŽENÉ prodejci uvádí že mají vyšší výhřevnost než hnědé uhlí ale dle mých zkušeností to není pravda (alespoň ty rašelinové co jsem zkoušel já) to že bych místo 30q hn. uhlí koupil jen 20q rašelinových briket je dle mne jen reklama, jinak ale na příležitostné topení také jdou není to špatné ovšem na hnědouhelné brikety OPRAVDU NEMAJÍ tolik pro úplnost
ono je to i logické rašelina je první stádium vývoje hnědého uhlí
rašelina -lignit- méně kval. hn. uhlí- hn. uhlí- extrémní tlak a teploty- černé uhlí - antracit což je nejkvalitnější černé uhlí
V zimě topím v krbu jen občas a to i když mám celý teplovzdušný rozvod po celém bytě.Topím jen když jsou větší mrazy, protože jinak se nadá okolo krbu vydržet, kvůli vysoké teplotě, ale při mrazech je to o.k.
Vyzkoušel jsem několik různých briket u nás dostupných, které měly přívlastek EKO.
Prakticky až na vyjímku se všechny po zahoření rozpadly a konec.Popela po jednom dni jak z kotelny, smrad a zakouřené sklo samozřejmostí.
Naprosto bezkonkurenční byly dubové brikety z ukrajiny.Bohužel již druhý rok není možné je u nás zakoupit...
Druhý rok již topím briketami ze slunečnice.
Naprostá spokojenost.Jsem schopen vydržet 10 dnů bez vyhasnutí ohně a výběru popela.
Vřele doporučuji...
Jen malá připomínka: dřevěné brikety nesmí navlhnout, jinak se rozpadnou. To znamená neskladovat venku, byť pod stříškou, chce to suchou místnost.
Základní otázkou zůstává, proč topit ve Viadrusu dřevěnými briketami? Je to drahé a spalujete s malou účinností. A to je prosím fakt vyplývající z konstrukce kotle. Pokud se Vám nelíbí hromada uhlí v kotelně, kupte pytlované. Na paletě dostanete 25kg pytle (38 pytlů), doprava zdarma. Černé kovářské nebo antracit. Cena cca 6800 za paletu. Kotel si bude "chrochtat", z komína minimum kouře, minimální obsluha a TEPLO.
Přesně tak, jak píše p. "hubas", řešením může být i pytlované uhlí, je sice dražší než volně ložené ale má to i své výhody, skladnost, přehlednost, čistota , někam do sucha dáte jednu dvě palety (dle potřeby) a je vystaráno, co se neprotopí jeden rok stopíte druhý jen doplním, že k mání není jen černé kovářské nebo antracit ale i celý sortiment uhlí hnědého (různé frakce) takže je z čeho vybrat , pochopitelně hn. uhlí má nižší výhřevnost ale mnohdy může být úplně dostačující a pak je cena oproti antracitu podstatně nižší, také se může koupit " jedna paleta hnědého jedna černého uhlí , a kotel naplníte dle momentálních teplot, nebo můžete i "mixovat" dle potřeby.
Pro janm: Zdravím Vás, letos bych rád ten antracit vyzkoušel, je to pro mě takové "magické" palivo. Škoda, že jsem nikde nenašel pytlovaný koks. Odhořívání hnědého je tak čistý proces hoření proti prohořívání, že přikládat hnědé mi přijde jako děsná prasárna a hlavně je to hned shořelé a teplo nikde... Nastartuje dohořívající hnědé hoření koksu? Pamatuju si, že s koksem v kamnech máte zkušenosti...
Také zdravím p. hubas
Antracit jsem taktéž neměl tu čest vyzkoušet, udává se že je výhřevnější než koks a protože prý obsahuje už jen "minimum těkavých látek a "maximum" uhlíku je prý taktéž vhodný pro styl přikládání či prohořívání, problém je v tom, že u nás ve skladech není k mání a firma co prodává po netu chce prodávat jen "větší množství", ale to jsem už psal.
Nastartuje dohořívající hnědé hoření koksu?
