Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev vody elektrickým bojlerem

Od: keezlab* odpovědí: 58 změna:

Zdravíčko,

mám možná trochu hloupou otázku, ale rád bych znal odpověď. Přestěhoval jsem se do nájemního bytu, ve kterém je elektrický bojler na ohřev vody, dosud jsem byl zvyklý na dálkový ohřev ústředně. Mám dvoutarif od PRE (tarif: KOMFORT AKU 8) na elektřinu (tj. 16h denně vysoký tarif, 8h nízký). Co si o tom tarifu myslíte?

Vím že bojler se spouští automaticky jen v nízkém tarifu. Dá se nějak zkontrolovat zda je to opravud pravda?

Chtěl bych ale vědět, jak ten ohřev vlastně funguje. Uvedu příklad - bojler je plný vody, v nízkém tarifu se ohřeje, naúčtuje se mi energie, např ve 3:00 ráno. Pak spotřebuju ráno u snídaně cca. 3 litry teplé vody a jdu do práce/školy. Vracím se domů až někdy odpoledne/navečer.

Ve 14:00 se spustí znova nízký tarif. Spustí se znova ohřev vody?

Udrží se voda teplá od minulého ohřevu do odpoledne/večera? Na kolik stupňů se bojler doohřívá? Kolik energie se spotřebuje takovým doohřátím jen těch 3 litrů vody? Vypínat bojler přes den asi nemá cenu.

Každý týden jezdím na víkend pryč, ohřívá se při každém spuštění NT celá zásoba znovu (a tedy spotřebovává energii) nebo ne, když nečerpám žádnou vodu? Mám vypínat jistič, který zajišťuje ohřev vody, když jedu pryč na více než 24 hodin?

Omlouvám se za pro někoho stupidní a jasné otázky, ale není mi jasná podstata, jak to funguje a nerad bych platil astronomické sumy jen kvůli neinformovanosti..

Budu vděčný za jakékoli objasnění. Díky Martin

doplněno 09.08.15 11:32: Zdravím, chtěl jsem založit nový dotaz, ale napíši to sem.
Vrátil jsem se z dovolené a chci už ten bojler nějak uzavřít. Myslíte si že když mám 80l bojler mám se pustit do toho snížení teploty? Teploměr, který tam je mi ukazuje stále maximální teplotu. :-D
Využití teplé vody - ranní hygiena, 2x mytí nádobí, občas uklízení + 1 týdne malá pračka, večerní hygiena + sprcha (vše pro 2 osoby). Vždy večer zkouším teplotou vodu a teče po všech činnostech vařící. Nedá se tam ani udržet ruka. Myslím si že bude bojler nastavený na maximální teplotu (85 stupňů).
Myslíte si že to mám snížit, když to ani nevyužiji. Přikládám fotky bojleru že spoda + nějaké info.
Děkuji za názory.

Ohřev vody elektrickým bojlerem
Ohřev vody elektrickým bojlerem #2

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bojler se zapíná automaticky vždy zároveň s nízkým tarifem, ale jen dohřeje vodu na nastavenou teplotu (běžně stačí 65 stupňů), takže neběží celou dobu nízkého tarifu. Zjednodušeně řečeno pouze dohřeje ony 3 spotřebované litry + ztráty, způsobené přirozeným chladnutím vody. Dnešní bojlery mají velmi dobrou izolaci, takže chladnutí je nepatrné. Kdybyste vodu vůbec nepoužíval, vydržela by teplá i několik dní (samozřejmě chladnější, než těsně po ohřevu). Vypínat bojler má smysl jen při delší nepřítomnosti (týden).

doplněno 10.07.15 15:05:

Bojlery mívají kontrolku, která svítí v době, kdy je skutečně ohřívána voda. Takže kontrolka se rozsvítí ve chvíli, kdy se sepne nízký tarif a pokud v té době není voda dostatečně teplá. Po dohřátí na nastavenou teplotu zhasne, bez ohledu na to, jestli je stále ještě nízký tarif zapnutý.

doplněno 10.07.15 15:21:

keezlab - Jeno doplním, bojler si studenou vodu nedopustí při ohřevu, ta tam přitéká zároveň s vypouštěním teplé. V bojleru je stále stejné množství vody pod stálým tlakem. Máte-li bojler starší, nemusíta tam kontrolku mít a nastavení termostatu je složitější, takže bych to a neřešil. U novějších bojlerů bývá na spodní části regulační knoflík. U nových bojlerů je vyzařování do okolí velmi malé, takže ani tím bych si hlavu nelámal. Naopak když bojler vypnete a necháte vodu příliš vystydnout, máte následně na ohřátí celého obsahu na příslušnou teplotu mnohem větší spotřebu. Pokud máte termostat snadno regulovatelný a chcete tedy něco málo ušetřit přes víkend, stahněte teplotu vody řekněme na 40 stupňů.

keezlab*
hodnocení

Jasně, takže se zapne hned společně s NT a nahřeje se na danou teplotu (tu předpokládám že musím nastavit na bojleru). Je to starší bojler, typ zkusím zítra zjistit až se vrátím domů. A poté se vypne.

A pokud během dne využívám vodu tak se nezapne, aby se doohřál a doplnil? Pouze až zase začne NT (cca. 14:00)? Dopustí vodu a ohřeje na danou teplotu. Chápu to správně? :) Nejsem v tom moc znalý tak se radši informuji.

Takže myslíte, že když odjíždím v PA a vracím se v NE tak bojler vypínat nemám? Zbytečně se tedy voda ohřívá a spotřebovává mi to energii? Kolik takovým dvoudením ohřívám spotřebuju elektriky?

topic

Boiler je pořád plný vody - co odpustíte kohoutkem to zároveň přitéká (teplá voda se drží nahoře, výstup je z horní části a studená přitéká dospod = dokut teplou "nevyberete" tak teče teplá. Relativně častá závada je děravá výstupní trubka uvnitř = neodebírá se voda shora ale třeba z poloviny, pak je poloviční zásoba teplé (teplá z horní části zůstává nahoře), pokud je díra úplně dole tak teplá neteče vůbec - studená přiteče do boileru a tou dírou teče rovnou do výstupní trubky...

Ohřev se spíná termostatem, ohřívá ale jen když do něj jde elektrika = NT

Ztráty jsou zářením přes plášť, vypínat na víkend se nevyplatí - voda vychladne a pak jí všechnu znova ohříváte/ pokud je zapnutý trvale tak jen dohřívá tepelné ztráty.

