Nejste přihlášen/a.
Situace: na pozemku je starý přízemní, nepodsklepený dům se sedlovou střechou. Rozměr domu cca 5x10m.
1) V případě, kdybych ten dům chtěl kompletně zbourat (vlastními silami) a postavit kompletně nový o stejném půdorysu ale s vodorovnou a svislou izolací základu stačí to udělat pouze v rámci rekonstrukce?
2) Je jedno, že by to byla např. dřevostavba, nebo to musí být stejný dům?
3) V případě, kdybych chtěl vyhnat o jedno patro nahorů (tedy řekněme o cca 1,5m výš, než je současný vrchol střechy?
Děkuju za rady a tipy. V pondělí zkusím zjistit pod který stavební úřad spadáme abych se zeptal na další podrobnosti rovnou tam.
A nebo mobilheim, koukám ,že do 200.000,-Kč se dá sehnat pěkný, je to v podstatě hotový "dům" stačí jen základy a napojení na sítě a jsem v tom se vším všudy za +/- 250.000,-Kč.
doplněno 03.07.15 16:39:Právě dodělávám rekonstrukci u svých rodičů, ale právě, že nervy začínám ztrácet, rodičům neustále něco vadí jak na mě tak na přítelkyni, tak uvažují o tom to ještě pár let vydržet a posléze odejít. Právě, že jak uvádítě, tak se mi právě heim zdá asi nejekonomičtější z hlediska prvotních výdajů. Co jsem tak koukal, tak se dá hezký použitý sehnat už okolo 100.000,-Kč , počítám tak 50.000,-Kč na zařízení interiéru podle sebe. Dejme tomu prostě do těch 250k se dá vejít. Takže by stačilo sehnat pozemek s inženýrskými sítěmi. "základ" bych z pražců nechtěl kvůli oleji, ty ocelové patky se mi taky nezdají, spíš bych byl pro nějaké betonové patky nebo tak něco. V pondělí zkusím ze zajímavosti zavolat starostovi, zda nemají nějaký obecní pozemek k bydlení když budu počítat dům 10x5m (50m2) + nějaký ten pozemeček alespoň 10x10m (100m2) tak aby to mělo alespoň těch 200m2
tak jsem zvědavý jak dopadnu.
Na "heim" stačí železniční pražce, jinak je to přenosná, mobilní buňka na kterou nepotřebujete stavební povolení, ekonomicky únosná záležitost, dle ceny i celoroční provoz. Na rekonstrukci, či demolici a následnou stavbu domku v daném půdorysu budete potřebovat podstatně více peněz, svépomocně, více času jenž vás fyzicky ani duševně nebude těšit ani šetřit, tedy pokud nejste mladý, zdatný muž s pevnými nervy.
Ahoj. Repkine, co se ti do těch přízemních 50m2 asi vejde? Není to nějak málo? To je jako zahradní domeček. Spaní v obyváku s kuchyňským koutem. A, že se ti nechce kolem toho moc sekat tráva? To bych docela pochopil. Budeš asfaltovat, nebo betonovat?
Jinak, taky jsme od manželčinných rodičů brzo prchli. Zařídila a rozhodla si to jejich dcerka sama. Je zvláštní. že u některých lidí to soužití může fungovat.
doplněno 03.07.15 21:11:Ten domíček na odkazu je docela zajímavej. Hlavně ty snímky na poslední sérii fotek. To by šlo.
S tím soužitím je to na delší vyprávění, jsme oba z jiného konce republiky, takže trošku jiná kultura, já byl vychovávaný jinak a ona taky jinak. Naši jsou zvyknutí na něco jiného a ona taky a to jim vadí. To co ona doma dělá oni nevidí a když jdu něco dělat já, tak mi zas vyčítají, že dělám "všechno"já, ale to není pravda. Naopak jsem začal žít konečně normální život a ne furt jenom čumět do televize či internetu a to mě baví. V současné době máme byt v otcově domě (kuchyň 9m2, obývák ve kterém zatím i spíme 16m2, ložnici kterou dodělávám 17,5m2, koupelnu 6m2 rohová vana + sprchový kout, který bych už dnes nedělal, komoru 1m2 a WC cca 2m2) takže ve finále je těch +/- 50m2 jak byt 2+1 v paneláku. Čím víc na to koukám, tím víc se mi to líbí. Dokonce i není špatný nápad koupit něco levně a rekonstruovat si to podle sebe. O trávu mi ani tak nejde, hlavně chci mít místo na bazének alespoň malej
I tohle by nám stačilo si myslím mobilnidomky.cz/...
neříkám na pořád, ale minimálně na 5-10 let ... pak by jsme se eventuelně přestěhovali ke tchýni do baráku
doplněno 03.07.15 17:59:Dřevo se dá sehnat na pile. Vatu bych bral přímo od výrobce. Věci na vodu můžu sehnat za hubíčku z velkoskladu. Věci na elektriku taky z velkoskladu. Věci na komín apod. se dají sehnat po bazarech a obklady a dlažby v akcích. Okapy apod. ze skladu s plechem. Kuchyňskou linku z ikey nebo taky od výrobce a tak by se to dalo dost levně. Jediný co ještě nevím, jaká je výška místnosti, na jedné stránce jsem četl 195, což je málo, když já mám 196 :D
doplněno 03.07.15 21:21:A je to funglovka za docela zajímavou cenu, jen vytápění bych nechtěl přímotopama ale buďto tepelným čerpadlem nebo solárem.
