Nejste přihlášen/a.
V rámci Zelené úsporám nám firma na půdě na rovný beton položí 20cm polystyren. Protože půdu používáme jako úložný prostor, potřebujeme, aby se dalo tam chodit a aby se dala plocha i zatěžovat. Prý se to dělá tak, že se nějak dají trámky mezi ty polystyreny a na ně se pak (tedy nad polystyrenem) položí OSB desky. Nemáte náhodou někdo obrázek, jak to má vypadat nebo můžete prosím více poradit - jakou tloušťku těch OSB desek, jestli se ty trámky nějak spojují apod? Děkuji!
já nařezal osb na 20 cm pruhy udělal rost mezi to polyš propěnil,na vrch záklap z osb desek pro zpevnění a vyztužení kousky střešních latí.něco jako na foukanou izolaci
doplněno 07.07.15 13:30:jen pro představu
doplněno 07.07.15 18:54:je pravda že to stačí přímo na polyš to nic neudělá,dyt takto se dělají podlahy,ja dával na vrch zbytky vaty co dum dal a pod to polyš tak proto taková skladba,jen bacha na hlodavce,jak rozkoušou desky bude to mazec-sama kulička,taky jsem zápasil,dneska bych možná dal foukanou nebo pěnu
Doplnění -prvně na mobilu jsem blbě přečetl takže celá pochozí což nic nemění na odpovědi 2x OSB prošroubit.jinak pkd byste chtěli rošt tak pro insiraci viz obrázek.Šlo jen o přístup ke STA a ne revizi a čistění komínů,tl vaty 14 a 16cm,pokud dobře pamatuji,rošt 2x hranoly na sebe sešroubené vinklem v rozích a na nich přišroubené 1xOSB dle rozměrů roštu tl?2cm?
Mnozí to řešili i takto:
a měli problém s odvodem kondenzátu. Víte kde bude rosný bod? Kudy se bude odpařovat?
doplněno 07.07.15 20:50:Ideál by byla spárovka nebo překližka,
ale to je nevhodný materiál..je parotěsný...
Každý rošt je potenciální tepelný most, čili vždy bude lepší souvislá vrstva izolantu ve stejné tloušťce. Z hlediska prodyšnosti i nezájmu hlodavců budou vycházet lépe minerální desky než EPS. Pochozí vrstva jistě paropropustná, žádná linolea jako finální vrstvy atd.-hrozí kondenzace vlhkosti na vnitřní straně s následnou devastací konstrukce a degradací tepelně-izolačních vlastností. Ideál by byla spárovka nebo překližka, vzhledem k vyšší ceně i horší kvality (vady-trhliny, suky atd...)
mam dané větrací mřížky,čtvereček 15x15cmz pozinku a vysekané díry,cca po 2,5 metrech starou pulku prkna což se mě na větrání zdá lepší,popravdě jsem to neštudoval jak to vypadá
Pane Cukrář: Z deskových dřevomateriálů na souvislou pochozí vrstvu je spárovka nejprodyšnější. A vzhledem k prodyšnosti pojiva a dřevního podílu bude vždy vycházet příznivější hodnota paropropustnosti pro takový deskový dřevomateriál, kde je podíl pojiva nejmenší. OSB, DTD, MDF atd...obsahují pojiva mnohem více. Můžete trochu rozvést Váš závěr?
Nemohu rozvést svůj názor. Páč já jsem poučován na školeních, že tyto materiály jsou neprodyšné a nejsou vhodne k zakrytí tepelné izolace. Dokonce i zde: isover.cz/... jsem s autorem článku (to tam byl jen první obrázek po mnoho let) vedli polemiku o nevhodnosti záklopu OSB desky. Proto je tam slovo i fošna. Páč jinak pod deskou musí být odvětrávané mezera, asi 10 cm dle velikosti plochy.
Vy máte jiný názor, já ho respektuji, ale nesouhlasím. Že spárovka je z deskových materiálu nejprodyšnější je možné, ale není prodyšná. To je jako když se říká o polystyrenu, že je neprodyšný, on je jen těžce prodyšný..
Prodyšnost spárovky je v průřezu stejná, jako prodyšnost prkna. V tom bychom se měli shodnout.
Pane kolego, jelikož neznám hodnoty obou materiálu, nemůže vést v tomto směru fundovaný dialog.
Jen vím, že i ohoblovaná prkna (palubky) zhorší prodyšnost vodních par..
Samotná ano, ale spárovka je lepená x prkno má škvíry.
Jako nejvhodnější vidim palubky, ani nejsou o moc dražší než OSB... Rošt z OSB nebo z prken (fošen). Nebo bez roštu přímo na polyš - položit napříč prkna a do něj palubky, výškový rozdíl mezi prkanma se dorovná slabším polyšem... Palubky 20 - 30 mm podle toho jak moc se po tom bude chodit a jak hustý bude "rošt" pod nima...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.