Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení nájmu po době určité

Od: zdenkane odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit s ukončením nájmu. Smlouvu mám na dobu určitou jeden rok už od roku 2011, majitel bytu mi sdělil, že se mi automaticky každý rok obnovuje. Smlouva končia 30.6.2012. Ráda bych z bytu odešla, 30.6.2015 jsem byla připravena předat byt, ale majitel nebyl na adrese ve smlouvě přítomen, abych se s ním domluvila. 10.6. jsem se mu dovolala, domluvili jsme se, že se sejdem a osobně domluvíme na ukončení, pak mi dva týdny nebral telefon. Včera mi zavolal, že 24.6. si byt převezme. Koukala jsem na paragraf 2285, kdy se automaticky prodlužeje nájem na dobu určitou až po třech měsících po skončení lhůty, kdy majitel nevyzve o předání bytu. Stahuje se tento zákon i na mě? že jsem tři měsíce chráněna od toho, abych mu musela platit sankci za předčasné ukončení nájmu.
Od roku 2011 jsem také nedostala žádné vyúčtování o službách, ve smlouvě mám uvedeno, že mi přeplatky budou vráceny po vyúčtování družstva každý rok. Zkoušela jsem několikrát po telefonu se informovat o vyúčtování, ale vždy marně. Je možnost žádat přeplatky i roky zpětně, nebo jsou promlčené? Děkuji za rady

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lege
hodnocení

0x

Ano, na vás se už vztahuje nový občanský zákoník.

Smlouva se skutečně automaticky prodlužuje, pokud pronajímatel písemně nevyzve (z vašeho textu chápu, že nevyzval). Napište pronajímateli písemně s dodejkou na adresu, kterou má uvedenu v hlavičce smlouvy, výzvu, aby si byt laskavě převzal, dejte mu lhůtu 8 dnů. Musíte se ale mezitím reálně odstěhovat.

Co se týče vyúčtování, tak není důležité, co je napsáno ve smlouvě. Na vás se vztahuje zákon č. 67/2013 Sb. podle kterého musíte dostat vyúčtování do 4 měsíců po skončení ročního období pro poskytování služeb, tedy patrně do 30.4. (většinou rok u vody a tepla končí v prosinci, i když třeba u elektřiny a plynu to bývá jinak). Zavolejte mu a řekněte, že jestli vám okamžitě nedá vyúčtování, budete v souladu s § 13 požadovat za každý den prodlení pokutu 100 Kč, což dělá od května přes 8000 Kč.

Jinak já jsem pronajímatel, pronajímám už deset bytů, ale co vyvádějí někteří kolegové laičtí pronajímatelé, to mi hlava nebere...

iv®
hodnocení

0x
Ja vam neporadim urcite se vsim, ale jelikoz jsem ted resila podobnou sutuaci rak vim ze smliuva se sice automaticky prodluzuje, ale maximalne po dobu nasledujicich dvou let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]