Nejste přihlášen/a.
Dobry vecer , muzete mi prosim poradit jak zavarit merunky , aby byly bez plisne? Dekuji.
No, u nás se teda vždycky kvůli tomu vyvařovali sklenice i výčka před použitím. Pak už se na ně nesmí sahat. Samozřejmostí je zavařování pouze zdravého ovoce.
Ja jsem nekde cetla , ze je vhodne merunky vkladat do nalevu kyseliny citronove a pak az vkladat do sklenic. Vicka jsem vyvarovala, ale stejne se objevila plisen.
Nemusíte nic přidávat, stačí zajistit prohřátí obsahu sklenic na cca 82 stC. Pokud je ohřev vody rychlý, obsah se na tuto teplotu nedostane a proto přežijí spory plísní. Ohřev na teplotu 82 st.C by měl trvat 20 min. a vlastní zavařování dalších 20 min.při teplotě 82 st.C. Sklenice musí být samozřejmě celé pod vodou, včetně víček.
Luha, vřelý souhlas. Mívali jsme strom, který opravdu hodně rodil a po mnoho let bylo ve sklepě obrovské množství zavařených meruněk. Rodiče a pak já, jsme zavařovali takto: O dobře vymytých skleničkách psát nemusím. Víčka, dobře vymytá a opláchnutá, jsme v čisté vodě a v kastrolku s vodou hodně zahřáli a těmi horkými víčky sklenice zavírali (tohle dělávám se všemi zavařeninami) V zavařovacím hrnci sklenice ponořené do vody i s víčky, ani rychle, ani pomalu zahřát na 85ºC, plamen stáhnout na minimum a teplotu ještě 10 minut udržovat. Dalších 10 minut úplně vypnout a nechat stát. Po této době je možné skleničy vytáhnout a na vyšší vrstvu textilu uložit dnem vzhůru. Nechat vychladnout do druhého dne.
Někdo dává na dno pecku, prý získá peckový jakoby ocásek v chuti i vůní. My jsme to nikdy nedávali, protože maminka a pak já, jsme často celou láhev vyklopily do mixeru a rozšlehaly na pěnu a určitě bychom na pecku zapomněly. Někdy jsme ji v krabičkách nebo mističkách daly zmrazit.
Ať se zavařování podaří
Přidám netradiční způsob zavařování.Sklenici dobře vymytou naplním půlkami meruněk a zaleju cukerným roztokem.Špetka kyseliny citronové nakonec neškodí.Uzavřu lehce víčkem bez utahování .Vložím do mikrovlnky a nechám přibližně 4 minuty vařit.Kontroluji,zda tekutina ve sklenici vaří-.Pak vypnu MW,vyjmu sklenici v rukavicích,dotáhnu víčko a otočím sklenici víčkem dolů na stůl.
Podle mé zkušenoxti konzumuji zavařeniny i tři roky po aktu.
JABRAKA
Jsem líná a léta vše zavařuji stejně, ovoce naskládám do sklenice, zasypu cukrem, zaleju vodou z kohoutku, přidám pár zrnek kyseliny citronové, otřu sklenice, zašroubuju víčka a zcela ponořené sklenice nechám vařit do varu, vypnu a tak za dvě h. sklenice vyndám. Pouze okurky nechávám do vychladnutí. Teploměr jsem rozbila již dávno a žádný nepoužívám, meruňky mám i tři roky, dokonce jedna zapomenutá sklenice zcela zrosolovatěle ale na buchtu se využila bez problémů. Jediné co mi za roky chytlo plíseň byla jahodová marmeláda ale to jsem nejspíš udělala někde chybu. Když chci aby byly meruňky¨stále pěkně tvrdé a ne na "sračku" trhám ovoce nepřezrálé, tvrdé.
Já zavařuji v troubě elektrické na pekáči - půlky meruněk skládám do vymytých sklenic zaliji uvařeným cukerným roztokem ,utřu hrdla sklenic - víčka předem vyvařím v kastrolku na sporáku a utřu do sucha s nimi uzavřu sklenice . Na pekáč dám utěrku a na ní narovnám sklenice tak, aby se nedotýkaly. Zaliji teplou vodou co se do pekáče vejde . Zavřu troubu -na 180st zavařuji dokud voda v pekáči nezačne ubývat - tak aby lahve nestály nasuchu. Po té vyndám - obrátím asi na 10 minut vzhůru "nohama" a je hotovo. Nikdy žádná plíseň nic takového ,ani nepřidávám žádný konzervant.
Mam prosim otazky, do jake vysky jsou sklenice ve vode? Kolik priblizne minut jsou v troube? Jinak moc dekuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.