Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinovy topeni _ omladit

Od: lenina79 odpovědí: 5 změna:

Malujeme s přítelem byt v paneláku. Nevíme, co se starými litin. radiátory. Natřít to moc nejde, asi nějak nutno oškrábat, nemáme čím :(

Firma prý to renovuje několik dní a za několik tisíc.

Dát nový topení nám asi družstvo nedovolí, protože topení patří jemu. I když máme byt v OV :( Takoví jsme vlastníci.

Nějaký jednoduchý návod? Přítel topení může odšroubovat a sundat. Ale co dál? Díky!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

2x

vsechno jde pretrit :) moc to prozivate, kupte rychleschnouci syntetickou barvu na radiatory, ruzne stetce a za vikend mate krasne radiatory za petikilo sakumprask... stejne to patri druzstvu

Skrabat smirglovat, kartacovat jak pise @ben nemusite vubec nic, treba to jen umejte prvni (ani to jsem nedelal, jsem jsem to ometl, zadna barva se nikdy neloupala a ani z ochmatanych dveri)

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, je-li někdo vlastník něčeho, tak si renovaci zaplatí sám. Bylo by dobré vědět, jestli je topení Vaše nebo jeho údržba spadá pod správu SVJ (družstva). Ale, stejně by asi neřešilo nátěr v bytě. Pokud se má radiátor odšroubovat, tak se musí nejdříve vypustit voda ze systému. Potom lze radiátor sundat a případně někam odvézt k opískování a nalakování - ale, je to pracné a drahé řešení. Doma k nátěru nic nemáte, tak si koupíte drátěný kartáč, smirek, škrabku, odmašťovač, smetáček, štětec a barvu na radiátory - a zkusíte si to zvelebit svépomocí.

Další možnost je radiátor zakrýt např. dřevěným krytem s průduchy, ale tím se o něco sníží jeho účinnost.

Zdravím!

P.S. K nátěru lze použít i stříkací pistoli (a okolí dobře zakrýt před létající barvou).

ju*
hodnocení

1x

Milá neznalá divko z Vás ma partner asi radost? Vy by jste chtěli ale nemáte čím a jak...nevíme kolkačlánkové radiátory máte, kolik mají žeber, kolik jich máte, víceméně chcete poradit a to je dost vaření z vody bez informací...

Na družstvu jste byli, dohady asi nepovolí jsou na nic! Jednoduchý návod - nic s tím nedělat - případně napatlat štetcem znovu...

Viděla jste někdy sundávat litinový radiátor? Přítel pracuje v jaké profesi?

Odšroubovat sundat / těžké jak svińa/ najít firmu která je opískuje / drahé / znovu nastříkat minimálně zaklad + 2 nátěr /drahé/ doveze nazpět - přítel nasadí, vše je o zručnosti a o penězích, co dál by jste chtěla vědět?

doplněno 10.07.15 20:07:

áá kolega byl rychlejší...

iz*
hodnocení

1x

K nátěrům už Vám odpoveděli výše.

Já se zaměřím na vlastnictví bytu.

"OV" neexistuje, byt nelze mít v "osobním vlastnictví", pouze ve vlastnictví.

Ve vlastnictví ale nemůžete mít družstevní byt, který stále patří bytovému družstvu.

Upřesněte si, zda vlastníte byt Vy nebo bytové družstvo (BD).

Máte-li byt ve vlastnictví a jste-li v KN uvedeni jako majitelé bytové jednotky, nepotřebujete k úpravám v bytě souhlas BD.

Vlastníte-li ale "jenom" družstevní podíl, je stále majitelem bytu BD a bez jeho souhlasu nemůžete provádět výraznější změny.

(Zaráží mne kombinace vlastnictví jednotky – Vy a radiátorů v bytě – BD.

S tím jsem se ještě nesetkala. Můžete to prosím upřesnit?)

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. BENe, dobře, ale to PS, bych asi v bytě vynechal. U hrubých povrchů litinových radiátorů, by určitě stačil štětec a zárohák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]