Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedská dohoda

Od: tomassvehla odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

Máme parcelu (zahradu) a vedle nás chce paní sousedka stavět rodinný dům. Předala nám kopie stavby a vše potřebné. Jen ted jednáme o povolení oken do naší zahrady a pak ještě chce aby jsme jí dovolili stavět 2 metry od plotu místo 3,5m. Celá naše rodina se shodla na tom, že by jsme dovolili vše s tím, že uděláme dohodu, že my budeme moci také za čas stavět 2m od plotu a s okny. Ted ale bohužel nevíme co dál. Otázka tedy zní. Máme dojít za právníkem aby sepsal dohodu nebo je na to nějaký formulář, popřípadě něco jiného? Předem děkují za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Promyslete to ještě. Povolila bych, abyste měli garáže vedle sebe, tam stačí malá ulička u plotu. Ale roli hraje i velikost a spád pozemků, světové strany, výška a velikost domů atd.

Nikdy nevíte, jak vše dopadne. Majitel může onemocnět, zemřít, zadlužit se a novému bude šumafuk, co jste si s minulým majitelem domluvili. Okna na pozemek souseda nejsou úplně dobře. Za nějaký čas to začne vadit. Oboustranně bude slyšet hovor z místností, nebudete mít soukromí, večer zatahovat závěsy, rolety.

Samozřejmě to také může fungovat, a můžete získat nové přátele.

Já jsem ale u sebe pesimista..

Můj názor je dodržet přiměřeně současné zákony. Soused postavil kůlnu u mě asi 40cm od plotu a až když ji měl hotovou, tak se přišel zeptat, jestli mě to nevadí. Co jsem mu měla povědět? Když už ji tam máš, tak ji tam nech, no!

doplněno 30.06.15 13:18:

Většinou, co vím z okolí a špatné zkušenosti, tak podej prst a nezůstane ti ruka. Chraňte svůj pozemek, jistě nebyl zadarmo..

hodnocení

1x
V první řadě jdete na stavební úřad. Uvidíte, jak se k tomu postaví on, resp.úředník.
Jen pozor. Může se stát, že v budoucnu Vám nepovolí stavět ty 2 metry od plotu, protože soused bude mít barák blízko.
tomassvehla
hodnocení

Stavební úřad nás poslal do "pryč" a byl arogantní a pomalu se nám vysmíval proč tam vlatně nechce okna atd. Když se udělá nějaká písemná dohoda tak by to ale v budoucnu platit mělo ne?

tiffany*

Btw, shora píšete, že chce okna do vaší zahrady, tady, že nechce, jak to tedy je? V každém případě 2m od plotu je velmi blízko, rozhodně počítejte s tím, že vám to hodně brzy začne vadit a při představě další zdi z vaší strany opět jen 2m od plotu vzniká situace těžko přehledná, spíše vytvářející nepříjemnosti. Určitě záleží na terénu, orientaci ke světovým stranám, jaká část domu je obrácena k sousedovi atd., ale zkuste více a racionálně předvídat. Jinak dohodu vidím jako velmi problematickou, třeba jen z toho pohledu, že v důsledku nových situací, které ani nemůžete předvídat, se dohoda stane v budoucnu nesplnitelnou a tudíž se může stát, že vám bude "houby" platná. Jinak běžte raději za právníkem, formuláře na tohle nejsou.

pepe1222
hodnocení

0x

Za každý dobrý skutek následuje spravedlivý trest. Aby jste do budoucna měli pokoj, zásadně vše podle zákona a nikdy jinak. Změní se sousedka, rodinné vztahy u nich a budete si hledět do oken. To je pitomost. Budete chtít stavět za čas a ona řekne ne. A co. Má pravdu a vaše chyba. Proč si takto zadělávat na problémy?

novotnyj

váš problém řeší vyhláška 501/2006,

konkrétně § 25 Vzájemné odstupy staveb, a to odst. (2) Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odstavec 4 nepoužije.

Váš pozemek a sousední jsou takové nudle, že se musí až tak na hranice pozemků?

bambula*
hodnocení

0x
Mému dědovi zmetek čecháček za spolupráce úředníka bylo povoleno pouze rozšíření stavby o 4 metry, poté proti všem námitkám postavena stavba s osmi okny do zahrady a jeho domku, ve vzdálenosti 5 metrů, v právně, neprávním státě se práva nedovolal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]