Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup brýlí

Od: havlova odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, jsem v hmotné nouzi a protože dcera (9.let) špatně vidí(doklad od očního lékaře máme), tak jsem žádala o okamžitou pomoc v hmotné nouzi na nákup brýlí, paní úřednice mi sdělila, že na toto se dávka nevztahuje.Chtěla bych Vás požádat o radu zda je to pravda či nikoli.
Předem Vám Moc Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Havlová

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi vás naštvu, ale záleží na rozhodnutí příslušné úřednice, která má na stole veškeré informace o vaší finanční situaci. Je docela možné, že uznala, že na dětské brýle prostředky musíte mít. Možná, že to řekla jinak, než píšete. A možná, že ví, že základní obroučky a skla pojišťovna hradí celé a není třeba kopovat luxusnější, zvláště pak, když už proplácela některé z nich už dříve. Těch "možná", je několik.

doplněno 18.07.15 10:13:

Wasube, vůbec se nechci hádat, ale v dotazu vůbec nepadlo slovo "speciální". Ani zmínka o tom, že se jedná o mimořádné brýle.

wasube*

babkazov - při nákupu zdravotních pomůcek ne vždy jde o luxus. Luxus je to u dítěte, které má normální krátkozrakost a normální skla. U dítěte s nemocí oční sítnice je to už potřeba zaplatit dost peněz, aby ta skla vůbec uneslo.

wasube*

Já se nechci také hádat a nehádám se, jenom jsem tu normálně vysvětlila že ne vždy drahé brýle znamenají luxus. Proč tedy máte pocit že se chci hádat? Zabroušení skel se u lidí také považuje za normální, za žádnou specialitu. Tak jsem to jen vysvětlila, o nic víc nešlo.

vklus
hodnocení

0x

Pokud se zase nepletu já z dob kdy jsem taky nosil brýle tak základní typ brýlí a skel platí pojišťovna ergo není důvod pro dávku.

Nevím jak dnes, ale tenkrát mi byli nabízeny jako dítěti kostěné obroučky co nosili staří lidi a obyčejná skla. Rád jsem připlatil za hezčí obroučky a plastová, tvrzená, odlehčená skla při dioptriích na dálku kolem 5 to bylo znát.

hodnocení

0x

mimořádná pomoc v hmotné nouzi je nenároková dávka a hodně záleží na tom, jak situaci posoudí úředník (nikdy jsem nežádala, ale předpokládám, že úřad má nějaké vnitřní směrnice nebo tak něco). asi bych zkusila požádat (oficiálně, písemně, ne jenom dotazem) a pokud by mi přišla zamítavá odpověď tak bych se proti rozhodnutí odvolala. nicméně oční lékař vám na brýle nenapsal poukaz? dceři jsem s poukazem doplácela asi šest stovek, to není zas až tak úplně likvidační částka.

hodnocení

0x

Jestli vám to pomůže, zkopírovala jsem část textu (veřejný ochránce práv), který se týká vašeho dotazu :

III. Mimořádná okamžitá pomoc

15. Co je mimořádná okamžitá pomoc?

Dávka pomoci v hmotné nouzi určená k řešení akutního stavu nouze fyzické osoby.

16. V jakých případech úřad práce může poskytnout tuto dávku?

Pokud nesplňujete podmínky pro přiznání příspěvku na živobytí, ale s přihlédnutím k Vašim příjmům, celkovým sociálním a majetkovým poměrům, Vám hrozí vážná újma na zdraví (například nemáte dostatečné prostředky k nákupu základních potravin). Úřad práce může dávku poskytnout u nezaopatřených dětí do částky jejich životního minima, u ostatních osob do částky existenčního minima (2.200,- Kč). O tuto dávku je vhodné požádat v kalendářním měsíci, kdy se v rodině příjemců příspěvku na živobytí narodí dítě, protože příspěvek na živobytí se rodině zvýší až další kalendářní měsíc.

