Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na stěhování z bytu do bytu

Od: nezkusena odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,tak jsem dnes v práci přemýšlela a potřebuji poradit, nemám zkušenosti ohledně pronajímání bytu.Přítel má pronajatou garsonku se smlouvou do konce tohoto roku.Chceme se poohlídnout po bytě větším.Teď k mému dotazu.Jak to vlastně funguje když je smluva v garsonce do konce roku,znamená to že stačí sehnat byt nový až od ledna 2016 nebo by bylo lepší mít nový byt už v prosinci 2015 čimž by se ale v prosinci platili byty dva a na to bohužel nemáme.

Když bude byt od ledna to jako že z 31 prosince na 1 ledna budeme pod mostem i s věcmi? Vím,hloupé otázky :-D ale budu se stěhovat do pronájmu poprvé,tak vůbec netuším jak to chodí.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, hloupé otázky to rozhodně nejsou. Pokud je současná nájemní smlouva na dobu určitou, vůbec to ještě neznamená, že se budete stěhovat zrovna na Silvestra. Jednak je zde možnost dohody, jednak neznáme přesné znění aktuální nájemní smlouvy (tj. zda zde není dána možnost ukončit smlouvu výpovědí, potom by záleželo na výpovědní době). Jak píše @nutt, stěhovat se na Silvestra je hodně nepraktické a tak je klíčové slovo "dohoda". Jinak akce jako ve filmu "Kulový blesk" je v praxi neproveditelná, tzn. jediným řešením je operativní dohoda nebo ono nepopulární překrytí nájemních smluv, tj. placení nájmu ve dvou bytech. Pokud nemáte rezervu na zaplacení dvojího nájmu, pak mám radu jedinou - nestěhovat se. Neberte to špatně, ale každé stěhování je dírou do peněženky a je potřeba počítat s vícenáklady. Co třeba taková kauce? Než Vám kauci z prvního bytu vrátí, bude to chvíli trvat a u druhého bytu jí budou chtít dopředu...

nezkusena
hodnocení

Děkuji za odpovědi.Nevím jaké je přesné znění nájemní smlouvy.U přítele budu až o víkend.Jen mě to tak napadlo jak to vlastně funguje :) Chceme hledat byt bez kauce,současnou garsonku má taky přítel bez jakékoliv kauce ale pro dva je hodně malý,proto chceme zkusit najít větší a bydlet spolu.Tenkrát si dal inzerát a ozvala se mu paní a i bez kauce mu garsonku pronajala,už je tam 3 roky ale byl sám bez partnerky.Tak září,říjen si myslím že bychom se poohlídli po jiném bytě,nebo myslíte že je to pozdě?

Bydlím s mamkou v rodinném domě ale chtěla bych se už konečně osamostatnit a mít svou vlastní domácnost :)

uska*
hodnocení

1x

Já se připojím k Amperovi. Není to myšleno zle. Ale když bydlíte u rodičů a nemáte našetřenou rezervu (což byste měla), tak po nastěnování do většího se vám bude těžko šetřit. Zůstaňte nějaký čas i v mini garsonce a našetřete si na vybavení větší bytu. Spolužití vám také nemusí fungovat a budete ráda, když se vrátíte domů bez zbytečných výdajů.

Pokud nemáte rezervu na zaplacení dvojího nájmu, pak mám radu jedinou - nestěhovat se.

mfkrtue

Nesmysl, já jsem se taky stěhovala bez rezervy. Všechno jde, když se chce. Spíš bych viděla problém v příteli. Přijde mi nemoudré rovnou jít do společného podnájmu. Myslím, že byste nejdřív měli spolu zkusit alespoň pár měsíců bydlet v mini garsonce. A teprve když zjistíte, že spolu zvládáte být pořád a že vám nevadí, že hází špinavé prádlo po zemi a nádobí myje jednou za 3 dny, tak bych začala hledat jiný podnájem.

