Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zakoupili jsme malý řadový domek. Bohužel jsme "narazili" na velmi nepříjemné sousedy a objednali jsme bambusové rohože výšky 180cm. Naše pozemky dělí pletivový plot o výšce 150cm. Poté, co jsme s mužem rohože připevnili na plot z naší strany, vyběhl křičící soused, že mu bráníme ve výhledu (který je pouze na náš pozemek?). Že okamžitě podává stížnost na stavební úřad, že hyzdíme okolí a jsme povinováni mít stavební povolení. Úplně nám to vzalo vítr z plachet. Jednak rohože nejsou neprůhledné zcela. Nicméně, už nám vadí, jak při každém návratu z práce celá sousedovic rodina zírá do našeho obývacího pokoje. Nechceme mít spory. Ale také nechceme neustálé zvědavé pohledy k nám. Prosím o radu, jaká máme práva. Totéž jsme chtěli udělat i směrem do ulice, nicméně jsem pochopila, že to bude složitější, neboť sousedíme s obecním pozemkem. Za každou radu budu ráda. nevím, zda rohože sundavat nebo ne.
Takže se opět obracím s aktualizací. a už mi dochází nervy. Dnes dorazil dopis ze SU, že bude 11.8. probíhat kontrolní prohlídka u nás a souseda. odůvodnění souseda: 1)stíní pozemek a obytný prostor, 2)stíní zeleň, 3)může dojít ke škodám na majetku a konstrukci plotu při silném poryvu větru, neboť zástěna přesahuje 150cm, 4)omezuje výhled do okolí.
Tedy,
k zastínění naprosto nedochází, obzvlášť ne v obývacím pokoji, neboť ten je asi 3 m od plotu. Ani nám nestíní a to jsme rovnou u zástěny. Oni mají vedle plotu pouze hlavní vchod! Navíc je zástěna lamelová, takže i tak prosvítá slunce. Dívám se v různé časy z okna a stín jsem nikde nepozorovala. S konstrukcí plotu a narušením majetku-netuším. A co se výhledu týče, tak jediný výhled je doprava k nám a před domky je pouze chodníček pro chodce a stěna 4patrové budovy od pizzerie.
Z té prohlídky mám strach. Můj manžel je submisivní typ, vědec a bojím se, že já to neuhádám. už jsem ze souseda unavená. Je to stále něco. Pokud svítíme na zahrádce, tak přesně ve 22:01 vzběhne a nadává nám za rušení nočního klidu, přičemž natolik řve, že mi vzbudil děti, které měly otevřené okno. Předevčírem si můj 5letý syn kopal s NAFUKOVACÍM míčem na chodníčku. viděla jsem souseda, jak doslova číhá, kdy se míč dotkne jeho majetku. Jakmile šel manžel s kočárkem kolem, ihned vystartoval, že syn mu poškozuje auto míčem (on totiž u zdi má malé parkoviště). To už jsem vylítla a řekla sousedovi, zda hodlá zlikvidovat všechny děti v ulici, které si tam hrají, přičemž ten hlupák mi odpověděl pouze ble ble ble ble ble.
Nechci se s nikým hádat. Už chci mít od hlupáků pokoj, nicméně, pokud budeme muset sundat zástěnu, tak už to asi nevydržím a na zahradu fakt přestanu chodit. Do toho řeším, že ještě před zástěnou je vysazený turkmestánský brest, tedy, jestli i ten budeme muset vykopat? Nechápu lidi v této zemi. Za případné hrubky se omlouvám, jsem rozčílená.
Neznám podrobnosti o Vaší stavbě, nevidím žídné fotky.
Pokud soused argumentuje:
1)stíní pozemek a obytný prostor, 2)stíní zeleň, 3)může dojít ke škodám na majetku a konstrukci plotu při silném poryvu větru, neboť zástěna přesahuje 150cm, 4)omezuje výhled do okolí.
...tak lehce vyvrátíte, že 1) nestíní, ) nestíní, 3) při poryvu větru můře dojít i ke škodě na baráku, když poryv bude velký, toto není argument ale spekulace, 4) omezuje výhled do okolí, nebo jen k Vám na zahradu?
Dejte fotky místa..
doplněno 15.07.15 17:37:Jako že mu nesvítí slunce na zámkovou dlažbu? To je výhoda, že se alespoň dlažba nerozpálý v létě.