Ano nastartuje pokud už to není skoro úplně vyhaslé, ideální je, pokud máte na dně kamen nebo kotle vrstvu cca 5 cm žhavíků (+,-) pak je dobré řádně "proroštovat" aby na roštu zbylo jen "žhavé" (čili zbavíte studeného popela) přidáte primární vzduch, žhavíky se krásně "rozsvítí" no a pak můžete rovnou nasypat plná kamna nebo kotel koksem až po horní okraj, nemusíte ho nijak "rozhořívat", primárem dole nastavíte tolik vzduchu aby to "pomaloučku pěkně pročervenávalo směrem nahoru" on ten koks nehoří spíše se žhaví, takto je to výhodné u kamen, máte-li to do kotle pak pochopitelně na primáru "dusivkou" vzduch přidáte chcete-li vyšší výkon kvůli topné vodě.
Celé topení koksem pak spočívá jen v dosypávání nového koksu a proroštování toť vše, kotel nebo kamna budou udržovat nastavený režim pomocí dusivky nebo primáru, koks má rád spíše "pomalé žhnutí pod násypem" tzn. je důležité vždy zavčas dosypat nový koks, protože ten nový dělá "izolaci" pro hoření žhnutí koksu, pokud se nedosype a v kotli nebo kamnech je již koksu na dně pak již pravděpodobně koks "uhasne" stane-li se ale že máte plný kotel nebo kamna koksu a ten vám uhasne pak nahoru na koks nasypte vrstvu hnědého uhlí alespoň 5 cm ořechu nebo i 10 a zatopte jako při odhořívání shora a dole na primáru dusivce ze začátku dejte více vzduchu koks shora prožhne až dolů a pak už to znáte, je to jeden z nejlepších způsobů zapalování koksu shora jinak by nezbylo než kamna kotel vybrat (pracné špinavé) a znovu roztopit a postupně pár lopatek koksu a pak zasypat.
Velice důležité při topení koksem je roštování, dosypat stačí např. 1x 2x denně dle šachty a výkonu u mně spíše 2x, ovšem roštovat je třeba častěji aby se uvolnil naspodu rošt a umožnil přívod vzduchu, četnost roštování závisí mimo nast. výkonu také na objemu šachty například, petry (kerpen) musím roštovat cca po 6-7 hodinách, jeden pán ale uváděl na foru, že staré musgrávky stačilo roštovat i za 10-12 hodin, je to tím, že pán měl musgrávky s "velkým válcem" (šachtou) dále uváděl, že topí jak v musgrávkách tak tuším ve viadruse, přičemž roštování dělá pomocí jakéhosi "bodla" "pohrabáče", osobně jsem navrhl známému (má viadrus) aby si na koks udělal jakoby "falešný rošt" zkrátka ještě jednu mřížku položí na spodek kotle aby jím mohl zatřepat (táhýlko vyvést v místě roštových dvířek viadrusu) od koksu však nakonec upustil, jeho poznatkem ovšem bylo že koks má rád spíše přitaženější klapku do komína "pomaleji" čili že "větší průvan" (tah) v kotli koksu příliš nesvědčí, ale to si musíte osahat sám
Jinak POZOR je-li kotel nebo kamna delší dobu v "útlumu" tzn.na udržovací minimální výkon, pak pro "znovurozjetí" je důležité spíše přidat více vzduchu primárem a moc neroštovat nebo jen "zlehýnka" jinak se poruší "žhavé hnízdo" a budete muset koks znovu podpalovat.