= pro vás je nejvýhodnější nastavit nízkou teplotu horké vody např. 45°C (tak aby stačila na nádobí). - nižší teplota = nižší ztráty vyzařováním.

keezlab*
hodnocení

Starý bojler tam je, ale kontrolka u něho je také. :) Ještě zítra během dne zjistím kde je ten termostat. Popřípadě jsem hodím fotku. A na jakou telotu se ohřívá bojler? Nevím na jakou teplotu je nastavený. Myslíte že na běžné používání pro 2 osoby bude stačit i nižší teplota?

+ víkend třeba stáhnout ještě na nižší. Jinak vypínat bojler se tedy vyplatí až při větší nepřítomnosti. Například dovolená apod.

doplněno 10.07.15 20:24:

Pro běžné používání 2 osoby: ráno - nádobí; odpoledne - nádobí, úklid; veečer - nádobí, sprcha

Tohle je sice zcela jiný bojler než máte Vy, ale ten termostat vypadá prakticky stejně. Akorát na něm budou pravděpodobně vyznačeny stupně. Jestli tam takový knoflík nemáte, je termostat schovaný pod deklem zespoda na bojleru. Tam bych ale laikovi nedoporučoval lést, hrozí úraz proudem a když nevíte jak, stejně byste asi teplotu nenastavil. Jinak na provoz pro normálně teplomylné spotřebytele se voda ohřívá mezi 50 a 60 stupni. Maximálně je ještě použitelných 80 stupňů, ale to už stačí i na lehčí opaření.

doplněno 10.07.15 21:06:

Záleží taky na tom, jak máte bojler velký. Pokud máte řekněme 150 litrů (to je pro 2 lidi zbytečně hodně), stačí vám na sprchování teplota třeba jen 40 - 45 stupňů. Vodu pak používáte bez přimýchávání studené. Má to výhodu, že jsou tepelné ztráty při takové teplotě menší (ovšem na nádobí to už není nic moc). Když máte bojler malý, musíte mít vodu teplejší, abyste přimýcháváním studené dosáhl dostatečného množství vody potřebné teploty.

Ohřev vody elektrickým bojlerem #3

Snižovat teplotu vody v bojléru stabilně pod 60°C nedoporučuji k vůli legionele.

hodnocení

0x

Pouze stručně.

Bojler ohřívá vodu pouze pokud je zapnutý.

Bojler (topné těleso) ohřívá veškerou vodu.

V bojleru je termostat, kterým si nastavuješ požadovanou teplotu. Když topné těleso začne ohřívat vodu a za dvě hodiny zkončí nízký tarif, přestane se ohřívat i voda v bojleru. Při dalším sepnutí nízkého tarifu se bude voda ohřívat až na teplotu nastavenou na termostatu.

Bojler svým pláště bude vyzařovat teplo do okolí, takže když ráno budeš mít bojler ohřátý na 60°C a vypneš ohřívání, tak odpoledne tam bude 50°C, večer 40°C a další den ráno už jenom 20°C.

O ohřívání vody rozhoduje termostat (který hlídá pokles teploty vody v bojleru) a zapne dohřívání a nebo ty, tím že bojler vypneš.

Pokud opravdu spotřebuješ 3litry vody, tak si je radši ohřej na sporáku.

keezlab*
hodnocení

Nevím jaké je pro mě nejlepší řešení.

Ano ráno spotřebuju +- 3 litry teplé vody, odpoledne když přijdeme s přítelkyní domů tak samožejmě mytí nadobí a vytře se (netusím kolik to může bát litrů) + pak večer sprcha, nadobí.

Bojler se při běžném denním provozu domácnosti nevypíná. Úspora by byla zanedbatelná, až žádná.

keezlab*
hodnocení

Rozumím a odpovědi v předchozím příspěvku? :) Moc děkuji

joudic*
hodnocení

0x

bojler neni nijak chytry, ma pouze termostat, a kdyz je voda studenejsi, nez ma nastaveno, sepne spiralu...

ten je ale zastrceny v zasuvce a nebo bez zasuvky naprimo na jistici, ve kterem je proud pouze v hodinach stanovenych tarifem, jinak je bez proudu

Kdyz si to spojime, bojler ohriva jen tehdy, kdyz ma studenejsi vodu nez nastavenou, a kdyz je zaroven v jistici proud :)

My jsme to meli kdysi tak, ze byly 2 zasuvky vedle sebe, jedna na pracku a druha na bojler, kdyz jsem potreboval horkou vodu i tehdy, kdy nebyl nocni proud (vycabrana tepla voda na nadobi, uklid, vanu apod), bojler jsem proste prepichl a vodu jsem si ohral draz ;) prece se nebudu nechat sikanovat nejakym tarifem *frajer* na druhou stranu jsem si i na nocni proud mohl vyprat, takze dvoji vyhoda :)

doplněno 11.07.15 10:19:

@magdon ne kazdy to ma zapojene jako vy, my meli 1 specialni jistic a od nej vedla vetev pouze na primotopy a bojler, takze to, ze je nocni proud v celem dome je blbost, ne u kazdeho *stop*

doplněno 12.07.15 13:21:

uz tam nebydlim, ale pisu jak to bylo, proste jen jedna vetev, ve ktere byly primotopy a bojler, rozhodne ne tak, aby se vsechno preplo na nocni, tak to opravdu nebylo

"...jsem si i na nocni proud mohl vyprat, takze dvoji vyhoda..."
Žádná výhoda, ale nesmysl *bzum* . V době nízkého tarifu je tento tarif v celém bytě (dokonce i ve světlech), takže je zbytečné cokoliv kamkoliv přepojovat.

doplněno 11.07.15 20:51:

"...1 specialni jistic a od nej vedla vetev pouze na primotopy a bojler..."

No řekněme 2 speciální jističe (bojler a přímotop mají každý svůj okruh, spínaný v jinou dobu). Jenže přepínání tarifů se děje daleko před těmito jističi. Někdy je zařízení HDO instalované před elektroměrem, někdy je integrované přímo v elektroměru. Každý dvoutarifový elektroměr je schopný měřit buď jeden, nebo druhý tarif. Nikdy ne oba zároveň. Takže pokud byste měl mít současně k dispozici oba tarify, musel byste mít 2 elektroměry, což je nesmysl.

doplněno 12.07.15 20:53:

Joudič - Nemohlo to tak být! Pochopte, že se ten tarif přepíná přímo v elektroměru, tedy na hlavním přívodu do bytu. Daleko před tím, než se přívod v rozvaděči rozděluje na jednotlivé okruhy. V tom rozvaděči se pak pomocí stykače, ovládaného elektroměrem (případně samostatným přijímačem HDO), zapíná samostatný okruh pro bojler. Jediný rozdíl v okruhu bojleru a řekněme světla na záchodě je ten, že okruh bojleru není pod napětím trvale, kdežto okruh světla na záchodě ano. Všechny okruhy jsou napájeny jedním vedením přes jeden elektroměr, přepnutý na jeden, nebo druhý tarif.

