Dobrý den, chtěl jsem si pořídit na zahradu vedle domu studnu, pro zalévání zahrady, případně i zavlažování trávníku (při dostatečné vydatnosti). Proutkem jsem si našel na zahradě místa, kde je voda a jedno místo bylo podle proutkování s vodou cca 4 metry hluboko. V práci jsem sitedy vyrobil vrták s průměrem 200 mm. K nemu nástavce a na místě jsem vrtal. Ve 4 metrech se mi na dne vrtu objevila louže jejíž hladina vystoupla na 25 cm. No a mě zajímá, jak hluboko bych měl ještě vrtat, jestli bych rád vycerpal treba 500 litrů vody denně. Vrt mám pod svahem který je velmi prudký a daleko za ním se terén nesnižuje naopak ještě stoupá. Vrtal jsem taky asi 200 metrů od koryta řeky Svitavyo šířce koryta asi 10-15 metrů . A hloubka, ve které jsem na vodu narazil by mohla byt totozna s nadmorskou výškou dna řeky. Půda je písčitá bez kamení i v těch 4 metrech. Cerpani mam v planu provádět do nádrží prez cerpadlo s plovakovym hlidacem hladiny. Vyplatí se mi vubec jeste vrtat? Jak hluboko? Dekuji za odpovědi
Zda se vám to vyplatí vám neporadím. Jen mě zaráží, že máte odvahu vrtat studnu na černo, bez povolení. Uděluje se pokuta od 25 tis do 50 tisíc a požaduje se odstranění stavby. Pokud povolení máte - omlouvám se za nevhodnou odpověď.
Jak hluboko ještě vrtat záleží na vydatnosti přítoku. Pokud je přítok vydatnější než čerpané množství čerpadlem, nemusíte vrtat dál. Pokud je přítok méně vydatný, vrtejte do takové hloubky, aby objem vrtu zaplněný vodou odpovídal přibližně požadovanému množství vody, čerpaného najednou a vytvořla se tak potřebná rezerva.
Vypadá že je to naplavenina a jste v bývalém korytě řeky - teď skusit vydatnost - čerpací zkouškou - jak dlouho bude trvat naplnění nádrže a obnova hladiny, pokud nebude uspokojivá vrtat hlouběji, problém by mohl být s vystrojením vrtu aby nedošlo k sesunu vnitřku vrtu a jeho znehodnocení. Poté pozor na závistivé sousedy kteří vodu nemají.../ Dříve se dělaly a i dělají ražené studny v pískovém podloží ideální, co vím poté jak začali vodhospodáři dělat problémy na Moravě a Bystřičce má skoro každý na zahradce raženku a tvaří se že zalévá vodou ze sudu u šopy kde má sud pod okapem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.