Ale ne, tady nejde o zámkovou dlažbu. Vy nevidíte za ten plot. Je to foceno shora, asi z okna. Vidím že vchodová branka nekončí až u plotu. Já bych se vsadila, že mezi tou dlážděnou cestou a plotem má soused záhonek. A ten teď bude každé odpoledne zastíněn. A protože na ploše před domem je jen trávník, předpokládám že právě tam chtěl mít kytičky, bylinky,nebo zeleninu.
Asi mě rozsápete, ale já chápu i toho souseda, který možná celý život šetřil, aby si na stáří mohl koupit domek s mini zahrádkou. A konečně je v důchodu a domek má. Pořídí si pejska a chce mít svůj klid. Jenže vedle se nastěhuje mladá rodina s malými dětmi. Děti jistě nejsou potichu a on svůj klid nemá. To ale nestačí, sousedé mu bez předchozí domluvy zastíní část už tak malé zahrádky.
A že nemá výhled? Ano i to já chápu. Určitě tím nemyslí výhled na sousedovic rodinu, chtěl mít výhled přes všechny ty zahrádky, do zeleného prostoru, ne jen na ohraničenou kostku, kde končí jeho zahrada.
I připomínka že vichřice může plot utrhnout je věcná, pletivovým plotem vítr prolétne a nestrhne ho. Za zástěnu i když je prodyšná už pořádně vzít může.
Ja, udělat zeleninový záhon mezi dlážděnou cestou a plotem je nesmysl, zvláště s ohledem na polohu ke světovým stranám, jestli tam něco má, tak možná nízké keříky nebo trvalky, ale nejspíš jen pruh trávy. No a to, že cesta bývá frekventovaná a provoz na ní může sousedy rušit, zvláště, když je z ní výhled do obvývacího pokoje souseda, logiku má, takže jako obrana proti tomu je plachta celkem přiměřené opatření. Podle mně soused žádnou škodu netrpí, ani není nijak ohrožen, pouze nechápe, že i on svým jednáním může své okolí obtěžovat. Pokud sám považuje za obtěžování pouhý pobyt sousedů na zahradě ve večerních hodinách a dává to neomaleně najevo, tak to určitě v pořádku není, přesto si na něj nikdo nestěžuje. O psech tady řeč nebyla. Jeho stížnost podle mně není oprávněná, ovšem úřad to vše prošetří na místě a pak rozhodne, snad se dozvíme, jak.
doplněno 15.07.15 23:42:Btw, ten vysázený živý plot je chyba, jakmile vyroste, bude to předmětem dohadů, nejlepší by bylo ho hned vykopat nebo stříhat hodně nízko, to ale asi s ohledem na odrůdu bude zbytečně komplikované.
Jen dodám k tomu stínění, tam je důležitá je světová strana.
Severní – nestíní vůbec,
východní – stíní ráno a dopoledne,
západní - stíní jen odpoledne, přibližně od 15 hod.
jižní – stíní celý den ...
Od souseda sluníčko vychází a svítí k nám i přes zástěnu tak do 8:30h. Pak od asi 10h-16h svítí celý den a pak už na druhé straně domů. Snad je to pochopitelné.
Vidím tam stín od sousedovy popelnice, domnívám se tedy, že je to sousedova západní strana pozemku. Vaše východní. Víc stínit bude až v odpoledních hodinách. Přijde-li kontrola dopoledne, stín neuvidí.
Ten živý plot bohužel není dost vzdálen od hranice pozemku a protože dorůstá 4 – 5 m do výšky, podle nového zákonu tam být nesmí. Ale na ten si soused nestěžoval, tak snad Vám to projde.
