Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme u nás velmi tvrdou vodu, asi jako většina v ČR. Prvních 5 let fungoval Geberit dobře, ale po té době ho musím rozdělávat každého půl roku a něco vyčistit. Takže mě napadlo, zda do něj můžu nalít 0,2L kyseliny solné (chlorovodíkové) 38%?
Co si vybavuju bylo uvnitř vše z plastu, takže by to poškodit nic nemělo. Počítám, že to bude silnější než 0,5-1L octu 8%.
Díky
2x
HCl bych nedoporučil používat.Porcelán i plasty jí vcelku odolávají dobře,ale ve splachovačích jsou použity leckdy mosazné součásti,ty se v HCl rozpouštějí.Ne celé,ale hlavně zinek v nich a tyto součásti ztrácejí pevnost a drolí se,.Je lépe použíávat speciální prostředky,jako Domestos nebo Savo,ty obsahují chlornany,které také rozpouštějí kámen.Pokud je ve vodě minerálů hodně,uvažujte o změkčování technologické vody.Tedy vodu pro zdroje teplé vody i splachovače.
JABRAKA
2x
Vaše navrhované zředění je asi 7 promile, to můžete bez obav použít, pokud tam nejsou přítomny kovové prvky. Já používám pro různé čištění 3,3% (1+9 vody). Pro trvalé řešení stačí na přívodního potrubí přiložit dva silnější magnety proti sobě stejnými póly (musí se odpuzovat) a je po problémech (trubka nesmí být ze železa). Žádné škodlivé plyny se při rozpouštění vodního kamene pomocí zředěné HCL neuvolňují, pouze CO2.
doplněno 10.07.15 06:17:Vhodné jsou kruhové magnety z mikrovlnky. Musí se ale rozpůlit na půlkruhy, protože magnetický tok je nasměrován jinak, než potřebujeme k našemu účelu.
7 promile je asi přibližná koncentrace alkoholu ve vaší krvi, nebo neovládáte učivo ZŠ.

0x
Dobrý den, odpovím Vám (netradičně) otázkou. Proč zrovna tato kyselina, resp. máte zjištěno, zda rozpouští vodní kámen a jak reaguje s vodou? Já bych zůstal u toho octa, který je tutovka. Zdravím!
doplněno 09.07.15 14:37:No, aby to nefungovalo jako přípravek (tuším) Fixinela - ten při styku s vodou kouřil a silně zapáchal. Také v tom byla nějaká kyselina (která nesměla na chrom). Ale, co? Vyzkoušíte a když to zničí Geberit, tak si koupíte zase jiný
.
Velmi účinným odstraňovačem vodního kamene je kyselina solná, kterou lze použít na všechny odolné povrchy – od toalety, umyvadla, až po spáry mezi dlaždicemi, pozor však na chromové baterie a plastové dřezy, ty by zničila. prozeny.cz/...
0x
Z otázky mi není jasné o čem je řeč. Je to nějaká keramická mísa a nebo plastová nádrž na vodu?
Do sanitární keramiky bych kyselinu chlorovodíkovou klidně použil. Pouze je lepší ji naředit na nižší koncentraci (jeden díl kyseliny a dva díly vody).
Do plastové nádrže na vodu bych kyselinu nedával.
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.