joudic:
Existují i typy ohřívačů vody se sofistikovanější regulací a ne jen s termostatem.Nicméně jejich používání ještě není zcela běžné.Tyto ohřívače se umí "učit" kolik teplé vody a v jakém čase utivatel potřebuje a podle toho upravují čas nabíjení a teplotu ohřáté vody.

dusger*
hodnocení

0x

Joudic:

Ne, ne, je to tak jak píše Magdon. Ten tvůj jistič je pouze zapojený tak, aby na něm nebylo napětí v době dražšího tarifu, aby energeticky náročné spotřebiče šly jen v době levnějšího nočního proudu. Světla a další spotřebiče se neblokují, protože by to hodně omezovalo komfort bydlení. Takže přehazováním pračky do jiné zásuvky docílíš jedině toho, že při změně tarifu se ti pračka vypne třeba v polovině pracího cyklu.

přesně tak, jakmile se sepne "noční proud", jede na tenhle nižší tarif absolutně celý být (resp. vše, co je za hodinama), není to nastavené tak, že by na nižší tarif jely jen vybrané spotřebiče (takže nemá smysl se o nějaké speciální zapojování spotřebičů na dráty s "nočním proudem" pokoušet)
(neboli se dokonce někdy kvůli úspoře za placení elektriky může vyplatit přejít na ještě jiný tarif, třeba na 16 hodinovou nižší sazbu (k tomu se ovšem člověk nedostane jen tak, ale je třeba možné získat ho za základě instalování přímotopu (nikdo už nebude kontrolovat (ani to v podstatě není možné), jestli se ten přímotop skutečně využívá (stačí vypnout jeho pojistku, nebo vypínač na něm, a nemusí se používat jedinou hodinu v roce)), pochopitelně tohle už záleží na konkrétním distributorovi elektriky, jeho podmínkách (pro získání tarifu), jeho poplatcích za tarify, a na výši celkové spotřeby elektriky (a rozvržení její spotřeby během dne) daného odběratele...)

protože jde o základními poznatky nedotčeného tazatele, ještě doplňuju, že by snad u každé slušnější instalace jističů měla existovat možnost zapnout bojler i kdykoliv mimo dobu nočního proudu (ale pochopitelně za dražší sazbu) - jestli se nepletu, měl by existovat stykač bojleru se třema polohama - vypnuto, zapnuto a veprostřed nastaveno na noční proud... (to má smysl v případě nepravidelného používání - občas na x dní bojler nepoužíváte, takže ho nechcete mít pořád zapnutý, ale potřebujete mít nouzovou možnost zapnout vychladlý bojler okamžitě, bez čekání x hodin na sepnutí)

a ještě upozorňuju, že (skoro určitě) nemá tazatel dané pevně stanovené časy, kdy se přepojuje denní a noční proud - časy přepínání se (asi tak po 3 nedělních periodách) můžou (i když nemusí) měnit, a to o celé hodiny, dokonce pokud vím, se může měnit i základní schéma ze (cca) 4 hod. v noci + 4 ve dne na (cca) 4 hod. v noci + 2 + 2 ve dne... (a možná i na jiná schemata), aktuální (a snad i příští, v následující periodě) časy přepínání (a doba jejich platnosti) se dají najít na webových stránkách distrubutora

keezlab*
U distributora, což je u mě aktuálně PRE. Mají na internetu přesně daný doby, kdy mi běží NT a kdy VT.
Jinak co se týče toho bojleru. Bojler je na 80l. A bohužel tam žádné nastavení teploty není, ani żádný stykac. Pouze nějaké kohoutky. :(
Ohřev vody elektrickým bojlerem #4

Pokud byste se přece jen rozhodl přeštelovat termostat pod deklem, tak vypadá nějak takhle. Teplota se na něm mění tím kulatým knoflíkem. POZOR! Na svorkách okolo může být nebezpečné napětí (pokud by zrovna sepnul nízký tarif).

Ohřev vody elektrickým bojlerem #5

tak zrovna u PRE (pokud to teď nezměnili, což pochybuju, anebo pokud nemáte neklouzavou dobu, což taky pochybuju) se ty časy přepínání značně v průběhu roku mění (a zrovna u PRE ještě nedávno taky platilo, že pořízení si 16 hodinovýho lacinějšího tarifu třeba v případě mírného užívání toho přímotopu a větší spotřeby na obyčejných spotřebičích mohlo bejt celkem finančně zajímavý, ale to jen tak mimochodem, nejspíš to nepotřebujete)
a ten regulovací čudlík někde pod dolním víkem u bojleru bude - dřív to poněkud nelogicky, ale výrobně asi jednodušejc dělali takhle hůř dostupný; nastavit si to každej musí podle vlastní potřeby a uvážení, je zbytečný, aby bojler ohříval vodu na nepotřebně vysokou teplotu, a zrovna tak je hloupý, aby dostatečně teplá voda došla (jako poslední záchrana pak může přijít to zapnutí bojleru na vyšší tarif mimo spínací čas)

keezlab*
No tak jednat, v bytě přímotopy nemám a asi ani nebudu shánět. Je to zbytečná komplikace. A jelikož jsme ve škole, nebo v práci tak zase takovou spotřebu snad nemáme.
Ohledně toho bojleru, musím odšroubovat to víko na fotce, abych se dostal na nastavení teploty?
Jaká je teda cca. optimální teplota pro 2 lidi. Spotřeba na nádobí, úklid + večerní sprcha. Na nic víc teplou vodu nespotřebované.
Ohřev vody elektrickým bojlerem #6
Ohřev vody elektrickým bojlerem #7