Jen, copak máte za sousedy za plotem? Taky jsem si myslela, že mám klid, než můj soused zboural chatičku a asi tak deset metrů za plotem postavil rodinný domek, podsklepený, jenže sklep je spíš přížemní podlaží, takže domek působí velmi vysoký, ční nad mou zahradou hlavní štítovou stranou otočenou do mé zahrady a s terasou tak pět metrů nad úrovní mé zahrady, a bránit se jsem neměla šanci, protože rízení o povolení stavby jsem jako sousedka dostala do ruky, až když byla hrubá stavba hotová. A protože opravdu nemám chuť být pozorována ze všech oken toho baráku, mám před jeho plotem vysazený rozvolněný živý plot z různých keřů a stromů, které jsem ještě před výstavbou toho domku chtěla probrat, ale teď samozřejmě jsem tu výsadbu ještě doplnila o sazenici stromu, který roste rychle, hodně do výšky a zamezí pohledům z oken toho domku na můj vchod do mého domu i s terasou, které má ten barák jak na talíři. Nikdy jsem neviděla, aby si někdo situoval rodinný domek hlavní stranou s francouzským oknem a a terasou do cizí zahrady a zadním štítem s vchodem do domu byl otočený do vlastní zahrady, podotýkám, že ten dům je postaven až na nejzasší části zahrady, takže celou svou část zahrady má před vchodem a zadním štítem. Nikdy bych si ten strom na zahradu nedala a zvlášť ne jako součást živého plotu, je tři metry od hranice pozemku, ale mne se také nikdo neptal a byla jsem postavená před hotovou věc.Každopádně mi dcera platí právní ochranu jako pojistku, kdyby měl soused nějaké připomínky. Na druhé straně, mám hned posd sebou dalšího souseda, který si postavil na hranicících našich pozemků přístavky, kde má letní kutilskou dílnu, takže bez ohledu na to, že mám za plotem pergolu s posezením, vchod do domu s terasou, tak mi na hranicích pozemku ječí motorová pila, či cirkulárka, bruska, smrdí nátěrové hmoty, bez ohledu na to, zda mám návštěvu, se kterou bych ráda poseděla v klidu no a třetí soused , přestože jsem mu pomáhala hodně, protože na tom nebyl fyzicky dobře, mi bez rozpaků použije na mou zahradu Rouundap, nebo jak se to jmenuje, zničí mi stromky, ani se neomluví. Ale já nejsem lékařka, jsem důchodkyně a jsem sama, takže někdy má pocit, že si sousedé kolem myslí, že mohou vše.
Barienko, hlavně se tím plotem nenervujte. Vypadá to, že plot asi nebude vlastnictvím souseda, protože to by bylo to první, co by vám "vmetl", takže zatím nechte rákos tam, kde je. Dobré sousedství je sice k nezaplacení, ale vztahy se utvářejí mnohem komplikovaněji, než v idylických představách. Zkuste zjistit vlastnictví plotu. Soused přece musí dobře vědět, že vás jeho pohledy do vašeho soukromí obtěžují a klidně mu to řekněte. Rákos na pletivu nemůže napáchat žádnou škodu a je i dostatečně prodyšný . Je to to nejjednodušší a nejlevnější řešení problému pro vás i pro souseda, jakákoliv stavba plotu, nebo i jen posunutí rákosu na kůly souběžně se stávajícím pletivem situaci zkomplikuje, protože v mezeře bude růst tráva, kterou půjde těžko posekat (leda ten rákos neustále sundávat a zase stavět, to tedy nevím). Takže bych nechala na sousedovi, zda opravdu na ten úřad dojde a úřadu pak ev. svůj postup vysvětlila jako obranu před obtěžováním pohledy do soukromí ze strany sousedů s tím, že jsem zvolila co možná nejméně náročný a ekologický postup. Ne všichni úředníci jsou líní a hloupí, třeba budete mít štěstí. Napište, jak to dopadá, třeba i za delší čas
.
V případě, že by plot byl sousedovo vlastnictví, bylo by dobré jednak se omluvit, že jste to netušili a pak se pokusit s ním domluvit tak, že tímto jednoduchým způsobem (rákosem) vyřešíte problematickou situaci s ochranou vašeho i jejich soukromí (a bude dobře pro všechny .
Nebyla jsem u toho sporu, nemohu tedy vědět jestli výhled na pozemek zadavatelky byla jediná námitka, kterou soused pronesl.
Zdá se mi to ale velmi nepravděpodobné.
A ano i když je to pro mne nepochopitelné, opravdu jsou i lidé kteří jsou zvědaví a chtějí koukat sousedům do zahrad. Jenže právě tito lidé to o sobě nebudou nahlas vykřikovat. Ba právě naopak.
Škoda, že nám tady soused nenapsal svůj názor na daný problém. Ono to nebude to až tak černobílé.
Jestliže ani jeden z majitelů pozemků nemá doklad na to, že plot postavil, je plot společný a udržovat ho jsou povinni oba sousedé. Změnu je možné dělat jen po dohodě.
Je možné, že souseda dožralo právě to, že se ho nikdo napřed nezeptal.
Co třeba uschovaná účtenka za pletivo? Svědek starousedlík? Faktura firmy která to stavěla? Někdy to bývá i uvedeno v kupní smlouvě, případně v znaleckém odhadu ceny nemovitosti.