Pokud nemáte s ohledem na příjmy a sociální a majetkové poměry dostatečné prostředky:

k úhradě nezbytného jednorázového výdaje (např. správního poplatku při prokázané ztrátě osobních dokladů, při vydání duplikátu rodného listu nebo dokladů potřebných k přijetí do zaměstnání, jízdného v případě ztráty peněžních prostředků, k úhradě noclehu na noclehárně, poplatku za vstupní lékařskou prohlídku při nástupu do zaměstnání, jistoty, kterou vyžaduje pronajímatel při uzavření nájemní smlouvy),

na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby (např. pračky, ledničky, postele, dioptrických brýlí v základním provedení, pokud je nelze koupit z příspěvku ze zdravotního pojištění),

wasube*

Já myslím, že moc a moc záleží na oční vadě, kdy brýle opravdu můžou stát dost a pojištovna všechno nehradí. Třeba to není běžná krátkozrakost. Takže pokud maminka nemá na nějaké drahé řešení, které navrhl oční lékař tak by bylo na místě ji dávkou pomoci. Nevíme zda dítě nemá nemocné oči ve smyslu že obyčejná skla nevyhovují.

Dám příklad. Sestra měla 20 dioptrií. Byla to těžká skla a ona měla malý nosík. Tak jsme jí skla nechávali zbrousit, takže okolí skla bylo lehké, střed byl těžký ale tím středem koukala. Takže pro ni velké ulehčení. Tak se na to dívám tak, že to může být podobný případ, kdy lékař napíše skla, ale zbroušení už se nehradí, je to na rodičích a stojí to cca 2 000 kč podle potřeby zbroušení.

To je ještě pěkná cena. Mně mamka pořizovala kdysi ztenčení plastových skel - plast, kvůli případnému úrazu v tělocviku - a to stálo něco přes 5 000.

A ta zatemňovací skla, která jsem měla (po těžkém zánětu spojivek jsem ochranu proti sluníčku sakra potřebovala), také nebyla levná.

Vada se mi každým rokem zhoršovala, takže pořád nové a nové brýle.

Máte naprostou pravdu, ne každému dítěti stačí základní obroučky a skla od pojišťovny.

A navíc, ačkoliv jsem obecně proti pořizování dražších věcí "aby dítě nebylo outsider", tak myslím, že aspoň trochu slušné brýle jsou nutností. To není značková taška nebo penál s motivy moderních seriálů.

doplněno 18.07.15 10:29:

Jj, na tom se shodneme. Ale uznávám, že má tady pravdu i babkazov, v dotazu nic o zvláštnosti brýlí nepadlo a my jen domýšlíme detaily, které mohou být úplná hloupost - přeci jenom většina dětí nosí naprosto běžné brýle.

Ale když si vzpomenu na ty ustarané obličeje mámy, že potřebuji brýle, na které ona těžce šetří a stejně to nestačí... že už zase potřebuji o dioptrii silnější, plastová kvůli těláku a kdesi cosi...

wasube*

Ano, je to pravda, dala jsem Vám bod. Věci nelze vidět jednoduše jenom ze svého uhlu. Protože jiní to můžou ze zkušenosti vidět jinak.

doplněno 18.07.15 10:38:

pro naufraqo

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
s dávkou v hmotné nouzi nevím jak to je, ale co se týká brýlí, mám dvoje (jedny staré cca 8 let a druhé 3 roky. Oboje mám hlavně na práci a na čtení, takže mi na kráse nijak nezáleží. Při obou pořízeních jsem měl doklad od lékaře. V obou případech - jen jsem vlezl do optiky a že potřebuju udělat brýle, tak začali vytahovat obroučky od 2.500,-Kč výše. Na moje "mám to pouze na práci, takže doplatek max. 400,-Kč" se sice netvářili moc radostně, ale z druhého šuplete po chvíli hrabání vylovili několikery obroučky - světě div se - v ceně co platí pojišťovna + doplatek 400,-Kč. Vždycky jsem si vybral kovové obroučky, jednoduché, nenápadné. Když se občas s někým, kdo už také má brýle, dostaneme na téma ceny brýlí a já ukážu svoje a řeknu cenu, nikdo mi to nechce věřit, protože zcela totožné brýle, ale značkové, stojí mnohonásobně víc.. Takže ono je cena brýlí také o tom, jak se necháte v optice "ukecat". Jasně, mám zcela obyčejná dioptrická skla - pokud bych chtěl nějaká lepší (samozabarvovací a pod.) cena bude už někde jinde.

wasube*

Rony i dítě může mít oční vadu kdy potřebuje třeba samozakalovací skla a jedno stojí v takovém případě 3 000 - 4 000 kč, podle dioptrií a podobně, mám je, proto to vím . Takže opakuju, ne vždy jde o luxus ale o potřebu. A samozakalovací skla, přesto, že je potřebujete tak také nehradí pojištovna. Že Vy máte štěstí a nic drahého nutně nepotřebujete, protože Vás nepotkala žádná oční nemoc, neznamená, že to tak mají všichni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]