Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jak vypočítat vzdálenost bouřky? Známý říka že od blesku se mají počítat vteřiny až po hrom a kolik je to vteřin, tolik km je bouřka daleko, ale ja jsem zase slyšel, že se to ma ještě dělit. Tak jak to je? Díky
Světlo se šíří rychlostí cca 300 000 km/sec
Zvuk se šíří ve vzduchu rychlostí přibližně 0,33 km/sec (330m/sec) -podle hustoty prostředí.
Z toho vyplývá , že záblesk vidíme prakticky okamžitě a zvokový doprovod se šíří rychlostí 330 m/sec to znamení 1 km za 3 sec. Každé 3 sec , které uplynou mezi zábleskem a zvukovým doprovodem blesku je vzdálenost 1 km.
Vypočítat vzdálenost bouřky lze tedy jednoduše vydělením času (od blesku po hrom) číslem 3 a to udává vzdálenost v km.
Pokud si vzpomínám dobře ,tak kolik napočítáte (tedy vlastně kolik vteřin uplyne od blesku do hřmění) tak dělit 3,tak tolik km je bouřka od Vás.
A zde můžete perfektně sledovat, kde se bouřky právě nacházejí - dát si tam i srážky - je to velice přehledné. Protože mám z bouřek strach, již dřív jsem je sledovala na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Ale rozložení bouřek v minulém týdnu, to jsem opravdu ještě nezažila, to bylo fakt po celé republice a okolí. Dneska nám zatím nic nehrozí. A to je dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.