jojo, pod tím víkem by to mělo bejt - ten kabel je samozřejmě připojenej vevnitř na svorky, takže jak to vidím, kromě postranních šroubečků by to chtělo povolit ještě tu objímku kabelu - celkem otravná práce - pokud je voda nastavená jakžtakž dobře, nejspíš bych se na to vykašlal;
to se nedá říct, kolik má bejt nastaveno stupňů (ostatně, kdoví, co u toho štelovacího šroubku je vůbec napsaný - tam ani žádný stupně bejt nemusí, taky nejsou potřeba - to se zjišťuje prostě podle praxe - jestliže mám při běžném (nebo běžném maximálním, pokud se některý dni liší) čerpání vody před dalším sepnutím pořád hodně horkou vodu, tak mi bojler ohřívá vodu zbytečně moc, pokud mi naopak teplá voda dojde příliš brzo před (v průběhu roku měnícím se!) časem zapnutí, je teplota nastavená nízko...
(mimochodem, jakmile se zapne ohřívání, teplota vody pouštěné z bojleru při už vypotřebované kapacitě paradoxně rychle klesne - zapnutím topný spirálky se voda začně promíchávat, takže většina v bojleru už studený vody rychle (za pár desítek vteřin po zapnutí) ochladí zbytek tý teplý (co jinak kupodivu nahoře v bojleru celkem vydrží dlouho teplá, nepromíchaná), s tím je taky potřeba při štelování teploty počítat (ohřev na trochu přijatelnou teplotu pak samozřejmě aspoň hodinu, ale spíš dýl, trvá))
samozřejmě, takhle se to optimálně našteluje za pár dní zkoušení; když je štelovátko pod víkem, je to složitější (ono teda, když tam nikdo nebude srkat ruce, nebo na to stříkat vodu, může zůstat kryt povolenej, vysící za ten kabel, klidně řadu dní, ale už vidím, jak s tímhle řešením budou ostatní, pokud si ho přečtou, zuřivě nesouhlasit... (já to měl takhle sundaný velice, velice, velice dlouho (bojler byl přímo nad vanou, ve který jsem se sprchoval), ale já mám trochu specifický představy o dodržování bezpečnosti, u elektrickýho proudu zvlášť...))

keezlab*
Já nevím zda je to nastavené správně. Podle toho co jsem zatím teplou vodu potřeboval tak vždy dostatečně stačila. Hlavně bojler se mi hřeje v noci a ráno skoro nic s teplou vodou nedělám. Lehce opláchnout obličej + zuby a někdy nádobí. A nic jiného s teplou vodou nedělám.
Pak se vracím domu okolo 15 hod. a to už se bojler ohřívá zase znova. Mám tak nastavené NT. Takže tu teplou vodu z noci, ani nestihnu nijak spotřebovat. Takže nevím zda by pro mě nebylo lepší si nastavit teplotu nižší.

Jinak teploměr na bojleru, který tam mám, nefunguje.. :-D takový, plastový a je zavedený pouze na povrch bojleru. Je to správně? Musím ale koupit nějaký jiný.
Nějaké nápady?
doplněno 12.07.15 11:55: Ukazuje mi to teplotu tak max. do půlky toho teploměru.
Je možné že to ani dál nemůže, ale rad bych viděl aspoň na tom teploměru nějaké stupně.
Díky za nápady.

hm, teploměr na bojleru je, a regulovací knoflík ne?, to mi přijde trochu divný, nechybí tam nakonec jen ten otáčecí čudlík? (ale to byste viděl - někde níž pod teploměrem by byla díra a v ní osička na nasazení čudlíku);
mimochodem, že ručička teploměru ukazuje jen do poloviny, vůbec neznamená, že musí bejt špatnej (takhle je prostě nastavenej ten ohřev), důležitý je, jestli po vyčerpání značný části vody (a dřív, než se po sepnutí v bojleru zas stačí ohřát) klesne ručička dolu;
jasně že na teploměrku nejsou stupně a klidně nemusí bejt ani u toho regulačního čudlíku, pokud je dole pod víkem, ono je to totiž celkem opravdu zbytečný - teplotu si nastavujete podle praktický zkoušky (řekněme metodou pokus-omyl), ne podle stupňů, ty vám stejně nemůžou prozradit, na kolik si je máte nastavit...;
vždyť je to jednoduchý: buď z kohoutku teplý vody běžně teče pořád, i po sprchování, namočení prádla atd. hodně horká voda -> ohřev je nastavenej zbytečně vysoko; anebo - teplá voda běžně dochází dřív, tj. ještě byste ji potřeboval, ale už teče z bojleru moc studená -> ergo ohřev je nastavenej moc nízko...; po opravdu jen pár (2 - 3 musí stačit) pokusech o správné nastavení se dopracujete k optimálnímu... - co je na tom za vědu?
(jenom teda musíte počítat s tím, že schema zapínání nočního proudu se vám může i výrazně změnit (8 hodin to bude vždycky, ale různak posunutejch a rozdělenejch - to je na stránkách PRE uvedený s předstihem (mám pocit, že vždycky uvádějí 2 období - aktuální a následující), taky by se třeba tady na poradně našli lidi, co si pamatujou, jak se to tak mění během roku, já už to pozapomněl); taky samozřejmě může záležet na tom, jestli je zima, nebo léto, pokud se to odráží na teplotě v bytě - jistě je rozdíl, jestli je v koupelně 30°C, anebo 15°C...)

doplněno 12.07.15 14:07:

ještě možná můžu doplnit - 80 litrů na 2 lidi není zas tak moc, takže prostor pro nějaký velký snižování teploty ohřevu spíš mít nebudete;
přes víkend se vám pochopitelně spouští ohřev zbytečně, jenže to je víceméně neřešitelný - kdybyste měl regulovátko lehce dostupný, mohl byste třeba aspoň zkusit na víkend teplotu snížit (ovšem s tím, že po návratu před sepnutím na noční proud byste vody spotřebovali míň než obvykle), takhle můžete bojler jen vypínat, ale to budete mít v neděli večer tu vodu už asi na pokojový teplotě (a samozřejmě při odpouštění bude celkem rychle padat ještě níž), zapnutím bojleru na denní vyšší tarif hned po návratu z víkendu byste cca utratil skoro tolik, kolik byste za ten víkend ušetřil (ale experimentování se meze nekladou - můžete si to spočítat podle stavu spotřeby při obou variantách, ale je to nejspíš škoda času);
nakolik se vyplatí vypnout bojler při odjezdu na delší dobu, je otázka - můžete si to srovnáním spotřeby bojleru během víkendiu odhadnout (musíte si odečíst provoz ledničky, ale to je taky celkem snadný, pokud dokážete správně odhadnout, kolik času asi tak běží, když se neotvírá (pak už jen započítáte její výkon - např. 100 W, neotvíraná běží cca třetinu času -> průměrná spotřeba za hodinu 33 kWh (teda i za hodinu během přepnutí na noční proud - kolik hodin celkem běžel noční proud, víte podle aktuálního schematu zapínání))

keezlab*
Ano teploměr na bojleru je, ale ten refulovaci knoflík tam není,ani żádný vývod. Je možné že opravdu bude pod tou krytkou na spodní části toho bojleru.
Ty kohoutky co jsou na fotce (viz. nahoře) předpokládám, že to nejsou. Ne?
Jinak co se týče PRE. Mají na internetu přesně daný doby kdy se spouští NT a kdy VT (viz. obrázek). Takže já cca. 3-4 dny dopředu vím kdy to jak poběží. To si myslím že dodržují. Přece jen 3 - 4 dny není až tak předběžná informace.
Ohřev vody elektrickým bojlerem #8

