Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám problém se sousedem který má vedle mně zahradu, ale asi cca před 15lety jsem mu prodal kousek mého pozemku aby mohl k zahradě sjíždět z hráze. V kupní smlouvě je uvedeno, že pozemek kupují tak jak je. Po celou dobu nebyl problém, než se sousedi rozvedli a zahradu dostala jeho manželka, a ta ted hlásí na úřad vše možné, vše se podařilo vyřešit, ale teď napadla moji udírnu, která stoji už 20let a asi cca 15cm zasahuje do jejího pozemku(dříve mého) ,a požaduje zbourání udírny. Na internetu jsem našel nějaký pojem PŘESTAVEK, mohl by někdo nějak poradit? děkuji
Zdravím, ať se uklidní, jinak pokud zadáte převytyčení hranic, tak se možná budete divat oba. Úřad neradno dráždit. Po digitalizaci katastru nemovitostí do programu Maruuska je tam tolik chyb, že člověk se až diví. Je to také trochu ponaučení, nic přístě neprodávat, ale jen udělit souhlas na neurčito.
děkuji za odpověď ale hranice přeměřovali asi cca před rokem kdy u soudu tu zahradu vyhrála, a na úřadě mi řekli něco vtom smyslu že je nový majitel, přitom v kupní smlouvě je taky uvedena.
Já Vám to našel Podle §1087 odst.1) zák/...
platí že Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře.
Že jste to stavěl v dobré víře se Vás týká. Ještě jde o to posoudit, zda se jedná o trvalou stavbu. A na to už bude třeba nějaký posudek odborníka. Pak platí bod 2 téhož § - cituji 2) Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku.
Takže pokud je trvalá stavba stavěná v dobré víře, část zastavěného pozemku odkoupíte. To už ale bude muset asi dělat notář,ev. soud. A možná, že to za tu udírnu nestojí. Zvažte.
jmhad@seznam.cz
děkuji asi to tak udělám, zksuim se dovolat na smlouvu a pokud to nepomuze zkusim ten přestavek o penize nejde taha mne po uradech asi rok kvuli okapum atd takze i tohle nevyhraje at to stoji co to stoji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.