Z koksu je to teplo takové "zvláštní" když kamna jela na koks tak to teplo bylo spíš jako z centrálního radiátoru jakoby "vlažnější" jakoby méně sálavé, zatímco když v kamnech odhořívalo hnědé uhlí tak ze začátku ty kamínka nádherně sálala a teplo posílala daleko do vzdálenějších místností no ale to už je na "osobních potřebách", kdo má kamna a nemá rád "riziko přetopení" pak spíš ten koks (třebas ty musgrávky)
doplněno 01.08.15 19:39:Ještě k tomu teplu z koksu v kamnech, s koksem ta kamna mohou jet non-stop (naučí-li se obsluha ) a teplo jak jsem psal je takové jakoby méně sálavé a přetopení tak nehrozí ALE, když ta kamna CUCAJÍ KOKS už třeba druhý třetí den tak tím plynulým mírným tepelným přítokem se zdi naakumulují a další den jsem kamna musel stejně "odstavit", zatímco u toho uhlí to není tak "lineární" ze začátku intenzivnější a pak méně ale ve výsledku mi to připadalo "příjemnější" a prodleva před novým násypem uhlí umožnila zdem trochu "ochladnout" a pak zas nabrat. ale nejlíp zkusit no,
A ještě k tomu, že jste neviděl koks pytlovaný, na zkoušku to máte bez problémů, koks je většinou k mání v každých uhelných skladech takže stačí vozík za auto nebo já jsem si zašel s ručním vozíkem necháte si naložit je to bez problému pár metráků zkusíte a uvidíte
A na skladování volně ložených paliv jedno jestli koks, uhlí, hn. uhelné brikety jsou výborným řešením plechové 200 litrové sudy, mám vždy dva na sobě, shora naplním dole mám dvířka (kus plechu s pantíkem a zástrčkou na zajištění proti samovolnému otevření) dvířka otevřu strčím do nich násypný uhlák "dloubnu"lopatkou a už tankuji je to rychlé, čisté a přehledné skladování ve 4 sudech mám černé , v dalších 4 jsem měl koks, a v dalších hn. uhlí ořech 1, a v dalších mix. hn. uhelné brikety a hnědé uhlí (zbytky) taktéž mám klasicky sklad s přepážkami na uhlí trojkomorový (A,B,C) ale ty sudy jsou opravdu dobré, máte-li pozemek do svahu pak lze i 3 sudy na sebe což šetří místo ovšem pozor čím vyšší tím lépe se musí zajistit proti náhodnému "převržení"="úraz"!
tadyhle třebas koks pytlovaný
ovšem do kotle ale i do kamen je možná lepší koks 1 čili větší kusy , v kamnech se mi osvědčil jak koks 1 tak 2 dříve do kamen předepisovali koks 2 čili menší, snad je to lepší na nižší výkony ovšem mně se zdálo že dvojka "menší""rychle mizí" (hoří) naopak zase někdy příliš velké kusy ve frakci koks 1 nebyly pro kamna "nejideálnější"nicméně jeden zkušený pán (jak psáno výše) co topí jak ve viadrusu tak v musgrávkách koksem k němuž se vrátil ke své velké spokojenosti poté co ho roztrpčily účty za plyn preferuje a je spokojen s koksem 1 v koksu je ještě zkušenější než já protože ho má jako hlavní palivo
A ještě jednu výhodu má koks, kamna lze s koksem kdykoliv bez problémů zastavit, což u jiných paliv musíme nechat dohořet , stačí uzavřít přívod vzduchu na primáru a kamna začnou pozvolně snižovat teplotu (jako reaktor) do tří hodin kamna schládla. Při znovurozjetí pak stačí proroštovat nahoru nasypat hn. uhlí ořech a zapálit shora a jede se dál, jak jsem již psal...mám raději uhlí ale koks je opravdu zajímavé palivo
Děkuji všem za odpovědi.
Dřevěné brikety jsme chtěli hlavně proto, že se nám už nechce dřít se se dřevem, koupit sypaná polínka je docela drahé, topit uhlím?, kotel Viadrus Herkules U26 sice uhelné brikety stopí perfektně ale třeba ořech to bychom mrzli a pokud topíme jen dub, habr, akát, je brzy a příjemně teplo. Budu ještě chvíli počítat a pak si možná řeknu, že nejjednodužší bude zmáčknout knoflík plynového kotle, sice to bude dražší ale zase čas trávený děláním dřeva budeme moci využít jinak a lépe. Ještě jednou díky. L
Tak ono jsou to jednoduché počty.
V tvém kotli dostaneš v případě briket za 5350kč cca 11,9GJ tepla.
Pokud toho koupíš na zimu 3t, tak celková energie bude 9917 kw/h a zaplatíš za palivo 16 050Kč.
