Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je jedno jestli kabel k domku je Cu nebo Al?

Od: ruda81 odpovědí: 15 změna:

Od elektroměru chci táhnout kabel k mému domku, plánuji buďto Al 4* 16mm nebo Cu 4* 10mm

nebo musím použít jen měď?

děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to úplně jedno.

Záleží kolik toho máte. Jestli jen pár metrů volil bych měď, jinak hliník

fiser22*
hodnocení

0x

Ono též dost záleží na vzdálenosti u těch průřezů

paw*
hodnocení

0x
Hlinik. Klidne 4x20. Je mnohem levnejsi jak med.
doplněno 17.07.15 08:24:

Al tece do prurezu 10mm. Pak zse chova uz normalne bez nutnosti pritahovani.

Pokud nechceš investovat do mědi tak jako relativně rozumný kompromis se jeví 4 x 25 neni tak zas moc drahý a už neteče takže se chová skororo jako měď z pohledu udržby.

bruno*
hodnocení

0x

pokud ti jde o cenu, zvol AL. následky: otlačené spoje a jiskření. stará technologie paneláků. požáry

jenže to platí pro malé průřezy...

nepamatuju si že bych u rodičů na baráku kohokoli viděl dotahovat přívodní hliníkový drát... a to už to tam sakra nějakej pátek je.

trtr

Zdravím, máme Al dráty jako malíček silné na RD cca 30 let, v pohodě. Myslím hlavní přívod co jde od trafa do domu.

fidonet*
hodnocení

0x

Jsou to jen povídačky jak je Al nevyhovující. Klidně Al dejte. Jediné co uděláte budete MOŽNA muset co 10 let pootočit šroubkrm, aby byl utažený ...

Dnes je tu aspoň samý rozumný rádce, a všechni radí dobře. Cu je fajn, když ho máte zdarma. Jinak je to jedno. Jasně je pohodlnější Cu, ale na svícení je to jedno ( myslím na přívod) ...

bruno*

Vážně nejde o povídačky, na každém šprochu pravdy trochu, že jo? Už jsi měl doma zahoření od zásuvky? Já ano!

paw*
Ty ale michas 2 veci. Privod k domu a vlastni rozvod. Al dela problemy do 10mm, pak je to jedno. Takze pokud mas zasuvky tahane v Al 10mm a mel si od ni zahoreni, je to holt pech.

hop®
hodnocení

0x

Hliník není zakázaný, a dodnes se pro přívody větších průřezů používá - stačí otevřít téměř jakoukoli přípojkovou skříň !
Jen pozor, někteří revizáci požadují za elektroměrem kabel 5xněco, podle průřezu. Jako třeba CYKY 5x6 NEBO CYKY 4x10, u nových instalací chce někdo striktně pětižilovou verzi...
Takže doporučuji - poraďte se s člověkem, který Vám na to bude dávat kulaté revizní razítko...

vilik*

Když jsem minulý rok rekonstruoval, volal jsem na čez, ať vymění al přívod za cu. Technik se mi vysmál, že až při další rekonstrukci za 50 let. Ale v domečku od hlavního vypínače k elektroměru mi to nechtěl elektrikář připojit, musela se dát spojka.

takjan*

V elektroměrovém rozvaděči zásadně rozvodné závody (všechny) nechtějí přechod na TN-S. Přívod a vývod 4x. Schválený el. rozvaděč ani takovou možnost (na 5x) nemá. Logicky také kabel CYKY 4x10 utáhne víc, než 5x6. Navíc v novostavbě se dělá přizemnění rozdělění na TN-S, sběrnice MET. Jinak je zajímavé, kolik polopravd pořád koluje

hop®

Ano, koluje spousta polopravd, nepodložených...

Co se týká Prahy a PRE, tak je dnes od elektroměru k bytovému rozvaděči vyžadován přívod v mědi minimálně 5x6 nebo 4x10. Ta "desítka" vyplývá už z jiné normy, která říká, že PEN z rozvaděče a pospojovací CY musí být minimálně průřez 10mm. Čtyřžilový přívod je povolen pro připojení jednotek se starší instalací a rozdělení PEN na PE a N je provedeno v bytovém rozvaděči. U připojení nových rekonstruovaných bytových jednotek je vyžadován pětižilový přívod od elektroměru k bytovému rozvaděči, přičemž v rozdělení PEN na PE a N je provedeno ve svorce RE.

U ostatních distributorů jsou "zákony" velmi podobné...

Kdo nerozumí tomu co jsem řekl, ať se do drátků raději nevrtá, přeji hezký den...

HOWGH!

takjan*

Například ČEZ to nepovolí, tu Prahu jsem nevěděl. Pak by ovšem u každého odběru mělo být přizemnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]