nojo, když není regulátor nahoře, bude pod krytem (ty kohouty na fotce jsou od vody - vypouštěcí a uzavírací); pokud i po použití veškeré potřebné vody před dalším sepnutím neteče teplá voda vysloveně horká (ideaální by bylo, kdyby už pomalu přecházela jen do mírně teplý), tak se na sundavání víka a štelování na nižší teplotu vykašlete - nakonec jestli teploměr ukazuje správně, tak to je už teď nastavené ne přehnaně vysoko k maximu, a při 80 litrovém objemu pro 2 lidi se ta teplota fakt moc snižovat nedá, to by mohla teplota spadnout dřív, než by vám bylo milý (dlouho před dalším sepnutím bojleru)

doplněno 12.07.15 14:32:

na tom aktuálním schematu vidíte, jak se celkem dost liší časy spínání ve všední den a o víkendu, ale podobně se můžou lišit i po několika měsících - jinak to vypadá v zimě, jinak v létě, i to je třeba při případnym štelování teploty vzít v úvahu... (čekáte, že se bojler zapne, jenže on se zapne o 2 hodiny pozdějc - a to už je rozdíl, když to máte nastavené cca na doraz (a to ještě, jak jsem napsal, jakmile se vám zapne ohřívání v už skoro vyplencaném bojleru (voda už teče málo teplá, už jí ve skutečnosti zbývá na vrchu bojleru jen málo), tak teplota vody z bojleru prudce spadne dolů (a na ohřátou si u 80 litrů tu skoro hoďku počkáte))

keezlab*
No na teploměru, pokud uvažuje dobře tak to mám cca. v půlce. Přemýšlím jak jinak to zkusit změřit. Zda je vůbec ten teploměr funkční. Co jsem tak koukal tak je pouze zasunuty do zdířky a nic víc. Tak ho vyndam a uvidím zda se schladi a ručička klesne. Nebo nějaké jiné nápady? ;)
Včera večer, když jsem se koupal cca. 22 hodina tak ve sprše mi tekla ještě fakt dost varici voda. Budu to tedy takhle zkoušet, zda večer než půjdu spát cca. půlnoc jestli poteče ještě varici, nebo jen vlažná.
Jak říkám tu ohrivanou vodu z noci/rána skoro vůbec nevyužiji. Jen ranní hygiena + nádobí. Na odpolední ohřívání využívám více no. Odpoledne úklid, nádobí a večer nádobí a sprcha.
Ale zase je lepší mít asi z rána tu vodu teplou, aby se odpoledne jen prihrala ne? A ne aby se ohrival celý bojler znova. Jakou může mít voda teplotu od té noci do odpoledne? Vím že tam jsou ztráty, ale doufám že ne tak hodně vysoké.

tak s vyndaváním teploměru bych neexperimentoval (jestli jste ho už teda celej nevyndal) - na to si radši napřed založte novej dotaz - trošku pochybuju, že je jen tak strčenej (tj. jen přiloženej přes izolaci na vnitřní plášť - třeba jo, co když ne?); jestli reaguje, musíte vidět už teď - pokud ukazuje i po dvojím sprchování, případně dalším odběru, pořád stejně, tak je s ním něco v nepořádku, a měl by se vyměnit (napravit);
ale k vyzkoušení, jestli voda zůstává (i po vypotřebování příslušné dávky) zbytečně teplá, vám to stačí vyzkoušet rukou;
bojler nutně bude mít tepelný ztráty, takže nastavením na zbytečně vysokou teplotu nejspíš o kus elektriky zbytečně přijdete - ta horká voda nepočká na to, až ji naředíte studenou, ta se vám částečně ochladí samovolně; když to bude vyladěný tak akorát (teplá voda se vyplencá, rozdíl mezi teplotou v bojleru a v místnosti už bude malej, takže tepelný ztráty menší), tak podle mě něco ušetříte, ale k fundovanýmu názoru by se musel vyjádřit někdo s lepšíma znalostma o tý izolaci a konkrétních tepelnejch ztrátách, další možnost je to vyzkoušet v praxi - zkusit si při srovnatelný spotřebě vody nastavit teplotu vejš a níž a na hodinách zjistit, jakej je (nebo (téměř) není) rozdíl... (jenže s regulátorem pod víkem se to zkouší hůř, resp. mnohem nepohodlnějc, to je jasný)

doplněno 12.07.15 16:53:

dobře, na vyndání teploměru se těšim (když na něm trváte) - rozšířím si svoje obzory

keezlab*
Teploměr je tam opravdu jen zasunuty dovnitř. Žádný odpor nic. Žádná izolace na teploměru taky není. Okolo 18 hod. budu doma tak to vyfotim a pošlu sem.
Co se týče regulátoru. Zkusím sundat spodní kryt, snad to půjde lehce. A pak bych ten kryt nějakou dobu mohl nechat otevřený. Bojler je umístěný asi metr a půl nad zemí a asi metr a půl od sprchy. Takže by se tam voda dostat nemusela. A mě se to bude lépe ovládat.
keezlab*
Když ten teploměr je tam opravdu pouze zasunuty, aby se dotykal vnitřního pláště. Uvidíte sám na fotkách. Nejradši bych ho tam něčím zaizoloval, přece jen, když tam není na tesno tak teplo může tudy utíkat ne?
adbed*

V souvislosti s tak malou spotřebou teplé vody mě napadá, jestli se ještě dvousazbový tarif vyplatí. Zároveň s nížší cenou v NT je vyšší cena ve VT, než je to u jednosazbového tarifu. Dá se to propočítat.