Když přejdeš na plyn, tak zaplatíš za 9917kw/h třeba u ČEZu 14 616Kč. ( ve výpočtu jsem dal Jížní Čechy, protože nevím, kde bydlíš)
Dobrý den
Topit můžete pochopitelně jakkoliv a čímkoliv. I s tuhými palivy lze topit "pohodlně" a "efektivně", jak psal p. hubas, lze koupit i pytlované uhlí (volně ložené je levnější) takže to budete mít na paletě bez práce a v čistotě hnědé ořech 1 nebo hn. kostku (hoří déle při vyšším výkonu ale hůře se shora podpaluje) nebo hn. ořech 1+ něco černého uhlí pro vyšší výkon.
Kotel naplníte plný uhlím až po spodní okraj horních dvířek na uhlí položíte pár suchých středních polínek a na tom klasicky rozděláte oheň ze dřeva jakoby pod ním ani uhlí nebylo. (oheň zapálíte a ihned horní dvířka zavřete) Ze začátku můžete nechat chvíli dusivku primár otevřený pro lepší rozhoření. Uhlí bude s minimálním nebo nulovým kouřem postupně samo odhořívat shora a vy se nebudete muset o kotel dlouho starat (většinou je to dvanáct hodin +,- záleží na objemu komory a druhu uhlí) tepla bude na rozdávání. Uhlí je výborné palivo ale není vhodné k přímému přikládání (kouří neoptimálně hoří) naopak je velmi dobré na odhořívání zejména shora.
Po úplném vyhasnutí kotle se kotel vyčistí od popele a cyklus se může zopakovat, nebo se dá práce kotle prodloužit když před vyhasnutím na žhavé uhlíky přiložíte klasicky dřevo, briketu nebo nasypete shora koks který pak bude pomalu prohořívat ze spod.
Hnědé uhlí - odhořívání shora nebo u nových kotlů s ručním režimem "EKO" i odhořívání ze spod= nepřetržitý provoz
Černé uhlí- přechodové palivo shora odhořívá hůře, proto je záhodno míchat s hnědým uhlím pro efektivní hoření
Koks- odplyněné černé uhlí minimum těkavých látek do cca 1% je vhodný k prohořívání ze spod=takto nekouří
Antracit- nejkvalitnější černé uhlí s minimem těkavých látek výhřevnější než koks spalovat se dá prý jako koks.
Dřevěné brikety-klasicky přikládání nebo pokud kotel či kamna na těsno vyskládáme i odhořívání shora jako hnědé uhlí
Hnědouhelné brikety-klasicky přikládání, je-li kotel či kamna dobře nastaven pak lze i prohořívání ideální pro topidla se spodním odhoříváním, velmi dlouhý stáložár je-li z předchozího topení v popelu dostatek žhavého pak lze roztopit "vznětem" i źa 24 hodin.
Rašelinové brikety- platí podobné jako pro hn. uhelné brikety ale nemají tak dlouhý stáložár (tzn. nevznítí se za tak dlouhou dobu jako hn. uhelné při roztápění) mají nižší výhřevnost prodejci deklarují vyšší což není pravda
Dřevo- klasicky přikládání má-li kotel nebo kamna vodorovnou "horizontální" dozadu protaženou spalovací komoru pak dřevo lze spalovat i odhoříváním a to zepředu dozadu.
Paliva lze rozdělit na :
Plynatá - uhlí hnědé černé, dřevo, brikety různé druhy
Neplynatá- koks, antracit, dřevěné uhlí- tato paliva lze spalovat i prohoříváním ze spod neboť takto nekouří jednodušší topení v topidlech "jednoduché šachtové konstrukce"...
doplněno 02.08.15 10:09:Cenově je z paliv zatím nejvýhodnější hnědé uhlí volně ložené levnější je snad jen dřevo ovšem u kupovaného to zase už platit nemusí. S tím plynem nevím nevím, protože hodně lidí se vrátilo od plynu k tuhým palivům právě kvůli ceně dokonce jeden kolega tvrdí že ho vyjde levněji koks než plyn. Brikety zvláště ty "nové trendy" - dřevěné rašelinové atd. se samozřejmě neoplatí jsou předražené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.