Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji v garáži na výstupu z nemovitosti utěsnit revizní šachtičku s KG roury s hrdlem o Ø300mm zátkou.Důvodem jsou přívalové deště, kdy hlavní sběrač se naplní a přetlakem se kan.přípojkou tlačí splašková voda do domu a šachtičkou přetéka splašková voda v garáži. Zároveň potřebuji aby spoj zátky s hrdlem byl rozebíratelný, z důvodu preventivního pročištění (v kameninovém koleně 87° o Ø125mm dochází k usazování tuků). Jak vím z praxe na potření těsnení pro snažší sesazení spoje jsme používali indulonu. Bohužel spoj šel velmi těžko rozebrat, po delší době už vůbec ne. Na netu jsem se dočetl, že se musí použít správné mazadlo, můžete mi doporučit jaké mám použít, abych i po ½-1 roce zátku z hrdla uvolnil.
flodur.
Vytáhni stávající manžetu (černé gumové těsnění ve tvaru V) a změř rozměry drážky pro těsnění a průměr zátky (ten bude asi 300mm).
Potom si zajdi někam kde prodávají o-kroužky a těsnící šňůru.
Když si tam koupíš šňůru na o-kroužky která bude o málo větší, než je hloubka drážky, tak ti o-kroužek to víko utěsní.
S rozebráním budeš mít vždycky problém. Pokud tam budeš mít originální gumové těsnění, tak to "sroste" se zátkou, takže to odolává i vyššímu tlaku vody v potrubí. Když tam budeš mít o-kroužek s malým předpětím, tak ti tlak vody může tu zátku z trubky vytlačit. Tady bys zátku musel ještě pojistit nějakým lankem nebo objímkou.
Pokud do revizní šachty chodíš častěji, tak bych to nechal úplně bez těsnění a vyřešil bych pouze zajištění zátky proti tlaku vody z potrubí. S malým prosakem vody bych se musel smířit.
Zdravím pro montáž víčka se používá specální tuk OSMA dle výrobce OSMA. Použití jiného tuku či dokonce vazelíny vede k tomu, že těsnění nabobtná a potom nelze spoj rozebrat. Co se týče pojištění, tak si udělejte z plechu kroužek, který bude mít zahnuté držáky kolem víčka a celé se to zajistí kolem hrdla (stáhne šroubem jako sponka).
Nákres: leteckaposta.cz/...
Dobrý den, při sesazování KG trubek se osvědčilo tekuté mýdlo (mazlák), ale to netěsní.
Upřesněte, zda je to zátka nasazovací nebo se závitem. A Vy tam máte ploché těsnění nebo takový kroužek (stejný, jako se používá při sesazování trubek)? Zdravím!
doplněno 09.07.15 18:55:flodur - tak, to je opravdu na zátku, resp víčko. Já to mám stejné - vyndal jsem to těsnění, stykovou plochu víčka jsem osmirkoval, aby tam šla lépe a vsuvně (tedy, i zpět) a to je vše.
Jenže, u nás nehrozí zpětný tlak vody. To bych řešil nasazením víčka, okolo bych ho omazal tím "medvědím lejnem" (pozor - musí být namočené ruce) a potom raději zajistil kamenem nebo cihlou (proti tlaku vody - snad by to stačilo). Případně přes to víčko umístit plocháč a ten pootočením nějak zafixovat do stěn šachty (dle možností a situace). To stávající těsnění tam nesmí zůstat, resp. potom už to půjde hodně špatně otevřít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.