Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit nový vypínač?

Od: itonda® odpovědí: 8 změna:
Zdravím, můžete mi prosím někdo poradit, kam připojit drátky u tohoto vypínače? Jde o úplný jiný vnitřek než co znám. Setkal jsem se s ním již jednou a už si nepamatuji zprovozneni. Děkuji za pomoc!
Jak zapojit nový vypínač?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Toť prosté. Přívodní drát do jedné dírky "in", odchozí do jedné dírky "out". Když dráty prohodíte, vůbec nic se nestane. Ty zbývající dírky jsou pro připojení případného druhého drátu, pokračujícího třeba k dalšímu vypínači.

doplněno 10.07.15 19:19:

Mělo by to jít mírnou silou i bez zmáčknutí zobáčku. Ten je nutné mačkat při vytahování drátu. Kdyby to náhodou nešlo, tak ho zmáčkněte i při jeho zastrkávání.

doplněno 10.07.15 19:23:

V tomhle případě je jedno, kterou dírku z levého páru použijete. V těch pravých není kontakt, takže tam Vám ani nebude drát držet.

hodnocení

Mám to jako zmáčknout ten zobáček, vložit drátek a pustit?

A je jedno, jestli doleva nebo doprava?

doplněno 10.07.15 19:20:

OK, tak jdu to zkusit. Mockrát děkuji za vysvětlení. ;)

repkin*
hodnocení

0x

Podle toho, kolika drátový máte rozvod, pokud dvou (fáze + nulák) tak dáte jednu vago svorku, do té dáte nulák z přívodu a nulák ze světla. Do IN píchnete fázi, kterou budete přerušovat a do OUT píchnete fázi co jde do světla. V případě třívodičového rozvodu propojíte do druhé vago svorky zemnící vodič. Ty čudlátka tam jsou na lepší vyndavání vodiče.

Mohu se zeptat , co mu to zde radíte za hlouposti? Je jedno snad, jestli je to soustava TN-C nebo TN-S .Při řazení 1 snad vede k vypínači jen fáze, kterou vypínač přerušuje. Ochranný vodič (a příp. pracovní v soustavě TN-S) je snad veden z rozbočné krabice ke světlu a ne k vypínači...

Jste zřejmě z hodně staré školy. Rozbočné krabice se už hezkých pár let téměř nepoužívají a přímo do krabice pod vypínač vede celý kabel, tedy všechny 3 dráty. Stejně tak kabel ke světlu. Nuláky jsou spojeny svorkami a fáze samozřejmě přes vypínač. Případně v krabici pod vypínačem může být odbočen kabel s nevypínanou fází přímo k dalšímu vypínači. Na to má ten vypínač onen druhý kontakt na přívodní svorce.

doplněno 14.07.15 13:38:

Vladajanis - V pohodě *frajer* taky mi to bylo ze začátku trochu proti srsti, ale už jsem si zvykl. Bez krabic je to na montáž trochu jednodušší, ale je větší spotřeba kabelů (což se dneska neřeší, mědi je habaděj, no né?). Jedna z výhod odbočných krabic byla, že se podle nich dala celkem přesně odhadnout trasa kabelů, takže bylo těšší se do nich něčím trefit. Dneska je taky dost horor, když mám třeba v krabici pod dvojitým křížákem navíc ještě spojit všechny ty nuláky.

Tedy jsem opravdu ze staré školy a jak jsem se díval, máte pravdu, asi jsem zaspal dobu...Ale přes vše asi zůstanu starou "konzervou" a zapojovat budu, jak jsem zvyklý a naučený. Ale díky moc za upozornění, zjišťuji, že ztrácím přehled a zároveň se omlouvám za unáhlenou reakci.Mějte se.

Omlouvám se po upozornění Magdona, již ztácím přehled o novějších způsobech zapojení. Člověk se musí pořád učit a musí se nechat poučit.

hodnocení

0x

Jedná se o řazení 1, tak je jedno na kterou stranu dáte přívod a kam výstup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit vypínač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]