Barienko, pokud jste večer nepoužívali třeba el. nůžky na plot nebo něco podobného, tak je váš soused neomalený primitiv, na tom vzdělání často nic nezmění. No a závist a naschvály pro téměř vše, co se trochu liší od místního vkusu, to je prakticky norma, takže tak (čest budiž výjimkám . Neoplácejte stejným (myslím, že vy byste to ani neuměla), šetřete nervy, ještě je budete potřebovat. Postavením zástěny jste nespáchala nic takového, aby kvůli tomu musel takto "vyvádět", naopak, mohl se chytit za nos a pochopit, co je toho důvodem, pak by i jeho odezva byla rozumnější a mohl to klidně přejít bez komentáře. Toho zřejmě ale není schopen. Hleďte si svého a nenechte se rozhodit, dost by mne pak zajímalo, jak situaci posoudí úřad (doufám, že ve váš prospěch).
Sousedi
Jak už se tak stává, moje zahrada přiléhá k jiné parcele s obydlím. Dobrý kamarád, který tam dlouhá léta bydlel, náhle ztratil poslední zbytky rozumu a oženil se. Přestěhoval se za manželkou do pohodlného paneláku a domek prodal. S novým sousedem jsme se celkem nijak nesblížili. Občas jsme se pozdravili, někdy jen mlčky potkali a nic více. Až do dne, kdy si u mého plotu zřídil mohutné hnojiště, vyluzující strašlivý smrad s dostřelem na dva kilometry a spolehlivě hubící slabší jedince. Zapřemýšlel jsem hned o pomstě a hledal vhodnou příležitost k odvetě.
Nebylo třeba čekat dlouho. Záhy vyprali a na řádně zašňůrovanou zahradu rozvěsili bělostné povlečení, prostěradla a záclony. Aby okolí obdivovalo jejich ložnici a miniaturní spodní prádlo. Vítr také vál příznivým směrem, tedy přímo k rozvěšené domácnosti. Nyní přišla má chvíle. Stačilo na druhém konci mé zahrady zapálit oheň, vylepšit čerstvou trávou, térovým papírem a několika plechovkami staré barvy, ještě předválečné, po dědovi. Očekávání mě nezklamalo. Plameny ohně se zkrátily, až zmizly úplně a nahradil je mohutný sloup barevného dýmu, uvnitř něhož se vytvořily nádherné, půlmetrové chundály černých sazí. Zvolna se vznesly jen proto, aby za plotem klesaly ve štědrých dávkách na prostěradla a zachytávaly se v podprsenkách, jako v korečkách říčního bagru.
K mému úžasu mi nevynadal, jen zachmuřeně pozoroval prostor. Za týden jsem v neděli objevil za kůlnou umně zamaskovanou hadici, ze které pramenil hromově páchnoucí septik. V plynové masce s biofiltrem se mi zdařilo do hadice narvat uříznutou násadku od koštěte. Vyjdu ven a očekávám dobrou zábavu. Vidím, jak se sousedova kalovka namáhá, supí, skřípe. Ten kolem komicky poskakuje a tahá za různé páčky, očividně neví co se děje. Posadím se na židličku a dívám se, což ho děsně nervuje a točí, čím nemá. O půl okamžiku později poznal podstatu věci. Natlakovaná hadice povolila rovnou u příruby. Všechny fekálie a merkaptany se s radostí z nenadálé svobody vrhly na jeho nedělní oblek venkovana - montérky a ještě před chviličkou dokonce nové. Nechci hádat, co mu vlítlo za lacl.
A tak začalo naše strašlivé nepřátelství, kdy jsme si dělali navzájem to nejhorší, a mlčky vytrpěli nastraženou léčku a přemýšleli o šťavnaté odvetě. Vynalézavost obou byla vynikající, nelitovali jsme jakékoliv námahy. Soustředit tuto energii na něco užitečného, přebudujeme celou vesnici na kulturní centrum střední Evropy. Slabší jedinci by si stěžovali na úřadech, ale to bylo pod úroveň takových skvělých mozků.
Například když jsem česal jablka, zlomily se pode mnou naříznuté štafle. Nemohu už za to, že mi při tom spadly natrhané renety i s košíkem a zbytky žebříku do vedlejší zahrady, bohužel přímo na nově zasklený pařník. Možná jsem trochu nepatrně těm troskám pomohl získat správnou průraznou rychlost. Za to mě hned nevinně ztrestal hromadou pichlavého trní, které zakrylo celý záhon kedluben. Orval snad všechny akáty a šípky v okolí padesáti kilometrů a ještě přidal lodyhy bolševníku. Tak jsem celý den sbíral v parku psí exkrementy, abych jich vedle, na pečlivě udržovaný trávník naházel štědrou dávku a pro lepší zážitky doplnil koňskými kobližky, pro ty jel až do jezdeckého oddílu. Druhý den si jdu vytáhnout ze země mrkev. Soused si dal celou noc práci s tím, že sklidil mojí karotku a zapíchal na původní místo jen zbylý chrást. Oplatil jsem mu stejnou s pórkem, on se revanšoval cibulí.
