Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovna strecha

Od: kikialili* odpovědí: 10 změna:

ahoj,

máme rovnou střechu na rd a jako krytina je ipa v pásech.

v některých jsou praskliny, jak opravujete prosím osobní zkušenosti.

použíli by jste na opravu gumoasfalt,?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já bych na opravu použil hranoly, prkna a udělal sedlovou střechu se spádem a plechovou krytinu.
Ploché střechy jsou jen dva druhy. Ty, co zatékají už dnes, a ty, co budou zatékat v budoucnosti !
I gumoasfalt časem popraská. Budete mít i ten druhý typ.

Třicet let jsem bydlel pod plochou střechou, do které neteklo.

A těch dřevěných atrap jsem viděl několik rozházených po autech na ulici ...

bud použít modifikovaný pás a natavit na starou krytinu,nebo pokud máte nějakou kačku tak fatrafol,pružná svařovaná plachta s oplechováním

anela*

Přesně, také jsme opravovali a zatírali, až kamarád nám doporučil pásy, které mají x % průtažnost (už si nepamatuji to procento). Sehnal nám na položení i pána, který měl příslušné školení a je to už hodně let, co o střeše nevíme (ťuk ťuk ťuk). Je to nějaká lepenka s fólií a navrch nějaký posyp? Určitě je od té doby na trhu už víc druhů, ale opravdu s Ipou už moc nenaděláte, udělat to pořádně se vyplatí.

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, já to dělal sám cca před 7 lety na RD o rozměrech střechy cca 100 metrů čtverečních, možná více. Koupilo se 100 kg SA 12 Gumoasfaltu a natřelo se, vydrželo to cca 5 let. Správně patří vyspravit nejhorší záplatou, tak první vrstva SA12, perlinka do toho, tak zatřít perlinku další vrstvou SA12 a pak ještě konečná vrstva SA 23. Kompletní návod na obalu či: stavebnictvi3000.cz/... .

P.S.: Mám vyzkoušenou i variantu od Den Braven DenBit a ten je hustější a obsahuje asi mletou gumu či co. Také se to dobře používá. Počítejte ale s tím, že je to prodlužování životnosti něčeho, což je dávno překonané a na střechu to nepatří. Takže opravit a šetřit na lepší krytinu.

Nejlépe vyjdou asi 10 kg kbelíky, 5 kg jsou většinou moc drahé a 100 kg buben Vám jen tak někdo nedoveze.

