Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám otázku ohledně vlastnictví bytu. Jaký je rozdíl mezi vlastnictvím bytu družstva a osobním? Asi před 2 lety jsme doplatili anuitu a nechali si převést družstevní byt do osobního vlastnictví, ale za tu dobu se pro nás prakticky nic nezměnilo. Platíme pořád stejně jako předtím.
Upřímně se v této záležitosti vůbec nevyznám a proto pokládám tento dotaz, pro někoho možná hloupý, či zbytečný, nicméně jsem si myslela, že když převedeme byt do OV, nebudeme už platit nájem, jen zálohy a do fondu oprav. My však platíme pořád stejnou sumu, vč. nájmu za garáž, tak mě zajímá, jaké jsou pak výhody mít byt v OV, krom toho, že v případě pronájmu již nebudu potřebovat schválení od družstva.
Děkuji a přeji pěkný den.
Otázka do pranice. Jaké jsou výhody bytu ve vlastnictví?! Nikdo Vám ho nevezme, nikdo ho bez Vašeho vědomí nezastaví bance. Posiluje to Vaše vyjednávací možnosti v případě hlasování, nepotřebujete svolení družstva v případě pronájmu. Bytem lze ručit za hypotéku. Neplatíte nájem. Pokud platíte stejnou částku jako před převodem bytu do vlastnictví, je to možné, ale položka nájem tam figurovat zkrátka nemůže. Další už závisí na tom, zda zůstáváte členem družstva či nikoliv a zda družstvo dále existuje nebo je plně transformováno na SVJ (zda vůbec SVJ vzniklo).
Dobrý den, a to si představte, že jsou i lidé, kteří po převodu bytu platí více, než za družstva.
Rozdíl je v tom, že platbu do "fondu oprav" si můžete určit (jako SVJ), ale nájem Vám určilo družstvo. A tento byt můžete i prodat, protože jste majitel zapsaný v KN. Také jste plátce daně z nemovitostí, což není ovšem výhoda. Pokud nejste majitelem garáže, tak za ní platíte nájem. Ale, pouze za garáž - za byt už ne. Zdravím!
doplněno 08.07.15 21:57:miramira - také bych mohl označit Vaši odpověď za zavádějící, ale neudám to. Máte jen jinou zkušenost, ale to neznamená, že je platná obecně.
družstevní nevlastníte, jen máte neodepiratelné právo v bytě bydlet. Pokud by družstvo zkrachovalo, je to problém. Pokud máte byt zapsán v KN na sebe jste jeho majiteli a co se děje v družstvu se vás moc netýká.
DB nelze ručit na OV si můžete u banky půjčit peníze a ručit jím. Smlouva o nájmu v DB se převádí za symbolický poplatek na nevého "obyvatale" v případě OV musíte při převodu bytu zaplatit tučnou daň a na byt udělat odhad ceny nemovitosti. V případě zisku družstva se jako družstevník podílíte na části ze zisku z hospodaření. Pokud nejste družstevník na podíl ze zisku nárok není. Na koupi bytu v DB si nelze vzít hypotéku.
V dnešní době mi připdane spíše OV. Jde o vaše fyzické vlastnictví.
Byla jsem členem výboru SVJ. Takže nějakou povědomost o tom mám. Důležité jsou především vaše stanovy. Ale ne stanovy družstva, když jste na katastru jako vlastník, ale stanovy SVJ. A v těch stanovách je všechno, čím se musíte řídit a to závazně. A nejen Vy, ale i výbor Vašeho SVJ. Takže pokud je nemáte, což by mě udivilo, protože jste je musel jako vlastník povinně schvalovat na velkém shromáždění vlastníků, tak si je obstarejte a přečtěte. Nevím kde bydlíte, u nás v Praze je to 25 kč na m2 do FO. Nájem samozřejmě neplatíme žádný. Nevím jak dlouho už máte SVJ, ale výbor je povinnen všem vlastníkům poslat do schránek každoroční výpis hospodaření a osobní vyučtování. Na to vyučtování se řádně podívejte. Je na vyučtování Vašeho bytu nějaký nájem mimo plateb za výtah, vodu, odpadu, FO a podobně? Poradím Vám pak co dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.