Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvody topení

Od: mravenec10* odpovědí: 9 změna:
Jelikož to tu marně hledám, tak se ptám, chci udělat topení v přízemním domku na tuhá paliva, mám zálusk na rozvody v plastu v PEX, jednalo by se o cca 100 m2 s 8 radiátory. Kolik se pohybuje cca cena, bez kotle, nemám vůbec tušení. Děkuji moc za rady a typy.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na tuhé palivo by som nedoporučoval plast a keď už chcete použiť ten plast-hliník,tak voľte hrubší hliník v plastu.

mravenec10*
hodnocení

Kolem kotle by to bylo z železa kvůli teplotě a pak dál PEX a určitě se smyčkou proti přetopení.

A co si s tím PEXem pomůžete, jaký k tomu máte důvod?

mravenec10*
hodnocení

PEX je mnohem levnější jak měd, vydrží 50let takže mě z toho zuby bolet nebudou a v koloběhu topení nebude tak vysoká teplota.

Plast má ale větší tepelnou roztažnost než měď a musíte mu ji tedy správnou montáží umožnit, jinak se Vám budou trubky prohýbat.

mravenec10*
hodnocení

Ano dám větší oka na uchycení do zdi a často vedle sebe aby nedošlo k prohnutí.
hop®

To chceta dávad NA zeď nebo do zdi?

mravenec10*
hodnocení

Na zed, ve zdi by vznikalo velky pnutí, oka klasicky na hmoždinku co je na držení trubek. :)

hop®

Hm, to bude vopičárna, nikdy to nebude rovný, jedině to dát do plechovejch chrániček.
Radši bych to zasekal, ty AlPexy jsou do určitý míry pružný, stejně budou uložený v miralonu a snad nebudete vytápět tovární halu, abyste musel dělat dilatační smyčky. Viděl jsem jednou topení na povrchu v PPR a hnus. Takže podle mne venkem jen starou ocel anebo měď, aby to trošku vypadalo. Já dávám do zdi i tu měď...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]