V zimě kolega nevyjel autem, neboť mu ho někdo celou noc polejval vodou, až ráno vypadalo jako eskymácké iglú a ne dopravní prostředek. Roztálo tuším až na jaře. Kontroval tím, že mi do rána zašrouboval vchodové dveře domu a tak jsem musel ven oknem a osvobodil dveře až po hodině páčení a tahání stovek vrutů. Představte si to překvapení, když ráno pádíte rozespalý do práce, odemknete a s dveřma stejně nehnete, akorát se majznete do nosu.
Na jaře pak měl soused šikovně vykopanou stružku do zahrady, zrovna přišel podpořit mojí snahu mohutný liják. Když jsem šel vyhodit svinstvo do popelnice, už se tam nic nevešlo, protože byla celá pečlivě zalitá betonem až po okraj. A nepřejte si slyšet, co mi řekli popeláři, když se jí pokusili nadzvednout do kuka vozu. Mnoho těch slov jsem ani neznal. Tak jsem mu na oplátku zahodil dřevěný můstek, když v naší ulici kopali kanalizaci a tudíž měl před vchodem neschůdný pětimetrový sráz. Ještě jsem tmavočeské úderníky s milým úsměvem mystifikoval, že má zadní východ ze zahrady, můžou mu proto klidně podkopat i vrata. Po té, co jámu zaházeli a já s radostí po dlouhé době zajížděl do garáže, našel jsem v trávě zamaskované prkno s trčící sadou hřebíků, bohužel až po zaparkování.
Jednou se mi podařil nádherný kousek: Vzduchovkou jsem sestřelil sousedovi jeho vlastní vosí hnízdo otevřeným oknem rovnou do kuchyně. Na ten řev a tolik neslušných slov budu vzpomínat s radostí ještě dlouho. Nevím jak on to dokázal, ale druhý den jsem měl v kuchyni párek tchořů i s mláďaty, čímž si vykoledoval přestříkání třešní acetonovou barvou namodro. Byl to nádherný pohled, když po flámu opatrně vylezl v pyžamu před dům. Protáhl se a slastně otevřel oči. Na modré třešně je vytřešnil, pardon vytřeštil, zalapal po vzduchu a zapřemýšlel co včera pili. On pak triumfoval natřením mých nádherných růží něčím strašlivě lepkavým a určitě to obsahovalo sekret oněch tchořů.
Vůbec nemluvím o drobnostech, jako je neustálé přehazování chcíplého potkana navzájem přes plot, dokud se ta krysa zcela nerozpadla, vyrábění hluku rádiem, zvonkem či starými hrnci, když druhý spí, neustálé zavírání plynu a vody v chodníku (to nejlépe když je někdo řádně namydlen a ve vaně), naopak pouštění hmyzu a ptactva otevřenými okny do bytu. Na to jsme si už dávno zvykli, považovali za nutnou součást života a ani nijak neopláceli.
Až jednou jsme se potkali v hospodě. A tam jsou všichni lidé kamarádi, obzvláště po deseti pivech. Kupodivu, soused ani netušil, že všechno zavinila jeho kupka hnoje. Prý, stačilo říci, že mi vadí a ihned by jí přestěhoval jinam. Na druhou stranu zahrady. K jinému sousedovi...
Rafinovanost našich zlomyslných léček z nás udělala nejlepší kamarády, protože oba máme obrovský smysl pro humor, jinak bychom totiž ono vzájemné vytáčení nevydrželi. A brzy spojíme své síly a vynalézavé hlavy, protože naproti nám v ulici, se rozhodli podnikat. Je mi jich už předem líto. Koupili si totiž dva plemenné kozly...
Známá měla podobný problém, navíc stínila by sobě, ačkoliv ten přehoz i tak moc nestíní i přes 90% hustotu tkaniny. Dala to na svůj plot a bylo peklo. Co udělala, no sundala to a v afektu se rozhodla zrušit i to starý pletivo, co bylo její a na jejim pozemku.
