Nejste přihlášen/a.
Ahoj mam dotaz ,prý se již nesmí používat nové plynové kotle TURBO .Prej již jen odtah přes komín. Máte někdo s tím nějaké zkušenosti?Chci novej kotel do 3+1 .Děkuji za odpovědi.
Plynové kotle TURBO se mohou používat i nadále. V prodeji je jich několik desítek typů. Podívejte se na tento odkaz: vytapeni.tzb-info.cz/...
Plynový kotel v provedení turbo se dál používat smí, jen stím rozdílem, že do 14 kW může být vyustění udělané do fasády a pokud má kotel větší výkon tak musíte udělat odkouření do střechy. Myslím si ,že 3+1 by jsi asi zvládnul 12kW kotlem tak že tam bych problém nehledal,ale je lepší rada s topenářem přímo na místě.Pozor ale na maličkost jestli je to v bytovce tak to chce projednat se sousedy protože když dáš někomu vejfuk pod okno tak to při provozu smrdí.
Momentálně jsou jakékoliv TURBO kotle a karmy zakázané,konzultoval jsem to nedávno se třemi kominíky nezávisle,chtěl jsem to totiž taky použít,ale bohužel...Jinak přes zeď být může,ale pak se musí vytáhnout 40 cm nad střechu.Výrobci se proti tomu brání,tak prý je naděje,že to zas bude povoleno
Milane, je to asi dvě hodiny zpět, co mě vyhodil revizák s turbokotlem s ohřevem vody 23kW. Tak budeme muset domalovat odkouření. Odvětil jsem logicky, že se turbokoltle prodávají. Bylo mě sděleno že ještě ztolerují výměnu turbo za turbo a že si budeme muset počkat na zrušení toho nesmyslu. Taky jsem na to koukal jako tele.
copak jsem to zaspal, kdepak jsem byl, když se to stalo,
Díky za radu, jdu doplnit vědomosti. Ještě že jsem tak mlád a můžu to na mládí svést.
Prodávají se,ale bohužel je nutný ten vývod nad střechu.Snad je onen zákaz dočasný,jak jsem již předeslal,výrobci se proti tomuto nesmyslnému zákazu ohrazují.
Odtah spalin stěnou fasády upravuje norma ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody - Navrhování a připojování spotřebičů paliv (dále jen "norma") z ledna 2008. Oproti původním podmínkám, které platily do ledna 2008, došlo k zásadní změně. Odtah spalin stěnou fasády lze nyní realizovat u občanské výstavby pouze pro spotřebič s max. výkonem 14 kW a navíc jen u rekonstrukcí bytů nebo rodinných domů. U nové výstavby není vůbec možné tento typ odtahu spalin ( tedy vývodem fasádou ) použít, v tomto případě je nutné odtah řešit vývodem nad střechu ( je jedno jestli komínem uvnitř objektu, nebo odtahem vně po fasádě ). Pro instalaci spotřebiče do 7 kW není mimo minimální vzdálenosti od okenního otvoru omezení. Pokud máte spotřebič do tohoto výkonu budete mít minimum problémů . Pokud ale máte spotřebič v rozmezí 8 až 14 kW, musíte ještě počítat s dalšími omezeními ve vztahu k poloze umístění odtahu ve fasádě vzhledem k oknům a ostatním otvorům , vůči přetažené střeše a vzdálenosti prolehlých stěn s okny okolních objektů. Ochranné pásmo vyústění, kde nesmějí být okna a jiné stavební otvory je definováno právě ve výše uvedené normě a splnit to, je podstatně horší nežli podmínky předpisu TGP 800 01, podle kterých se umístění posuzovalo do ledna 2008.
Takže suma sumárum: není pravda, že by někdo zakázal používat turbo kotle, jen výrobci kotlů jaksi nebyli schopni upravit návody k instalaci na nové podmínky a upozornit laickou veřejnost na omezení v instalaci, což vidím jako zásadní problém. A je to to jejich zákonná povinnost. Jakýkoli turbokotel lze připojit na koaxiální vývod ven fasádou za splnění výše uvedeného, ovšem pokud má výkon vyšší 14 kW musí odtah vždy ústit nad střechou objektu, nebo do klasického komína ( s koaxiální vložkou ). Čímž pro českého človíčka ztrácí turbo provedení ztrácí svůj ekonomický půvab, protože ve většině případů bude muset investovat do odtahu ( komína ) nemálo prostředků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.