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
odpovím přímo na otázku - NE, nepoužil bych Gumoasfalt. Ale po svých zkušenostech už bych nepoužil bych ani žádnou z běžně používaných náhrad typu Lutex apod.
Za svých zhruba 30 let různých zkušeností z pokusů o opravy mohu říct, že žádný z pokusů oprav výše zmíněnými hmotami nepřežil max 1 rok bez toho, aby opravované místo žačalo opět téct (protékat). Důvodem jsou změny teplot. Žádná z těchto hmot, ani pokusně různě upravovaných (např. Lutex ředěný místo benzinu ředidlem S6006) nedává záruku kvalitní dlouhodobé opravy, protože opravný materiál se nespojí s krytinou natolik, aby spoj později netekl. Relativně nejlepší výsledků jsem dosáhl právě výše zmíněných řešením (ředění Lutexu ředidlem S6006), protože hmota rychle nevysychá a ředidlo částečně naleptá i hrany praskliny opravované krytiny. Ale ani tak to není to pravé ořechové - hmota je i pak příliš hustá a spáru dostatečně hluboko nezalije.
Předloni jsem víceméně náhodou objevil jednu novinku, asfaltový nátěr hlavně na spodky aut, všeobecně známý Tlumex, ale v inovované variantě s názvem Tlumex plast PLUS. S Tlumex plastem mám výborné zkušenosti z aut, u varianty PLUS výrobce DETECHA uvádí i možnost použití na opravy lepenkových a asfaltových střech. Takže jsme zmíněný nátěr zakoupil ve 4kg verzi (cca 600,-Kč) a jal se na několika starých lepenkou a ipou krytých střechách zkoušet, co to umí. Přistupoval jsem k pokusům s tím, že víc než dosud střechami nepoteče a buď to bude lepší než ostatní přípravky a nebo nebude. Nenatíral jsem střechy plošně, ale pouze zatíral (někde i trochu zaléval) trhliny a praskliny. Přípravek měl do trhlin zavzlínat a tím trhlinu či prasklinu zacelit. Opravy jsme prováděl na podzim s tím, že zima ukáže. Ukázala - po protékání bylo nejen že hned po opravě, ale i po zimě a po dalším létě, což normální způsoby oprav díky tepelné roztažnosti krytiny nikdy nepřežily. nyní mohu říct, že ač skoro 2 roky od opravy, střechy netečou. takže moje max. spokojenost. Loni jsme to zkoušel na další střeše, která už je takových cca 10let za svojí životností (doslova v katastrofálním stavu). Opět jen zalití trhlin a opět výsledek doslova výborný. nedávno jsem střechu kontroloval a i když vypadá stejně strašně jako předtím, nikde voda neprosakuje a neprotéká. Proto bych vám doporučil odzkoušet opravu trhlin zalitím (zatřením) tímto přípravkem.
Rozhodně bych vám nedoporučoval ani použití Gumoasfaltu (sice levná varianta, ale kde mých zkušeností nejhorší z možných), ale ani přelepování střechy další vrstvou krytiny, protože mám odzkoušené, že každá z vrstev je tepelně namáhaná jinak a dochází k praskání a vzniku trhlin právě díky jiné roztažnosti jednotlivých vrstev. Takže buď opravovat trhliny a nebo celou současnou krytinu strhnout a novu dát na čistý základ (bednění, beton).

hodnocení

1x

Zdravím, nedával bych gumoasfal a podobné nesmyslnosti. Zkontrolujte zda není krytina odfouknutá od podkladu, případně dutiny nařízněte a hořákem protavte. Je dobré dát do plochy pár odvětrávácích komínků, protože pod porušenou vrstvou může být vlhkost a ta v teplém počasí vlivem odpařování může krytinu odtrhnout a vytvořit puchýře, které se časem mohou narušit. Na přitavenou prasklinu navařte záplatu z modifikovaného pásu s obsahem polimerů, v případě montáže komínku prořízněte starou vrstvu až na beton, do řezu vložte komínek, ukotvěte, přivařte starou vrstvu a převařte záplatou

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, jsem si tu nahoře přečetl jednu vynikající radu. Sedlová střecha, pokud by měla být skutečně dobrá, by vás přišla i na obyčejném domku minimálně na 60,000. Pokud by v ní byly potřeba nějaké vikýře, záseky a spojky, pak vás bude stát 100,000 a víc. Na střeše se nešetří, protože takové šetření stojí gatě.

Starší plochá střecha se obvykle opravuje tak, že se na ni položí další vrstva. Na trhu dostanete různé druhy krytin, ale i tady platí, že cena je obvykle úměrná kvalitě.

Věc se dá vyřešit i tím způsobem, jaký píšete. Praskliny přelijte asfaltem. Ale to je provizorium, které dlouho nevydrží. Opravu pak musíte co pár let opakovat.

jabraka*
hodnocení

0x

Rovnou střechu měl na svém domku kamarád.povrch byl plechový na nodných trámech a prknech.Problém byl s kondenzací vlhkosti pod plechem.V podstatě se i dnes objevují takové problémy i na střechách s Ipou.Proto jsme střechu předělali na šikmou pomocí sbíjených vazníků.Ty jsme zakotvili na původní střeše,a spojili prkny,na ně pak položili šindel.Dutinu jsme tatrplili vatou-.Tato úprava byla relativně levná.Na dlouhá léta zmizelo zatékání i vlhnutí.

JABRAKA

humbucker*
hodnocení

0x

Koukni se na: Co dát na střechu garáže na místo téru? Taky schopné a relativně levné řešení. V téže rubrice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlumex

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]