Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit světlo?

Od: dannieeel odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám problém se světlem. Jsem totální antitalent a při sundávání krytu na světlo (takovou papírovou kouli) jsem zavadil o drátky... V příloze zásílám foto, kde je vidět "čokoládka" a 4 černé dráty, které vedou ze stropu a 2 bíle, které vedou do světla. Zapojené jsou pouze 2 černé a 2 bílé (skrz čokoládu). 1 černá je bez vnitřního vodiče a další černá je sice s vodičem, ale není zapojená. (nevím, zda zapojená byla vůbec...)

Díky za všechny reakce, nechce se mi jako pako volat elektrikáře, že neumím zapojit světlo...

PS: žárovka je určitě v pořádku a mám na paměti, že při manipulaci musím mít pojistky vypnuté...

Jak zapojit světlo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nemám tyhle rady po netu rád. Je to jak zneškodňovat bombu po telefonu. Na druhou stranu volat elektrikáře na tohle je opravdu s kanonem na vrabce. Do světla vedou dva dráty: Jeden z nich je nulák a druhý fáze. Třetí volný drát je buď další fáze (nikoliv jiná fáze, ale jiný vývod té samé fáze) nebo zem. S ohledem na vzhled drátů bych si tipnul na fázi, ale vzhledem ke dvěma drátům od světla ho stejně není kam připojit. A teď - proč to nefunguje: 1. zkusit prohodit žárovku za jinou, zaručeně svítící, tedy vyzkoušenou v jiném světle. 2. Při vypnutých pojistkách (vypnout v celém bytě) zkusit postupně rozebrat a znovu složit jednotlivé spoje na čokoládě. Může být povolený spoj, může být ulomený drát, uvidíme... V každém případě volný drát zaizolovat.

hodnocení

1x
Já tam vidím trojžilový plochý kabel, to čtvrté prázdné je obal od toho vodiče na obrázku druhého zleva.
Je to zapojení běžné v tom čase, třetí vodič je na další obvod lustru.
Ve vypínači budou tři vodiče.asi jste ho ale nerozebiral.
Já osobně bych spojil všechny tři ve vypínači a hledal zkoušečkou u stropu napětí. Rovnou v objímce. Pokud bych tam napětí našel, upravil bych střední kontakt trochu výš. Podle typu objímky případně i boční kontakt.
V případě zlomeniny hliníkového drátu pod stropem použil ten třetí drát, ve vypínači zlomený přívod fáze kus vysekal a nasvorkoval.
Pokud jste ani žárovku nepovoloval, je předpoklad, že bude jeden vývod ze stropu ulomený. Dá se to někdy trochu povytáhnout a nasvorkovat. Někdy.
Na to ale elektrikáře.

comart
hodnocení

0x

3 černé dráty, 2 jsou pravděpodobně od vypínačů (2 světla), záleží na řazení (viz příloha).

Hlavní je to prozkoušet fázovkou.

Jak zapojit světlo? #2

stonek*
hodnocení

0x
Toto musí udělat elektrikář, s pakem to nemá co dočinění spíše s vyhláškou 50/78. Imho jak si to může po sobě zkontrolovat a prohlasit to za bezpečné někdo, kdo si ani neví rady jak to zapojit...

hodnocení

0x

Váš problém je,že zavádzate otázkou.Zavadili ste o luster a ono sa to vytrhlo a to druhé tam bolo napojené len tak pri lustru? Pri zapojení je si potrebné pomerať kde je fáza a kde nulák a to bez skušačky bezpečne nejde a keďže píšete,že ste k elektrike antitalent,tak je byť lepšie pako čo zavolá elektrikára ako mrtvý pako.

daniel*
hodnocení

0x

Máte starou elektroinstalaci a takhle podle fotky - těžko usuzovat co je který drát, kdyby byla alespon nová kde jsou rozdělené barvy můžeme stavět na základě toho že je to udělané správně a poradit - raději si zavolejte elektrikáře, musí to proměřit a zjistit který drát vede od kud, co to je za světlo? zapínáte ho jedním vypínačem (třeba spíš) nebo 2 (třeba chodba) nebo 3?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]