Tak jsem se byl dnes podívat ve firmě Marvel v Roztokách nad Labem. Propravdě jsem hodně, hodně, hodně zklamaný. ABI Tiffany dle očekávání by mi vyhovoval jak výškou tak i dispozičně, bohužel cena kolem 239.000,- semi vzhledem ke stavu zařízení a nutným investicím minimálně do oken a zateplení zdá moc. Každopádně, vzhledem k mé výšce 196cm pokud si stoupnu do sprchového koutu, tak bych musel otevřít střešní okno a vystrčit hlavu ven, to mne zklamalo. Na této "provozovně" mají cca 20 karavanů, jeden byl tak nízký, že jsem v něm nemohl normálně stát, řekl bych výška tak 180cm, takže ten jsem ani neprohlížel. V jednom to smrdělo jako ve vlaku, na druhém bylo znát, že jeho majitel byl opravdu silný kuřák, že se mi téměř zvedal žaludek, další nebyl úplně nejhorší, bohužel měl absenci toalety a koupelny .Co jsem se dotazoval, tak nový MH vyjde okolo 550.000,-Kč bez zařízení, ale s vyvýšeným stropem, zateplený a s plastovými okny. To už se mi zdá docela dost
. Pokud bych chtěl dovézt nezařízený nebo jen skelet, tak zaplatím stejnou cenu jako za klasický + ještě cenu za demontáž toho všeho, co by tam normálně bylo, prostě samotný skelet se sehnat nedá. Takže ze svého na 99% přesvědčeného názoru pro MH jsem klesnul na 40%. Pro člověka o výšce do 180cm to nemusí být problém, pro člověka 196cm už je to hodně hodně o výběru. Takže fakt ideální jako chata a nebo opravdu nouzové bydlení.
Dospěl jsem tak k závěru, že buďto za levno sehnat MH, tento rozebrat, zvednout strop, místo polystyrenu dát vatu, opravit rám, podlahy a udělat střechu dát plastová okna, udělat nové rozvody vody, plynu, elektriky, event. topení. Samozřejmě za předpokladu, že si většinu práce udělá člověk sám, tak by se to dalo.
Podívám se pak ještě po jiné prodejně v Praze, tak snad to nebude působit stejně jako dneska, jinak mne to asi opravdu odradí
Lidi zajímalo by mne, za kolik by se dalo postavit toto:
jako klasická zděná stavba. Vnější rozměry mne tak nějak nezajímají, ale vnitřní bych chtěl ponechat, případně zvětšit. Alespoň 60-90m2 by stačilo. Nyní máme ve dvou lidech 2+1, cca 50-55m2 a je to pro nás moc, stačilo by nám 1+1 případně 1+kk.
nebo třeba tyhle podle půdorysu
www.mobilni-domy.in/nemovitost/72004/
Tak 90m2 už je celkem normální "dospělý" dům...
Jak určitě víš, tak stavím 150m2 dřevostavbu (obytná 105m2, tz 2-2,5kW, tč, solar, rekuperace) zatím utraceno 750tis a k dokončení mi chybí cca 200-250...
Jinak už teď mám předběžně potvrzeno, že splním pasivní standard a dotace 500tis z NZU na 90% bude
.
Takže to na odkazu (90m2 zastavěná, v C třídě, dvojskla, přímotopy, atd...) se musí svépomocí/dodavatelsky vejít spřehledem do 600-700tis.
Vážení přátelé, tak jsem se sem opět vrátil s dalším tipem na zajímavé alternativní bydlení a to konkrétně ocelové přepravní kontejnery. Hodně se mi líbí tato úprava zrup.cz/...
Rozměrově by to chtělo bydlení alespoň 10x10 venkovní plochy, což by +/- autobus mohly být cca 3 kontejnery vedle sebe. Bohužel jsem zjistil, že cena "RD"z dvou kontejnerů se šplhá do výšky od 1.000.000,-Kč na cca 9.000,-Kč/m2
Co jsem četl, tak nějaký člověk dal cca 400.000,- za stavbu domu + dalších nevím už kolik ... ale v řádech statisíců za vytěžování obnovitelných zdrojů (panely apod.) Znáte někoho kdo v tom bydlí? Víte kde sehnat či jak upravit kontejner? Co na tuto formu bydlení říkáte vy? Co tepelná roztažnost?
12m dlouhý, zvýšený kontejner okolo 50.000,-/ks co jsem zatím našel, ve 3ks je to cca 80m2 což je už dobré na RD
stavby z kontejnerů mě dřív také zaujaly, ale u nás je problém sehnat slušný/nezničený kontejner za rozumné peníze.
+ je strašně drahá doprava a manipulace.
Navíc je to pouze "hrubá stavba" a za stejné peníze klidně postavíte stejně velkou dřevostavbu nebo i zděný dům a nebudete omezen rozměry kontejneru.
Cena sice není špatná, ale...
1) v ceně není základová deska = + 100tis
2) 55 a 65m2 = to už ta cena není tak super, ale je běžná
3) v ceně pouze elektrokotel a radiátory = nezískáte stavební povolení. Takže přidat krb nebo vyměnit kotel za TČ = + 50tis
4) U = 0,167 = PENB kategorie C, přinejlepším B
Jinak koukám jak se postupně vzdalujete od mobilheimu...
To je dobře, jen tak dál a bude z toho někdy normální pěkný dům
Super, děkuju moc, takhle nějak si představuju kvalitní odpověď. Samozřejmě je to spíš hrubá představa, pokud bych stavěl nové, chci určitě podlahové vytápění.
Tak lidičky, co říkáte na tohle: retail-house.cz/...
podle toho, co jsem tak viděl to za ty prachy nevypadá, úplně marně? Co vy na to?
nevím co firma do kvaliy, ale ty ceny se mi zdají být dost přijatelné (na dnešní poměry) a co jsem tak letem světem proběhnul, tak bych si tam docela vybral, z některých 3+1 by se dalo udělat i 4+1 s trochou dobré vůle.
Ale co tak koukám, tak moc lidí s tou firmou spokojených není
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.