Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vybírám příklepovou vrtačku a tak se chci zeptat jakou vybrat. Chci aby měla výkon, co nejvyšší krouticí moment a stála max okolo 5tis.
Mám nějaké typy - Makita hp2071J, NAREX EVP 13 H-2CA, BOSCH GSB 21-2RE
U té Makity nevím jaké má otáčky při zátěži a už vůbec ne kroutící momenty v Nm.
Děkuji za odpovědi.
Otáčky při zátěži se neudávají, neboť při různé zátěži jsou různé. Udávají se otáčky tzv. "na prázdno". Účinnost elektromotorů je cca stejná, tedy kroutící moment lze odhadnout v závislosti na výkonu (event. příkonu) a otáček (zpřevodování). Ve zkratce: příkon 1000W při 1000ot./min. bude mít vyšší kroutící moment než při 2000ot./min.
Co se týká příklepových vrtaček (tedy nikoliv kladiv) měl jsem Makitu, byly problémy se sklíčidlem na kličku (nešlo rozumně utáhnout tak, aby se vrták při příklepu nehnul, po cca 3 letech odešla regulace otáček (oprava naceněna na více jak polovinu ceny nové). Pak jsem pořídil modrý Bosch (tuším 19-2RE) a to je paráda. Sklíčidlo ruční (trochu jsem se toho bál) drží jako ďas a komfort při výměně vrtáku je bomba, mám ji zatím cca 3 roky a bez problémů, vrtání do pískovcové a cihlové zdi bez problémů, i železobetonový strop zvládně solidně. Běžně s ní i šroubuju tam, kde je potřeba větší síly. Mohu jen doporučit.
Nejprve jsem chtěl jen vrtačku bez příklepu, protože vrtací kladivo doma máme.
Zdá se mi totiž, že vrtačky bez příklepu z tabulkového hlediska jsou málo výkonné, některé točí jen 1000ot, jsou jedno rychlostní a také jsem nechtěl hobby, ale už něco lepšího (modrý Bosch atd.), tak jsem se rozhodl pro tyto modely.
Chci vrtačku používat hlavně na vrtání a šroubování, žádné bourací akce nebudu provádět, ani žádné vrtáni s příklepem do panelu, nebo jiné příklepové práce.
Ten kroutící moment mne zajímá hlavně na to šroubování. Tak třeba ta Narexka má na první rychlost 65Nm a druhou 22,5Nm což je podle mého dobré. Ta Bosch má na 1. 40Nm.
Na běžné vrtání a šroubování (mimo dílnu) si nemohu vynachválit aku Bosch řady GSR - konkrétně mám GSR 14,4V - LI Profesional, 0 - 500 / 0 - 1600ot/min., k tomu 2 baterie 14,4V, 3Ah, Li-lon; bez kabelu, velmi rychlé nabití, s vrutem 6 x 100 bez předvrtání nemá problém, tady
a do dílny vámi vybranou Bosch (vrtací kladivo máte, jak píšete, takže pneumatický příklep u nové vrtačky není nezbytný...)
doplněno 27.07.15 18:25:případně se podívejte na Hilti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.