Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu dávám majitelce 11 000 kč se kterého platí co je potřeba byla jsem si vyřídit příspěvek na bydlení a díky tomu že to je psaný na majitelku tak chtějí aby majitelka napsala prohlášení že je majitelka komu to pronajímá a kolik je nájem a rozepsat inkaso vůbec nevím jak se toho chytnout nebo napsat má tam být ještě od majitelky že jsem doplácela na vodě znáte stránky kde bych to mohla zjisti a nebo byste byla hodní a jen tak přibližně mi to napsali moc vám děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den, ono to má být rozepsáno už přímo v nájemní smlouvě. Takto to musí majitelka napsat, resp. rozepsat na jiný papír. Takže, tu celkovou částku tam rozepíše - nájem, voda, elektřina, plyn a služby za společné prostory (bez příspěvku do F.O. - to je náklad majitele bytu). Napíše tam to, co od Vás dostává měsíčně - nájem + měsíční zálohy. Zdravím!
P.S. Nahoře bude hlavička, co to je za papír a komu je určen. Dole se majitelka podepíše + datum.
doplněno 20.07.15 14:00:svatava - na úřadě jste byla, tak také víte, že podmínkou pro přiznání příspěvku je trvalý pobyt na adrese, kde máte pronájem (tedy, stejná adresa je ve Vašem OP). Dále předložíte náj. smlouvu, kde jsou údaje o majitelce i Vaše. Myslím, že už se nemusí znovu opisovat, tak uvedete tomu a tomu úřadu, tam a tam. Věc bude asi Rozpis nákladů na bydlení k náj. smlouvě podepsané dne . . . Uvedete, že je to celková částka ta a ta. Dále, z čeho se přesně skládá (viz výše).
U té vody nevím, protože to je asi jednorázová záležitost a bez předchozích záloh. Ono je vůbec otázkou, jestli platíte měsíční zálohy a dostáváte roční vyúčtování. Ale, příspěvek Vám spočítají pouze na náklady, které jsou na Vaše jméno, resp. majitelka je přizná (že je od Vás dostává) tím prohlášením.
Možná nebude majitelka ochotná něco podepisovat, ale to uvidíte.
doplněno 20.07.15 14:13:svatava - nemáte zač. Ano, jde o to, že když to není rozepsáno v náj. smlouvě, tak to chce úřad rozepsat podrobněji. A připravte se na to, že pokud příspěvek dostanete, tak budou zřejmě chtít i důkaz o tom, že také náklady platíte. Tedy, zase na kus papíru potvrzení od majitelky, že platbu včas a řádně převzala. S tím potom budete chodit na úřad (měsíčně či snad i po delším čase najednou). Nejlepší se na vše vyptat hned a přímo na tom úřadě.
doplněno 20.07.15 14:26:svatava - to nevím přesně. Možná budete chodit na úřad jen s tím dokladem nebo budou chtít to potvrzení. Ale, s tím si nyní nedělejte hlavu, protože se na to přeci zeptáte na úřadě (až tam budete vše vyřizovat).
Dobrý den, to právě nemám s ní mám taky trápení ji vypisuji i doklady, myslíte jako napsat, omlouvám se napíšu to přibližně já majitelka bytu adresa kde bydlí pronajímám mě na adrese č.bytu nájem činí tolik a inkaso rozepsat jen nevím jak napsat ten nedoplatek za vodu má to napsat že jako za kalendářní rok byl nedoplatek kolik že jsem ji to platila že by to tak stačilo jestli mě nerozumíte dopředu se omlouvám jen jsem byla zaskočena tímhle přesto jsem byla na úřadě byla dvakrát
Já bych to vypsala takto. A to podle faktur od dodavatelů.
Počáteční a konečný stav třeba vodoměrů - teplá - A a studená - B voda.
Jednotková cena krát počet kubíků za A a B.
Měsíční záloha krát počet potřebných měsíců.
Celková cena za vodu mínus zaplacené zálohy. Vyjde Vám doplatek, nebo přeplatek.
Podobně opsat ve stejném časovém úseku spotřebu elektřiny, plynu, napočítat též poměrnou část za poplatek na odpad.
doplněno 20.07.15 14:05:Toto vyúčtování byste ale měla dostávat od majitelky pravidelně a ne že u Vás zazvoní a řekne, milá podnájemnice, dejte mě dva tisíce na doplatek na elektřinu. Vy musíte mít v ruce nějaké vyúčtování a kontrolovat si sama stavy ...měrů. Pak v tom máte binec a nevíte kolik a za co platíte. Musíte si pohlídat, áby Vás nenatáhla a neplatila jí snad ještě její bydlení.