nezkusena
hodnocení

Tak ono u přítele prakticky již bydlím o mou ranní směnu celý týden o mou odpolední jen víkendy,právě z důvodu garsonky,po odpolední kolem 23 hodiny přijdu domů a ihned spát nejdu,nechce se mi.Jsem na netu,koukám na tv ale přítel má stálou ranní směnu a tudíž se potřebuje vyspat když ráno vstává,tak ho nechci rušit svými činnostmi.Proto jsme se rozhodli zkusit najít byt větší abychom spolu mohli být pořád.Tolik jen na vysvětlenou :)

nutt*
hodnocení

0x
Zdravim,
nikde není psáno že vše musí probíhat koncem / začátkem měsíce. Vše je o domluvě, když si domluvíte nový byt od 20.12. (zrovna na Vánoce nevím zda je ideál) tak Vám to určitě nezrujnuje rozpočet a budete mít dost času na stěhování. Ideálně si to o měsíc posuňte na listopad či únor na Vánoce / Nový rok se nikomu nechce moc dělat. :)
.
Hezký den NutT
nezkusena
hodnocení

Zrovna na Vánoce by mi to právě že vůbec nevadilo,protože budu mít téměř 14 dní celozávodní dovolenou tak by byl čas si to tam v klidu zařídit.Na Štědrý den s přítelem stejně nebudeme,on bude u táty a já se svojí rodinou :)

Nezkusena, já bych daleko raději oželila jeden měsíční nájem a pronajala si byt už od prosince. Stěhovala jsem se stejně jako Vy, o Vánocích, také jsem měla asi 10denní dovolenou (učitelka), přítel také tak, a stejně to byla hrůza. A to jsem stěhovala pár blbostí. Než jsem sehnala odvoz na pár větších věcí do bytu rodičů a další na odvoz postele a těch blbostí do nového bytu, uplynulo pár dní, do toho generální úklid bytu, vyřizování předání bytu majitelce... fakt jsem si tohle nepřála.

Je pravda, že další stěhování jsme v podstatě odbyli během jednoho dne (museli jsme, každá hodina půjčení dodávky 350,-), ale i tak jsem měla byt pronajatý pár dní dopředu, aby se připravil. Také nikdy nevíte, co Vám do toho skočí - nám do toho teď v lednu přišlo šílené sněžení, během kterého si řidič té dodávky netroufl sjet s naloženým vozem kopec k bytu. Posouvali jsme o týden.

Nevím, jak to máte zařízené ohledně stěhování nábytku, ale kolem Vánoc prostě lidi nebývají moc flexibilní. Já na Vánoce těžko sháněla lidi, co by mi skoro zadarmo něco odvezli, fakt to tehdy bylo šílené. Když na to budete mít celý měsíc, snáze se jim přizpůsobíte a třeba ušetříte nějakou kačku za stěhováky nebo půjčení dodávky? Ale to samozřejmě jen tipuji.

Možná jsem vedle jak ta jedle a máte vše podchycené, ale vzhledem k tomu, že mám osobní zkušenost, tak raději píši :)

vklus
hodnocení

0x

Stěhoval jsem se víckrát než by mi bylo milé, ale takhle na knop nikdy. A byt bez kauce (a případně provize) nevím odkud jsi, ale v Brně jsem na byt minimálně bez kauce nenarazil nikdy. Nový byt bych se snažil minimálně pronajmout o pár dní dřív než skončí smlouva. Víš, že stěhování taky stojí nějaké peníze že jo? Minimálně za benzín

nezkusena
hodnocení

Jsme od Kladna.Taky se mi zdá že dnes už se moc bez kauce nechytáme,před těmi 3mi roky ještě možná jo ale v dnešní době těžko.Přítel tomu nevěří.Tak je mi jasný že to stojí peníze ale to neřeším,v rodině máme tři auta a známí i dodávku.Navíc já si vše stěhovat nebudu a přítel toho taky moc nemá,garsonku si pronajmul zařízenou,takže si také vezme jen své osobní věci s lednicí a televizí.Musím to s ním probrat,jak si to vlastně představuje.

Jen jsem chtěla vědět jak fungujuje stěhování :) Já se stěhovala naposledy když mi byli 3 roky a to si fakt nepamatuji,navíc to bylo z rodinného domu od rodičů matky do rodinného domu který mí rodiče tehdy koupili a co si pamatuju z vyprávění,než jsme se stěhovali dům se předělával,takže taky byl koupen mnohem dřív než se mohlo stěhovat :-D

Jak to funguje u nájmů jsem nevěděla.Moc díky za vaše rady,poznatky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]