Nejste přihlášen/a.
Mám vodovodní PPR nástěnku, jejíž závit (kovový) je poškozen zářezem kolmo k závitu, když do toho namontuju etážku, tak to prosakuje, ne moc, ale prosakuje. Zkoušel jsem klasické těsnění teflonovou páskou, následně teflonovou šňůrou a oboje prosakuje. Koudel jsem zatím nezkoušel, trochu se bojím, abych to ještě dokázal někdy rozebrat (příp. abych neroztrhl tu nástěnku). Má někdo zkušenost, jak a čím to utěsnit?
Koudele se nebojte. Nemusíte (nesmíte) jí dávat zbytečně moc (jinak Vám při zašroubování ze závitu vyleze), jen tolik, aby se zakryl závit. Naviňte ve směru závitu, přiměřeně nakapejte a rozetřete fermež, našroubujte a přiměřeně dotáhněte. Nemusí (nesmí) být "na krev". Takový spoj by měl utěsnit i onen zářez (pokud není moc hluboký) a půjde bez problémů rozebrat i za 50 let.
Pokud je ale zářez hluboký, způsobený pilou, například při odřezávání zarezavělé fitinky, nepomůže Vám ani zázrak.
Koudel má jednu užitečnou vlastnost a to, pokud ve spoji nasákne unikající vodou, nabobtná (zvětší svůj objem) a tím dokonaleji spoj utěsní. Ještě bych doporučoval. namotanou koudel na závit potřít např. fermeží
-miro.
Tak ještě existuje lepidlo pro utěsnění závitů. Musí být na pitnou vodu, ale určitě existuje.
Já bych se ale spíš zamyslel nad tím, proč tam je zářez kolmo na závity. Pokud je to výrobní vada a je to aspoň trochu možné, tak tu PPR nástěnku vyměň za novou bez zářezu.
Teoreticky by to mohlo jít vysušit odmastit a zářez vyplnit tekutým kovem. Potom závitníkem znovu vyříznout závit.
Ale jakákoliv oprava bude do budoucnosti nejistá. Nevíš jestli to vydrží rok, 10roků a nebo 100roků.
Když to vyměníš za nový kus, tak můžeš jít v klidu spát a víš že ti voda nezačne prosakovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.