Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zařízení v darované chalupě

Od: anad* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,získala jsem darem starý domek s některým zařizením ještě po původních majitelích.Roky tam už jezdila širší rodina na rekreaci.Nyní chci domek prodat,a ona rodina si začíná odvážet různé věci,které se tam během let navozily.Mají na to právo?Nebo když mi to otec daroval,tak se vším všudy?(nebylo ve smlouvě nijak určeno,ani nic vyjmuto).Dík za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, jako nová majitelka máte od baráčku klíče - pokud jste umožnila přístup i dalším, tak na tom byla asi nějaká dohoda. Tak se musíte ozvat - bylo-li darováno, tak zřejmě pouze nemovitost (viz darovací smlouva), ale můžete prosazovat, že darováno bylo vše. Je to o dohodě (nebo nedohodě) v rodině. Kdo nemá klíče, tak nic neodveze. Zdravím!

P.S. Dejte si k baráčku nový zámek a čelte nárokům ostatních.

hodnocení

2x

Daroval vám ve smlouvě "nemovitost" nebo vč. věcí movitých? Darovat však může jen to, co vlastní.. nemýlím-li se

fidonet*
hodnocení

2x

polemizoval bych:

pokud jste dostali dům, tak se vším všudy. Pokud zde rodina něco přivezla, tak proto, aby to používal otec, nebo protože mu to darovali. Otec Vám to dal tak jak to leží a běží. Pokud má rodina smlouvu dohodu, že tento majetek je jejich, at si to odvezou.

JInak je vše vaše.

Druhá věc je - lidské vztahy. Přoč to odváží? Proč Vám to Vadí? Budou tam i nadále jezdit nebo tam jezdili pouze za otcem?

Lidské vztahy jsou velmi křehkjá věc. Jak s nimi vycházíte? Pokud NIJAK, zamknu a nic nedám pokud nechci. Pokud s rodinou vycházíte domluvte se. Ale rozebrat si chalupu nenechávejte. I když rodině vadí, že jste to dostali VY a ne ONI. Ale asi měl otec důvod, nebo NE?

dusger*
hodnocení

2x

Já otázce rozumím jinak. Píšeš, že rodina tam roky jezdí na rekreaci, pro lepší pobyt si tam navozili spoustu věcí. Chalupu prodáš, rodina se proto bude muset rekreovat jinde a k tomu potřebují vybavení z domku, které je ti na nic, protože ho prodáváš. Být na místě tvých příbuzných, taky bych si vše odvezla bojoval bych s tím, kdo by mi v tom bránil. Čili si myslím, že otec ti sice daroval domek, ale nemohl ti dát věci, které nejsou jeho, byť jsou z jakýchkoli důvodů v domku uloženy. Přece nejsi exekutor, který bere vše bez ohledu na to, co komu patří.

an*

Souhlasím s Dusger.

Navíc se domnívám, že otec nedaroval domek proto, aby byl prodán. Ta druhá rodina už nebude mít kam jezdit, určitě má na své věci právo.

Jestli otec ještě žije, sám nejlépe rozhodne komu co ze zařízení domku patří.

an*
hodnocení

1x

Jestliže si - jak píšete - "ona rodina" odváží to co si tam sama přivezla, určitě na to právo má. Nesmí odvézt jen to, co je výslovně uvedeno v darovací smlouvě, nebo jestli je ve smlouvě je napsáno domek včetně vybavení, nesmějí odvézt to, co tam bylo v době převodu nemovitosti.

Jak správně radí rádce výše nade mnou, vyměňte zámek a budou-li se dožadovat něčeho co si tam sami dovezli, jeďte s nimi a vydejte jim to. Bez Vašeho vědomí nic brát nesmí.

ju*
hodnocení

0x

Rozhádaná rodina - lahůdka, aneb v první řadě jde o peníze - kdožpak je ona druhá rodina - druhý potomek otce? Co vás vede k prodeji - děláte to natruc příbuzenstvu...

anad*
hodnocení

Dík za odpovědi,prodáváme,protože je to pro nás poněkud z ruky,v podstatě přes celou republiku a chalupa se musí udržovat a opravovat a na to mám svého domku dost.Kdyby to bylo do 50km,neprodávali bychom.Otec mi to dal s tím,že si s chalupou mohu dělat co chci,oba sourozenci již své dostali.

sebod*

Jak tady můžete tazatelku napadat kvůli tomu, že chce prodat chalupu? Chalupa je její, tak ať si s ní dělá, co chce. Co víte o tom, za jakých okolností ji otec chalupu daroval? Co když by s prodejem souhlasil? Kafráte do věcí, do kterých vám vůbec nic není *cert*

an*

Sebod, podívejte se sem, tady nám to zadavatelka vysvětlila.

poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]