Ten dvoutarif by se vyplatil, kdyby byl člověk stále doma a přidal si na přívod k boileru signalizační doutnavku, která by svítila při sepnutí elektroměru na NT. Tak by šel hned zapnout pračku a vyluxovat a vařit konvicí vodu na kafe a pod. Pokud by doutnavka zhasla, tak si u okna číst :o))

Že nesvítí kontrolka znamená, že se zrovna neohřívá voda. Třeba proto, že je už dost teplá. Tedy i v době nízkého tarifu. Existují ale stykače s kontrolkou, která Vám nízký tarif ukáže spolehlivě. Ovšem stykač bývá zavřený v rozvaděči, takže pokud tam nenahlédnete, kontrolku neuvidíte.

keezlab*
hodnocení

Já aktuálně mám dvoutarif.. Myslíte že to je tedy pro mě blbá varianta?

adbed*

Může být a nemusí. Spočítejte si to podle faktury, kolik byste zapaltil při jiném taifu při zahrnutí všech složek platby. Uvidíte.

keezlab*
Do bytu jsem se nastěhoval 1.7. takže teprve vše ohledně toho zjišťuji. Teď odjíždím na 14 dní na dovolenou. Tudíž tento měsíc se bude elektřina počítat špatně, když tam 14 dní nebudu.
adbed*

Jen pro zajímavost. V demo ukázce paní Evu stála v době dovolené elektřina 39 Kč/den. A to má vše pod kontrolou, jak to asi vypadá v "nehlídaných" domácnostech?

hodnocení

0x

Ten teploměr je tam jen na ozdobu, rozhodně se na něj nedá spolehnout. Když ho zahodíte a tu díru ucpete třeba kusem polystyrenu, nic se nestane. A ta díra po něm je tak malá, že se nestane nic ani když jí neucpete. Ztráty se rozhodně měřitelně nezvýší.

Pozor, když sundáte ten dekl, zůstane viset na drátech od kontrolky a na přívodním kabelu. Takže opatrně, ať něco neurvete. A samozřejmě bezpečně vypněte proud (jističem), určitě nespoléhejte na to, že zrovna neběží ohřev. Jestli máte bojler nad vanou, tak jí před akcí zašpuntujte. Jinak Vám spadnou šroubky do kanálu. Při spětné montáži to chce pevné nervy. Osobně bych se na to asi vykašlal.

tak s tím, že je teploměřík na nic (když teda nějak ukazuje) nesouhlasím - dá se podle něj dobře vidět, kolik teplý vody ještě zbejvá (sanmozřejmě je potřeba napřed si podle zkušenosti zjistit, co která poloha znamená); já si schválně nastavuju bojler na celkem nízkou teplotu (dá se pod ní udržet ruka, resp. dá se použít na mytí rukou i bez smýchání se studenou), takže občas teploměr sleduju, a hodně přesně podle něj odhadnu, kolik teplý vody mně ještě zbejvá...
(já bych se na to asi taky vykašlal - je to dost práce, na kabel se musí dát bacha a nevěřím, že při 80 litrech na dva lidi se s tím štelováním dají dělat nějaký zázraky)

doplněno 13.07.15 12:07:

jakmile si začnete hrát se snižováním teploty (ještě u tak malého bojleru), bude teploměr užitečnej (teda pokud je na něj jakžtakž slušně vidět), protože vám bude ukazovat, jak na tom ještě jste se zásobou teplý, vlažný vody, jak dlouho budete čekat, než se vám ohřeje studená - to se dá docela dobře odhadnout (když se naučíte, co která pozice na stupnici znamená); samozřejmě čím větší rezervu ohřevu si nastavíte, tím míň tohle budete muset sledovat - viz současný stav, kdy vás stav teploty nemusí zajímat, protože dostatečně teplá voda vám teče pořád (takže teploměr bych zkusil nějak nahradit, nebo tenhle umravnit, ale to právě záleží na tom, jak moc na doraz si chcete regulátor naštelovat (mimochodem, než to něčím přelepovat, tak bych do tý díry dal zpátky třeba i nefunkční teploměr))

doplněno 14.07.15 08:57:

hm, co v tom teploněru přesně je, to netuším (že se tam něco roztahuje a smršťuje podle teploty, a ten pohyb se převádí na ručičku, je jasný, ale konkrétní uspořádání neznám (můžu si jen tipnout - dole je spirálka, její pohyb (v podstatě po části maličký kružnice) se napřímo (pomocí tyčinky, jemně upevněný v nějakých adekvátních polokružničkách) převádí nahoru, kde je zas jednoduchý převod na pokyb ručičky?, nevím, třeba je to o něco složitější, spirálka dole asi bude; možná bude i nějaký schéma na netu))
takže poradit můžu maximálně případný nový dotaz na téma, jak funguje teploměr od bojleru a jak se dá případně oživit jeho činnost (fotky už máte) - ale logicky nějaký rozhejbání pomocí větších a rychlejších změn teplot mě přijde jako nejmíň náročná metoda (mě už dřív napadlo, že by se mohla ta koncovka dát do hodně horký (ne zas vařící) vody, a pak třeba zas do studený, nebo dokonce do mrazáku, párkrát to třeba zopakovat...); ono to vevnitř bude tak titěrný, že nějaká oprava by asi byla náročná... (takže ten dotaz by možná byl zbytečnej, ale kdo ví)
no, zatím, když je zpátky v bojleru, sledujte, co bude teploměr dělat - to je jasný, že po odčerpání značný části vody na sprchování apod., by se u 80 litrovýho bojleru měla objevit nějaká změna

doplněno 14.07.15 10:56:

špatnej dotyk - to vypadá na dobrý vysvětlení, třeba nebyl před tím dostatečně doraženej;
šunt nešunt, klavně když ukazuje a hejbe se zhruba po celý stupnici - samozřejmě je potřeba, aby se hejbal pořád stejně, ale to on nejspíš bude (vytahovat se, pokud bude ukazovat uspokojivě, nebude, a podle mejch zkušeností ukazuje stabilně), takže stačí odpozorovat, co která poloha znamená, a dá se podle toho zbejvající rezerva teplý vody dobře odhadnout (aspoň mně to tak fungovalo, jistě může bejt každej bojler a teploměr trošku jinej případ, v mém případě (protože jsem si ohřev nastavoval na doraz (a občas podle očekávaný situace i měnil - regulátor byl přístupnej)) to pomáhalo

keezlab*
13.07.15 07:42
Ohřev vody elektrickým bojlerem #9
keezlab*
Mám obavu že tento teploměr nefunguje. :( Aby se za celou dobu (už jenom 2x poměrně delší sprchování) nepohnul ani o kousek, se mi zdá poněkud divné. Mám ho zkusit celý vyndat zda teplota (rucicka) klesne? Jakože by asi měla.
Jinak teploměr chci mít na bojleru určitě, ale chci ho mít aspoň použitelný. Bohužel nevím jak jinak ho tam nastavit.

