Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co použít na plísen

Od: helca* odpovědí: 24 změna:

Bydlím v rod.domě a v horním patře se na zdech objevuje již dva roky velká plísen.Ze začátku se mi to dařilo likvidovat savem na plísně ale ted už plísen je poměrně velká tak jsem omítku seškrábala a nevím jak dál abych se toho zbavila napořád.Uvítám dobrou radu co mám použít za nátěr nebo postřik,děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V prvé řadě bych zjistil, proč ta plíseň vzniká a kde zatéká a řešil bych spíš tento problém. Tyto plísně jsou zdraví škodlivé a toxické. Savo zničí částečně spory, ale neřeší vlhkost. Řešte problematiku zatékání anebo odstraňte důvod srážení vodních par třeba intenzivním větráním. Žádný nátěr ani postřik vám ze zdiva vlhkost nedostane, spíš naopak, problém prohloubíte. Hledejte vadu pravděpodobně ve stavební konstrukci střechy.

helca*
hodnocení

*placni*Děkuji za radu a myslím že to vzniklo tím že na střeše byla prasklá krytina a nevím jak dlouho.Také myslím že to větrání bylo nedostatečné ale pořád mi bylo řečeno že se větrá dostatečně dost.budu se držet vaši rady doufám že to pomůže

Možná by se dalo použít i toto:

biorepel.cz/...

Cena není ijak závratná, za pokus to stojí :)

hodnocení

2x

Helčo, odstraňte příčinu a pak teprve následky. Popiště přesněji místo plísní, třeba i foto. Je to v rohu místnosti okolo oken, nebo je tam překlad?

helca*
hodnocení

Dobrý večer posílám vám foto plísně snad to pomůže.Já měla tam nájemníky, kteří tam měli tři psi velké akvárko s rybičkama takže si já myslím že tam byla vlhkost vzduchu poměrně veliká a málo se větralo.Ted to musím dát dopořádku aby se tam dalo bydlet.psal ste že zet namá plíce ,myslíte tím že malování vápnem nepomůže?:(

doplněno 02.07.09 21:04:

ještě další foto

Co použít na plísen
helca*
hodnocení

také v rohu je plísen

helca*
hodnocení

taky v rohu je plísen

Co použít na plísen #2

celp*
hodnocení

0x

V první řadě je potřeba zjistit zdroj plísně.Jestli vám zatéká střechou,nebo jinudy.Obávám se,že bude potřeba odstranit napadenou omítku a udělat ji znova. Sanační nátěr,či postřik nepomohou na dlouho pokud se neodstraní příčina.

zuzee*
hodnocení

0x

Opravdu bude nejlepší odstranit příčinu. Taky bydlím v bytě domu kde je hodně plísně - hlavně v rozích, ale taky máme uplně plesnivá okna. V zimě je to opravdu hnus. Je to obecní byt, obes s tím nechce mít nic společeného, že to prostě neopraví. tak to řešéíme stěhováním - hurá

zuzi, je velice těžké odstranil levně příčinu. Dle Vašeho popisu tipuji na tepelné mosty, žádné zateplení. Obec by se měla postarat, ale nemá peníze.

Budou vinu hledat u Vás, ale ona je ve špatné stavbě objektu. ale to jen odhaduji, páč nemám bližší informace.

zuzee*

Naštěstí vinu na nás nehážou, ten problém mají ostatní byty. Je to 125 let starý barák, základy z kamenů, i tama jde vlhkost nahoru, prostě dole je to mokré. Ty okna jsou prohnilá a plesnivá (prostě úplný mech). Obec nemá opravdu peníze ale na okna na obecním uřadě se našly. v zimě je tu šílená vlhokost, i 80%. Jsem opravdu ráda že se za měsíc stěhujeme.

furtnic*
hodnocení

0x

Odpověď jste už dostala,jen bych Vám poradil,aby jste alespoň pro začátek vymalovala vápnem.Zdivo přes ně krásně dýchá a působí proti plísni.

zeď nedýchá, nemá plíce!

