Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat vzdálenost bouřky

Od: krulis* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer, jak vypočítat vzdálenost bouřky? Známý říka že od blesku se mají počítat vteřiny až po hrom a kolik je to vteřin, tolik km je bouřka daleko, ale ja jsem zase slyšel, že se to ma ještě dělit. Tak jak to je? Díky

Jak vypočítat vzdálenost bouřky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Světlo se šíří rychlostí cca 300 000 km/sec

Zvuk se šíří ve vzduchu rychlostí přibližně 0,33 km/sec (330m/sec) -podle hustoty prostředí.

Z toho vyplývá , že záblesk vidíme prakticky okamžitě a zvokový doprovod se šíří rychlostí 330 m/sec to znamení 1 km za 3 sec. Každé 3 sec , které uplynou mezi zábleskem a zvukovým doprovodem blesku je vzdálenost 1 km.

Vypočítat vzdálenost bouřky lze tedy jednoduše vydělením času (od blesku po hrom) číslem 3 a to udává vzdálenost v km.

lm®
hodnocení

4x

Pokud si vzpomínám dobře ,tak kolik napočítáte (tedy vlastně kolik vteřin uplyne od blesku do hřmění) tak dělit 3,tak tolik km je bouřka od Vás.

krulis*
hodnocení

Díky a jdu počítat;)

lidka*
hodnocení

3x

A zde můžete perfektně sledovat, kde se bouřky právě nacházejí - dát si tam i srážky - je to velice přehledné. Protože mám z bouřek strach, již dřív jsem je sledovala na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Ale rozložení bouřek v minulém týdnu, to jsem opravdu ještě nezažila, to bylo fakt po celé republice a okolí. Dneska nám zatím nic nehrozí. A to je dobře.

krulis*
hodnocení

Tu stránku znám ,ale díky;)

m4j4*
hodnocení

0x

no já to počítám stejně jako váš známý a připadá mi to celkem reálné, i když mi je jasné,že to asi moc přesné nebude. ale mě to tak stačí:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]