Uvnitř teploměru nic moc není (a už vůbec ne titěrného), jen spirála z bimetalu, která se podle teploty svíjí a rozvíjí. Na konci spirály je ručička. Problém je v přenosu tepla z plochy nádoby bojleru na onu spirálu. Citlivá ploška teploměru je jen lehce na nádobu přitlačená a stačí, když se mezi ty plochy dostane nečistota (prach z izolační pěny) a je po ptákách. Přítlak zvětšit nelze, protože by vám teploměr vylézal z bojleru. Není tam ničím zajištěný. Jak píšu, zbytečnost pro parádu.

doplněno 14.07.15 10:54:

Navíc je ploška teploměru rovná, kdežto plocha nádovy válcová. Takže o dokonalém styku nemůže být řeč. Možná by pomohla nějaká teplovodivá pasta, třeba jako se používá na chlazení polovodičů v PC.

keezlab*
Tak teploměr mi zřejmě ani teplotu neukazuje (viz. fotky níže). Navečer okolo 18 hod.jsem vyfotil tu fotku a poté proběhlo mytí nádobí, vytirani, 2x sprcha a večerní hygiena cca. ve 23 hod. a ten teploměr se ani o kousek nepohnul. Jinak mám tam tento teploměr a zbyde po něm tato díra (viz. obrázek). Takže ztráty tudy jsou minimální? Co s tím teploměrem? Rád bych si to nějak průběžně měřil.
Pokud se týče teplé vody. Myslím že je nastavená opravdu vysoko. Po sprchování jsem zkoušel pustit teplou vodu a byla ještě dost vařící (nedá se tam udržet ruku).
Ohřev vody elektrickým bojlerem #10
Ohřev vody elektrickým bojlerem #11
Ohřev vody elektrickým bojlerem #12
keezlab*
Tak dnešní fotka z rána mě překvapila.. Včera jsem měl asi na hodku vydaný teploměr na dlaždicich aby se schladil. Ručička se ale ani nemohla a zůstala na té úrovni jako jsem to fotil předtím. Tudíž jsem myslel že je nefunkční teploměr. A večer jsem hi tam vrátil a dnešní hodnota mě překvapila. (viz. obrázek)
Proč myslíte že předtím teploměr neukazoval (byl tak v půlce te teplotní osy) ani když byl vydaný, tak ta teplota neklesla min než za tu půlku a najednou ukazuje teplotu.
Ohřev vody elektrickým bojlerem #13

"Proč myslíte že předtím teploměr neukazoval..."

Vždyť jsem to už psal. Protože je to šunt spíš na ozdobu a i když dáte nový, spolehnout se na něj nedá. Hlavně je to způsobeno nedokonalým stykem čidla teploměru s nádobou bojleru (konstrukční záležitost, se kterou nic rozumného nenaděláte). Stačí, když s ním trochu hnete a bude ukazovat zase něco úplně jiného.

Ta půlka, kterou před tím ukazoval, je v podstatě pokojová teplota okolí. Kdybyste ho strčil do lednice, klesl by níž.

doplněno 14.07.15 13:26:

Pokud vůbec něco ukazuje, tak nový neshánějte. Lepší než tenhle by stejně nebyl. Pro hrubou orientaci to stačí.

keezlab*
Jasně rozumím.. Takže se nevyplatí, zkusit koupit nějaký nový? Chci ten teploměr používat převážně pro svoji kontrolu teploty bojleru. Kolik tak vypotrebujeme vody a jak na to bude reagovat teplota a na kolik by nám stačila nastavit apod.
Děkuji
adbed*

Nezapomínáte náhodou na to, že se voda v bojleru vrství? Teplá voda je lehčí, tudíž bude vždy nahoře. Dolů do bojleru natéká studená, neměla by se s obsahem mísit, ale zůstat dole. Proto vám při odběru nebude teploměr ukazovat změnu do té doby, dokud rozhraní studené a teplé vody nevystoupá k teploměru. Výměna vám tedy nepomůže.

keezlab*
Jasně tomu rozumím, proč ale než jsem teploměr vyndal ukazoval +- střed. Teď když jsem ho vyndal a pak zase zadal, tak ukazuje zase furt na červené stupnici. Zda se mi, že se ani nepohne. Co je to asi za chybu? Já. Možný že se mi voda hřeje na tak hodně, že ani tu teplou nestačím nejakým způsobem vypotřebovat a tudíž tím shodit i teplotu na bojleru? Nějaké rady?

"Nějaké rady?"

Ano. Jen jedna. Neřešte to. V životě jsou důležitější problémy. Konec konců některé bojlery teploměr vůbec nemají a taky se to dá přežít.

keezlab*
Ano taky možnost neřešit to, ale na co si ohřívat vodu na teplotu, kterou nikdy nepotřebuji. Nevím zda se snížením teploty dá třeba pár korun ušetřit. Jsem student tak počítám peníze. :( :-D

Nastavte termostat tak, aby vypínal topné těleso při dosažení teploty 60oC a na teploměr se vynechte.

keezlab*
hodnocení

Teď pojedu na 14 dní na dovolenou tak to celé vypnu. Po dovolené asi tedy budu muset nějak sundat ten spodní kryt a nějak nastavit teplotu.

úplně správnej postup by byl, že byste si ještě před snížením ohřevu zjistil spotřebu elektriky (resp. po přepočtu peněz) při současnym nastavení teploty, pak byste to porovnal se spotřebou po snížení teploty;
protože do spotřeby se vám motají i všechny ostatní spotřebiče (kromě lednice nepravidelně používaný (a i ta lednice spíná nepravidelně podle toho, jak moc se otevírá)), a protože přímo na dráty bojleru si sledování odběru asi nezapojíte, tak byste to musel vysledovat o víkendech, kdy jste pryč (to byste pak ani nemusel brát v úvahu spotřebu lednice - ta by byla cca pořád stejná, takže do rozdílu spotřeb dík snížení teploty ohřevu by se nepromítla),
to že po snížení teploty ohřevu by vám bojler při prvním ohřívání odebral víc než při vyšší nastavený teplotě, byste si podle odhadu ještě mohl k rozdílu přidat - měřil byste totiž to, co je podstaný: jak souvisí, resp. jak jsou velký, tepelný ztráty bojleru při různých teplotách ohřevu (samozřejmě obojí byste musel srovnávat za cca stejných teplot v bytě, resp. v koupelně, ale taky byste je měl správně mít jak z teplýho období (což je teď), tak zas z toho chladnýho (dá rozum, že ztráty by se lišily např. při teplotách 32°C, a 18°C...));
samozřejmě nakonec (cca po roce) byste to samý měl zjistit z porovnání vyúčtování za elektriku...;
nebo i dřív ze sledování hodnoty spotřeby nočního proudu průběžně po nějakých delších obdobích, kdy by se měla projevit změna navzdory nepravidelnostem dík nepravidelnému odběru ostatních spotřebičů, ovšem k tomu vám chybí hodnoty stejnejch časovejch úseků před snížením teploty... (maximálně si teď před vypnutím bojleru a následným snížením teploty ohřevu můžete opsat hodnotu z nočního proudu s tím, že dýlka srovnávacího období bude daná posledním vyúčtováním elektriky, který máte); ty kratší úseky ale samozřejmě můžete vypočítat podle údajů o spotřebě z ročních vyúčtování (teda pokud je máte);

mimochodem, výsledky takovýho měření by mě (a asi nejen mě) docela zajímaly - můžete je sem hodit třeba i po řadě měsíců, za rok..., pokud se to zas nezměnilo (nezmění), vlákna by měly bejt přístupný po jakkoliv dlouhý době

adbed*

Zřejmě je opravdu poškozený a ukazuje posunutě.

