Nejste přihlášen/a.
Potřebuji ohnout Al ( nebo slitina ) pásek š. 30 mm tl. 3 mm. Celková délka je 3 metry a asi 40 cm od kraje potřebují pásek ohnout cca pod úhlem 15°. Zkusila jsem ho z jedné strany opatrně naříznout, ale asi jsem byla málo trpělivá a pásek se mi zlomil. Teď mne ještě napadá v místě ohnutí pásek ztenčit klepáním...Musím to udělat venku, takže svěrák ne. Díky
Pásek by měl kopírovat již položený profil, takže ohnutí rukou nepřichází v úvahu a plyn nemám. Když se nepovede naklepání, budu muset pásek rozdělit na dva díly a spojit hliníkovou lepenkou. Jiná rada by nebyla?
Dobrý den, já bych to zkusil jenom v ruce - položit si pásek na zem, v požadovaném místě ho přišlápnout a za ten konec ho táhnout nahoru (k sobě) až do toho úhlu. Ale, pokud to je tvrdá a křehká slitina, tak praskne - hliník by se měl ohnout. Zdravím!
P.S. Dělal bych to postupně a pomaleji.
doplněno 29.07.15 12:24:Jste náročná tazatelka . Stejně si myslím, že hliníkový pásek se dá ohnout v ruce.
Podle obrázku to vypadá na tvorbu nějakého obrubníku v zahrádce, tak o milimetry asi nejde. Když to neohnete, tak to uřízněte na dva díly - možná se ani nemusí spojovat a ta přihrnutá zemina je udrží v požadované poloze (a ještě si je dříve zakolíčkujete).
doplněno 29.07.15 19:09:patronka - snad to není tak horké. Kolega to myslel dobře, ale byl to omyl - dalo se to pochopit i takto. Hlavně, že Vaše šikovnost zvítězila nad tou "neohebnou" hmotou.
Když je otázka položena "potřebuji ohnout Al pásek tloušťky 3mm, nebo je to slitina" a ve skutečnosti to není "pásek" ale profil tvaru L, pak člověk radí špatně. Podávejte, a to platí pro hodně tázajících se, pokud možno co nejvíc podrobností, velmi dobré je v mnoha případech foto...pak stačí někdy jedna odpověď a další nemají co dodat...vše bylo řečeno...
Pro @nonek - podívejte se prosím ještě jednou na snímek a já popíšu, co je tam vidět. Profil "L" ohraničuje kamenný koberec a je z něj vidět pouze horní hrana. Pásek jsem položila na to, aby byly vidět rozměry, ten se po ohnutí přiloží ke svislé části toho profilu a musí ho tvarově kopírovat. Stejně jsem vám dala body i když vaše odpověď nebyla pro mne použitelná ( za snahu ). Nejsem blbka, tak ji ze mne nedělejte
Pro @patronka - teď je to jasné, původně jsem to viděl tak, že popisujete pásek a ve skutečnosti to je profil...omlouvám se, byla to moje chyba...jste dobrá, že jste to tak bravurně zvládla...
Patronko mohla byste dát fotku již položeného profilu který má ten pásek kopírovat?
doplněno 29.07.15 15:33:Šikovnáááá.
Ten profil je na fotce špatně vidět - je to "L" profil do kterého je zalícován kamenný koberec Piedra, stejný se používá k ukončení obkladu, nebo dlažby. Už to mám ohnuté, použila jsem z každé rady něco - z obou stran jsem opatrně vysekla sekáčem drážku, pak jsem plech sevřela v místě lomu svěrkami mezi dvě překližky a zbytek už šel ohnout ručně. Mezi plechem a trávníkem bude řádka malých dlažebních kostiček do písku, ale to až zas trošku zaprší. Všem děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.