Bude v tom nějaká kulišárna, když se majitelka k tomu staví takto.
Samozřejmě plus ještě nájem kt ěm poplatkům za energie.
Dobrý den ano to mám vyučtování za vodu to si už o kopírovali na úřadě vše je v pořádku jen chtějí aby to potvrdila majitelka že když ji dám ty peníze že platí vše co má tak to nějak sesmolím ale děkuji vám
říká že tomu nerozumí doklad o zaplacení mě nedvá to jsem si musela vydupat kvůli příspěvku to už mě dala a nejvíc se mě líbí u ní že za elektřinu byl přeplatek to jsem nedostala ale vodu nedoplatek jsem platila
Majitelka nemusí psát prohlášení, stačí výpis z katastru nemovitostí. Stejně se úřad kouká, zdali máje nájem od vlastníka..
Majitelka snad vybírá nájem, + zálohy (paušální platby) za energie či vodu?
doplněno 20.07.15 13:42:Já tedy chápu, že úřad chce řádnou nájemní smlouvu mezi Vámi a majitelkou. Bez toho to určitě nejde. Pak již úřad dále nic jiného nechce..
Dobrý den na úřadu viděli vše napsaný na majitelku tak že když jsem jim donesla inkaso od ní a kolik platí nájem tak to nemůže musí udělat nějaký prohlášení že je majitelka a že to pronajímá mě a kolik je nájem a inkaso a pokud se doplácela voda tak to tam taky napsat ale nevím jak to sesmolit a paní majitelka tomu nerozumí
Přemýšlím, jestli někde na těch úřadech pracuje někdo kompetentní...
" Prohlášení majitelky"= Potvrzení majitele bytu/domu. (ÚP na to má samostatný formulář, který vyplníte
a majitelka jen potvrdí.) Tento formulář však v odkazu níže nenajdete, vydá Vám jej ÚP.
Na portálu MPSV si v sekci formulářů můžete vše (žádost o příspěvek na bydlení, potvrzení o výši nákladů na bydlení, potvrzení o příjmech – ale příjmy sama nevyplňujte, po vytištění Vám je doplní a potvrdí zaměstnavatel) vyplnit v internetu. V "Nákladech na bydlení"můžete vyplnit i částky za jednotlivé měsíce) a opět necháte potvrdit majitelkou. Majitelka by Vám měla potvrdit i platby vodného stočného a poplatku za odpad.
A nechte si od majitelky rozepsat, co z celkové částky jde na nájemné, co na energie, odpad, a vodné + stočné. (Bude se Vám to hodit i při a po ukončení nájmu.)
Dala bych Vám na jednotlivé formuláře přímé odkazy, ale jsou přes java script a mají omezenou platnost. Proto bude lepší si otevřít " všechny formuláře" a ve sloupci vlevo si postupně vybírat potřebné formuláře.
Snazší je podle mne vyplnění přímo v internetu (pročtěte si Technické podmínky a popis používání aplikace v Nápovědě ).
Dobré pořízení!
Pronajímám byty a tohle znám, mám jednu nájemnici s dítětem, která od sociálky příspěvek na bydlení také pobírá. Na úřadech obvykle pracují neschopné obludy bez vlastního myšlení a bez jakéhokoliv elementárního vzdělání, na to je třeba si zvyknout.
Mám v nájemní smlouvě samostatně sjednané nájemné a zálohu na služby a jednotlivé služby rozepsané vč. částek (voda, teplo, elektřina, plyn, úklid společ. prostor).
Bába na sociálce samozřejmě chce Evidenční list (rozpis služeb na samostatném papíře a v hlavičce musí být napsáno EVIDENČNÍ LIST), ačkoliv nic takového neexistuje (v žádném zákoně nenajdete nic o evidenčním listu). Nejdřív jsem se s těmi nestvůrami chtěl hádat, ale protože se mě to koneckonců netýká, tak jsem nájemnici rukou na kus papíru opsal to, co máme v nájemní smlouvě a nahoru tlustou fixou napsal EVIDENČNÍ LIST.
Úřednice byly spokojené a já mám klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.