Může být klidně poškozený..

Ale tak jako tak je to jeden z největších šmejdů co kdo mohl vymysle.

Cena nového se pohybuje (dle konkrétního typu) od cca 39 do 120Kč.

Také mohla být "závada" v tom, že mezi tím koncem teploměr co má být přiložen na povrch ohřívače a ohřívačem..bylo kus vaty resp.izolace ještě od montáže.

Jinak "setrvačnost" tohoto "teploměru" (skutečné teploměry ať se na mne nezlobí) je opravdu velká, takže to že Vám 10 minut po sprchování ještě ukazoval v červeném, je zcela normální..

nedá mi to, abych se znovu umanutě nehlásil se svou obhajobou tohodle typu teploměru - vlastní zkušenost: když už byla voda dost vyplencaná, a bojler zapnul, teploměr během desítek vteřin dokázal zareagovat, a ukázal, jak teplota nahoře prudce spadla dolů (protože jí promíchal ten proud studený vody vzniklý po zapnutí ohřevu), žádná velká setrvačnost se teda neprojevovala (a samozřejmě taky hned opravdu tekla z bojleru znatelně studenější voda),
ale nakonec i prodleva 10 minut by pro praktický užitek neznamenala vůbec žádnou překážku (ale 10 minut po sprchování to prostě ukazuje stejně ne kvůli teploměru, ale protože nahoře je voda pořád stejně teplá, tak to má bejt, aby se teplota dolní studený a horní teplý vyrovnávaly co nejpomalejc (a taky že jo - to zdaleka není 10 minut, to jsou spíš hodiny))
teď je ovšem na ten teploměr asi nejhorší doba - jestli je v koupelně ke 30°, ohřívá se tak i vnitřek toho teploměru, to pak může reagovat hůř (já se naivně domníval, že je to vyřešený tím, že spirálka je nějak izolovaná dole na konci toho krčku, aby mohla pěkně reagovat jen na teplotu nádoby, ale už jsem tady byl poučenej, že spirálka prostě reaguje na celej sloupec vzduchu ve válečku teploměru),
nicméně z vlastní praxe tvrdím, že aspoň můj teploměr ukazoval pěkně - dala se z něj zbývající kapacita bojleru dobře odhadnout (už to tak nesleduju, mám nový bojler a nejspíš nastavený větší stupeň ohřevu - zvlášť teď v těch vedrech);
jestli reaguje tazatelův teploměr dobře, nebo špatně, to se dá (aspoň když je v tom bojleru) těžko říct, jestliže sám tazatel píše, že i po vypotřebování obvyklý dávky vody před dalším ohřevem teče z bojleru pořád voda tak horká, že pod ní neudrží ruku...

Jestli Váš "teploměr" tohoto typu ukazuje přesně (i když co vlastně ukazuje?-prostě "něco"..), tak máte spíš štěstí.

Já mám doma dva tyto zázraky...a při stejné teplotě ukazují diametrálně odlišné hodnoty.

Naštěstí mi to nevadí, protože v ohřívači který je důležitý mám čidlo teploty od soláru (v teplotní jímce, jak by měl být i správný teploměr) a to ukazuje s přesností na 0,1stC.

Není to tak dávno, co výrobce dával do ohřívačů klasické teploměry do jímky...s ukazatelem ve stupních Celsia, což i běžnému absolventovi několika tříd ZŠ plně stačí k tomu, aby věděl kolik vody a jak teplé v zásobníku má...ne odhadem, ale zcela přesně.

Poslední dobou sevše zjednodušuje a odůvodňuje "jednoduchou obsluhou" či čitelností pro uživatele. To samozřejmě není pravda, jde jen o výrobní náklady...srazit co nejníže bez ohledu na funkci zařízení.

doplněno 17.07.15 16:55:

P.S. jistý renomovaný český výrobce ohřívačů se chlubí tím, že tento "teploměr" navrhoval designer XY...To je pro uživatele jistě přínosná informace...Osobně bych uvítal daleko raději klasický teploměr co ukazuje přesně...a jeho stupnici dělal třeba Franta z Dolní Lhoty.

ina*
hodnocení

0x

Dobrý den, taky mám od PRE tarif Komfort - ale mám to přesně obráceně, nízký 20 hod, vysoký 4 hod./ den. = 24 hod., a bojler na teplou vodu. Musíte si zavolet na PRE, a oni Vám přesně řeknou kdy hodiny spínají pro ohřev vody. Nevím, ale jestli tuto informaci poví nájemníkovi, protože majitel má konkrétní údaj o hodinách od PRE ve smlouvě, které musí potvrdit. Atˇ Vám tuto informaci poskytne majitel bytu. Snad Vám trochu objasním situaci. Majitelka domu Ina.

keezlab*
Kde jste sehnala takový super tarif?
Jinak elektrika v bytě je převedena na mě, tudíž o všem mám přehled já sám. Jinak spínání NT a spotřebičů (bojler) mají přesně na internetu vidět.
Záleží zda nemám zauvažovat o jiném tarifu. Zas tak moc se v tom nevyznám.

čím je tarif víc super, tím víc se za něj paušálně zaplatí (-: (a jsou tvrdší podmínky na zavedení - tipnul bych mít po celym bytě bytě natahaný přímotopy - samozřejmě potvrzený (jak je budete používat, je už pak vaše věc), jakož skoro jistě i trojfázovou elektriku), to by se vyplatilo tak domácímu velkopěstileli marihuany...;
jestli ta varianta u PRE ještě platí, tak můj návrh na 16 hod zvýhodněný sazby (mimochodem už ne tak zvýhodněný, ale ta původní 8hodinová čistě na bojler by vám taky zůstala) by se možná (při zvýšený spotřebě, jinak ne) ještě mohl vyplatit (taky ty podmínky zavedení by měly bejt měkčí) - ale i to jsem uváděl spíš jako zajímavůstku (zvlášť v nájemním bytě)

(další varianta je, že je v hodinách šťastné paní domácí prostě vada, a měřej to obráceně, ale tomu se mně nechce věřit)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]