Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc prosím o radu, zda jsem postupovala správně. Dne 28.1. 2015 jsem uzavřela s nájemnicí smlouvu o nájmu bytu na dobu určitou na 3 měsíce s možností automatického prodloužení o tutéž dobu. Po uplynutí 3 měsíců jsem uzavřela Dodatek smlouvy v tomto znění:
Obě smluvní strany se dohodly na doplnění Smlouvy o nájmu bytu uzavřené dne 28.1.2015
Článek III. Smlouvy o nájmu nově zní:
Doba trvání nájmu
Nájem je ujednán na dobu určitou od 2.5. 2015 do 31.7. 2015
.Uplynutím sjednané doby nájmu nájem zaniká a nájemce je povinen byt vyklidit. Je rovněž povinen si ihned po skončení nájmu odhlásit trvalé bydliště z výše uvedené adresy.Automatické prodloužení nájmu o tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, se neuskuteční.
Stačí ta poslední věta k tomu, že mohu považovat nájem k 31.7. 2015 za skončený a nutit ji se vystěhovat?
Nebo jí ještě musím poslat písemnou výpověď k ukončení nájmu k tomuto datu? Nebo stačí upozornění sms, telefon? Jsou s ní totiž problémy,nájem platí, ale po mém neustálém upomínání se, jednou jsem musela použít kauci, kterou nedoplatila, teď nebere telefony, neodpovídá na sms, když na ni zvoním, neotevírá, i když vím, že je doma.Je dokonce na ni na vchodových dveřích vypsaná exekuce.
Co dělat.když se jí nedovolám ani po skončení nájmu a nevystěhuje se? Zbývá 14 dní.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, slušný a pořádný nájemce ví. kdy mu končí náj. smlouva. Roztržitému nájemci se to musí raději připomenout - výpověď není třeba a měla by stačit i ústní výzva. V tomto případě bych volil výzvu písemnou (na doručenku). Pokud nastane situace, že nebude po skončení doby pronájmu byt vyklizen a předán, tak Vám nastanou zlé chvíle, které mohou skončit až žalobou na vyklizení bytu nebo dále exekucí. Musíte doufat, že nájemce půjde sám. Trvalý pobyt potom zřejmě také zrušíte Vy vyvoláním správního řízení. Zdravím!
doplněno 13.07.15 13:00:Nemáte zač. Snad to bude rychlé jednání.
Upozornění na blížící se konec nájmu zašlete nájemnici co nejdříve,
uveďte i datum, kdy si přijdete pro klíče. Při předávání klíčů byste podle mne měla
nájemnici potvrdit, že byt předala v pořádku (např. na kopii předávacího protokolu).
_____
Podle mne byste do smlouvy ani dodatku neměla dávat povinnost "odhlásit trvalý pobyt".
Podle zákona o evidenci obyvatel nelze trvalý pobyt jenom odhlásit. Trvalý pobyt se ruší přihlášením trvalého pobytu jinde (na úřad se nikdo nemůže přihlásit sám). Pokud se nájemnice od Vás stěhuje někam, kam trvalý pobyt přihlásit nelze, nebude moci trvalý pobyt odhlásit. (Zatím to nejde, snad po změně zákona.)
Nebo si s výpisem z KN, nájemní smlouvou, případně i s předávacím protokolem můžete zajít na úřad a trvalý pobyt jí zrušit sama. Pak jí úřad trvalý pobyt změní na adresu ohlašovny a nájemnice si bude muset nechat vyměnit občanku. [Přestože je výměna OP starost a povinnost nájemnice, já bych jí po zrušení trvalého pobytu poslala SMSku, aby si zašla na úřad vyměnit občanku.]
Jen doplním správné rady svoji zkušeností. Zavolám nájemníkovi, že bych rád přivedl na prohlídku potencionálního nájemce na prohlídku, kdy to vyhovuje jemu. Domluvíme se a já přijdu s papíry, které chcete poslat doporučeně a dám mu je podepsat..
Zkrátka nechodím na poštu s dopisem, nevyplňuji lístky, neplatím 26 Kč. Stále nemám jistotu, že si dopis přebere. Takto ho osobně pozdravím, letmo zkontroluji byt, nechám si podepsat upozornění na skončení nájmu a vyklizení do data: včetně předání klíčů. A další podrobnosti, jako výmalba, uklizení podlah atd..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.