Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava základu zdi (rohu)

Od: trtr odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, rád bych se zde poradil, jak byste opravili následující stavební závadu. Před několika lety na daném objektu došlo k poruše litinového svodu dešťové vody. Závada nebyla pár let vůbec rešena, protože defekt nebyl viditelný. V posledním stádiu došlo v zimě k roztržení litinového svodu a následovala rychlá zimní "oprava". Nyní je svod opravený, ale přišlo se na to, že za popraskaným dekorativním obložením fásády (kabřinec) se v rohu u svodu dešťové vody drobí podkladní (základní) beton pod cihlami. Izolační asfaltový pás v tom místě vzal za své. Roh je tím pádem trochu vlhčí.

Přikládám pár fotek závady, snad to situaci objasní (kanalizační poklop je od šachty na dešťovou vodu s kanalizačním přepadem). Rád bych to nějak ošetřil, než objekt projde větší rekonstrukcí, výhledově do 10 let. Svůj návrh mám, ale nechci ovlivnit případné další nápady.

Oprava základu zdi (rohu)
Oprava základu zdi (rohu) #2
Oprava základu zdi (rohu) #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzadd
hodnocení

2x

Zavařit ípu beton a hotovo

trtr
hodnocení

Dobrý den, děkuji. Jak moc hluboko se mám asi ke starému pásu dostat a jak konkrétně napojení provést? Ze starého pásu vidím jen hranu, jenž se vytvořila po odtrhnutí poškozeného kusu. Mám udělat drážku, třeba 5 cm hlubokou vložit nový pás a nahřát místo? Osobně jsem myslel, že v tomto případě se použije nějaký tekutý hydroizolační prostředek, doplní kouskem klasického pásu a zbytek dozdí či dobetonuje (mám tu pytel se zbytkem pytlovaného opravného betonu a trochu cementového potěru. Na venkovním vzhledu už nijak moc nesejde (i když kabřinec jestě mám). Alespoň se na to, že to tam zlobilo nezapomene při rekonstrukci a prohlédne se to důkladněji.

Musíte (tedy pokud chcete, aby izolace plnila funkci) obnažit starou původní ipu aelspoň na těch 5 cm, abyste mohl napojit novou ten kus,který chybí. Rřipravte si nový kus potřebného rozměru, nasucho vyzkoušejte a pomocí PB hořáku nahřejte staarou ipu a postupně přivařte tu novou. A jak jsem již psal, já bych to dozdíval nahoru od základu cihlami(příp. úlomky cihel nebo se použijí zbytky starých tašek) a cementovou maltou a dole v základu zabetonovat (pokud je málo místa, udělat z prkna provizorní šalování a zalít řidším betonem). Věřím, že to v pohodě zvládnete.

trtr
hodnocení

Díky, po víkendu až bude chladněji (za večer) je na to podívám.

hodnocení

2x

Dobrý den, pokud větší rekonstrukci plánujete až za 10 let, tak já bych si dal tu práci, že bych to otloukl všude, kde je to vlhké a není tedy moc soudržné. Samozřejmě bych se podíval i směrem do základu, v jakém je stavu a po svaření staré ipy s novým pásem bych spodek, tz. základ opravil betonem 1:3 a zbytek dozdil pálenými cihlami (příp. cihlami z betonu pro případ náhodného zatékání vody) na cementovou maltu. Po dobrém vyschnutí a zatvrdnutí bych opravil a dodělal fasádu. Zda do finální podoby nebo provizorně závisí opravdu na tom,kdy budete chtít dělat důkladnější rekonstrukci.

trtr
hodnocení

Zdravím, díky. No opravit to chci pořádně, ale když už bych to měl z čistě preventivních důvodů dělat všude, tak mohu začít rekonstrukci rovnou, což není reálné. Roh je sice vlhčí, ale není to žádným extrém. Navíc objekt se podsklepen, takže toto není zdaleka nejnižší vrstva. Celý objekt je ale v plánu odizolovat či případně podříznout, vše po kompletní prohlídce a poradě s odbornou firmou.

trtr
hodnocení

Dobrý večer, tak jsem se k tomu nakonec dostal až dnes. *hi* No, lepší později, než nikdy. Pořádně jsem to očistil, něco osekal (co moc nedrželo) a nechám to vyschnout. Teď přemýšlím, jak nejlépe zakotvit novou opravnou vrstvu. Mám použít cementový špric, či jen dobře očistěnou stěnu napenetrovat (Sokrat) a použít pytlovaný beton a nahoru potěr? Vyplatí se beton nějak upravit pro snížení nasákavosti (Penetral apod.)? Díky za rady.

P.S.: Nejsem zedník, ale snažím se učit, protože mě to baví a člověk musí něco dělat. :), :) Nové foto přiloženo.

Oprava základu zdi (rohu) #4
Oprava základu zdi (rohu) #5
trtr
hodnocení

Zdravím, tak beton opraven, IPA navařena, celkově upraveno a tedy skoro opraveno. Zbývá mně akorát zadělat omítkou jeden šár cihel viz foto, ale nevím, zda to můžu zatáhnout obyčejnou pytlovanou hrubou (Profi Grunpudz 4mm) s přídavkem cementu. Ono by šlo zakoupit omítku cementovou či přímo břízolit, ale raději se zeptám, kdyby to náhodou udělalo stejnou službu. Poradí někdo? Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]