martan37*
hodnocení

0x

také jsem řešila stejný problém,konečně je vše ok a NAVŽDY!Zavolat zedníka,vybouchat,profimaltu a sanačku a máte pokoj konečně,jinak se to pořád vrací.Mám 2 děti a měly to v pokoji,pořád jsem to vystříkávala Savem,to tam zas nemohly přes noc spát,opakovalo se to pořád dokola,až mě kdosi poradil toto.Je to velký zásah,ale stojí za to...*slunce*

helca*
hodnocení

*zed*Milá Marto já nevím jestli je to nutné všechno vybouchat , to není starý dům okna jsou také v pořádku .Seškrábala sem malbu a ve zdivu to není.Tak doufám že se mi to větráním podaří odstranit

martan37*

fůha,to je plíseň,tak to jsme toměli ještě dobrý,po seškrábaní tam také plíseň nebyla,ale co jsme udělali tento razantní zákrok,máme klid a hlavně to doma voní!Přeji hodně štěstí.Martina

helca*
hodnocení

Martino doufám že se s tím něco dá dělat a bude to opět vonět i u nás... dáme se do toho a uvidíme .Helca

Helčo. plíseň je výsledek tepelného mostu a poruch ve výstavbě.

helca*
hodnocení

tak jak je to možné že to celá léta nedělalo až do té doby než se tam nastěhovali nájemníci?

plíseň je dlouhodový jev. Laicky vysvětlím. Do zdi se přes zimu dostane kbelík vody, za léto vyschne jen 3/4 kbelíku, takto se to opakuje několik let, střídá se množství odpařené vody až dosáhne dané vlhkosti pro rosný bod a na povrchu se objevují plísně. Nejdříve v rohu, pak třeba okolo oken, za skříní. a podobně...

Je potřeba více faktorů na vznik plísně, hlavně vlhkost, a studený povrch zdí.

helca*
hodnocení

tak co by ste mi poradil? Jak mám začít?Nebo spíše kde mám začít? děkuji Helča

vendas*
hodnocení

0x

s tímto problémem jsme se také potýkali a dlouho jsme likvidovali plíseň savem, ale stejně nás neminulo podřezat dům, napadenou omítku obouchat na cihlu, nechat asi měsíc takhle obouchanou, pak jsme provedli nához sanační maltou a v konečné fázi sanační m štukem, zatím vypadá, že to pomohlo

ano, je to řešení, ale na zakrytí vlhkosti, nikoliv odstranění.

pa*

Zdravím, nastěhovali jsme se do domu, který byl stavěn svépomocí někdy po válce ( tuším že tak cca50 léta) a pak se dcera majitelů rozhodla přistěvět ( cca 80 léta) Přístavba je tak kvalitní, že zvenčí je "opršaná" omítka, tak kvalitní to byla práce najaté stavební firmy...a v rozích zatéká v koupelně, která je na sever. Asi tam taky bude někde špatně položená střecha( plech) není tam snadný přístup, zkusíme se tam podívat. Také je velká plíseň v současné kuchyni v přízemí v původním domě a to dole v rohu u země pod oknem. Pod touto místností je sklep s okénkem, které má větrací otvory. Podotýkám, že celý dům je podsklepený a ze sklepa se line vůně plísně celým domem, který tak působí, jako by tu stál 200 let. Dům stojí cca 10-15 metrů od říčky ( nebo snad potoka, je to odtok z přehrady) a tak je tam dost přirozené vlhkosti, zatím jsme neměřili vlhkost vzduchu. Toto jsem napsala jen pro ilustraci, a teď bych se chtěla zeptat, jak by to mohlo být v takovémto domě s tepelnými mosty? Vůbec nevím, jak zjistit kde všude je co špatně, aby to šlo odstranit. Ta plíseň totiž smrdí tak, že z toho smrdí byt i po vymalování a všechno oblečení. Byl to kup za všechny peníze, je to šmejd ...firma, která se byla dívat na eventuální zatepletní střechy mi řekla: načančat a prodat. To však nemůžeme udělat neb tento dům nám je danajským darem manželových rodičů a já jsem jen nevděčná snacha. Pá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma malování vápnem

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]