Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem svou první napařovací žehličku (doposud jsem žehlil suchou žehličkou, ale již dosloužila), konkrétně model Tefal FV9650 Anticalc ( dtest.cz/... ) - v dTestu patřila k nejlepším.
První, co mě překvapilo, že dělá rámus, jak parní lokomotiva a trochu jsem se bál, jestli mi nevybouchne v ruce. Rámus je ale předpokládám otázka zvyku.
Co je však horší, že při žehlení po sobě zanechává na černých džínech šedé stopy - ne na rovných nohavicích, ale když jsem žehlil hořejšek zepředu, jak přejížděla přes lemy kapes, tak se vepředu kalhot okopíroval lem zadní kapsy a bílé čáry zůstávají.
Další věc, že po skončení žehlení z žehličky vypadávají hnědé drobečky, což je asi vodní kámen, napadalo mi to na koberec.
Z uvedených zážitků je zjevné, že s žehličkou neumím pracovat, bohužel v krabici nebyl přibalen návod, jen jakási bezpečnostní instruktáž, že člověk nemá sahat na horkou žehlící plochu
Zdravím,
mám taky TEFAL napařovačku, ale o něco málo obyčejnější - s menším příkonem a menším parním rázem, nemám Antidrip (zamezení odkapávání) a žehlící plochu mám keramickou Ultraglis (tu jsem chtěl, to byl můj hlavní požadavek, z více důvodů)
Od začátku - kravál při nahřívání vody dělá proto, že má vysoký příkon a tudíž rychle ohřívá vodu. Kdyby měla menší příkon, nedělala by rámus, ale nahřívala by pomaleji vodu.
Hnědé (nebo bílé) drobečky je vysrážený vodní kámen - dělá to hlavně když je žehlička nová, pak už to tak znát není. Důvod, proč se to děje nevím.
Tmavé věci doporučuji žehlit z rubu oděvu, právě z důvodů možných bílých stop od vodního kamene. Taky jsem se s tím dříve potýkal.
Pokud se lemy "prožehlí", mám vyzkoušené na žehličku netlačit, ale nastavit na místo, použít parní ráz a pak lehce přežehlit - látka se srovná a není to prorýsované.
Jinak já si vybral žehlící plochu Ultraglis proto, že už jsem odzkoušel mnoho různých žehliček a s totuto se mi žehlilo nejlíp, chodí po látce lehce (na rozdíl od nerezových, hliníkových a dalších co se mi dostaly do ruky) a navíc jsem měl možnost zjistit, že s touto žehlící plochou mohu zažehlovat bez papíru a dalších fíglů i bílé papírové hrany při lemování dřevotřískových desek aniž bych pásku poškodil nebo zašpinil, což využiju jako kutil domácí A žehličku i po této práci mohu vzít hned klidně i na bílé prádlo a nic se neděje.
Moc děkuji za vaši odpověď, s tím zažehlováním vám blahopřeji, párkrát jsem také už přejížděl odpadlé lamino na nábytku a musel jsem právě přes papír, aby se lamino nespálilo.
Zkusím žehličku několikrát nanečisto prolít vodou a žehlit např. kapesník, aby odpadal vodní kámen, co jsem četl na internetu recenze, tak to prý dělá hlavně na začátku, jak ostatně píšete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.