Hotovo , soused jančil, že nemá soukromí a ona já ho taky neměla, řekla mu. A plot ji ze zákona nikdo nedonutí postavit, když ho nepotřebuje. Taky řešení. Soused nakonec začal sám od sebe vysazovat tůje na hranici pozemku))Najednou mu nic neva)) to by si ona mohla ted zpětně ztěžovat, že stínít bude on jí))kdyby mu to chtěla vrátit.
doplněno 15.07.15 14:27:Dodávám, že od té doby má klid, soused si ji ani nevšimne, páč ví, že jedná. Vadilo mu to, ztěžoval si ji, nejen jí, nechtěl akceptovat soukromí, nedalo se s ním domluvit, tak to sejmula celé dolů i se svým starým plotem, pro svůj klid ho obětovala.Jak říkává hotovo 20, a hned najednou soused soukromí chtěl a nakonec sází tůje))Prostě kdo chce kam, pomozme mu tam.
Dobrý den,
po Hejkalově vyčerpávající odpovědi mi to stejně nedá.Proč prosím Vás než začnete cokoli budovat mimo interiér, to nekonzultujete se sousedy.Dá se předejít mnoha konfliktům.
celp, opravdu máte na mysli, že cokoliv si člověk na své vlastní zahradě udělá, zasadí, postaví, to by měl mít schváleno od nesnášenlivého souseda?. Já bych hlasovala za založení živého plotu. Bez konzultace se sousedem.
Vlčice, vůbec vám to lichocení a besedy nevěřím. Vaše odpovědi jsou jako břitva ostré, bez slitování. A to lidem, kteří vám nic neudělali, jen se ptají. Tahle tazatelka by se jistě bývala byla domluvila, kdyby cítila kapku vstřícnosti a snahy po sousedských vztazích. A neutrácela za škaredou věc, jako jsou rohože. Ale pokládala to za nezbytné. Asi tak. Jsou to pouze mé dedukce. Možná, že úplně blbé.
doplněno 26.06.15 12:01:Vlčice, já jsem přece vůbec neřekla, že porušujete pravidla. Vůbec!
Když si ten živý plot zasadíte 1.5 m od plotu a nebude vyšší než 3 m, nemám námitek.
Já souhlasím s Celp. Se sousedy je vždy lepší vycházet v dobrém. Když se člověk napřed v klidu zeptá, polichotí tím a jen málokterý soused řekne ne.
Nevěřte všemu já se domlouval ze sousedem o spoustě věcech, nebyl žádný problem cokoli jsem stavěl byla tam i jeho paní a ted soused umřel.Manželka zdědila cely dům a najednou je problem tujky ji stíní vše ji stíní o ničem nevěděla já ji škodím udala mně na stavební uřad tak že nic pěkného byla zviklá koukat každemu do zahrady jsem tu deset let a ted nastaly problemy
Babko, když jsem tak zlá a odpovídám nesprávně, proč mi tedy syslové nazatrhnou přístup? Klidně je o to požádejte.
Dobrý den,
kdyby bylo možné se sousedy cokoliv domluvit, udělali bychom to. Už, když jsme se nastěhovali, nastaly první problémy. Přijela mi na návštěvu rodina, neteře s chlapci. Přítel jedné mé neteře zaparkoval svou novou alfa romeou na pozemku před domem , který stále patří stavitelům domků. Snad do měsíce budeme vlastnit my. Soused okamžitě volal policii, že neoprávněně parkujeme. Poté vlítl na nás, že už si cikánů (?) užil dost a právě se stěhoval za klidem.
Abych vše přiblížila. Nemyslím si, že bysme byli problematická rodina. Manžel je lékař, já medicínu končím, máme dvě malé děti. Všechny tyto spory/ nenávist začaly, když jsme směrem do ulice vysázely 180cm thuje. Od té doby nás nikdo v ulici téměř nepozdraví. Soused nalevo (tento zmiňovaný) má rohový, největší dům a myslí si zřejmě, že ulici vlastní. Další 2 domky od nás napravo stavitelé upravili jako nájemní byty. Tam bydlí cca. 4 rodiny. Ti si pro změnu v letních měsících dělají každý den piknik na pozemku přes cestu před naším domem. Postaví si židličky naproti našemu obýváku a grilují. Před 2 týdny jsme pořídili žaluzie a tím to zřejmě naprosto dorazili. Nechápu to. Já se o nikoho nestarám, na nikoho nevolám policii. Jsem zklamaná a znechucená.
Takže přátelský pokec u kafe neprojde...
Ne obávám se, že teď už opravdu žádný pokec u kafe možný nebude.
Hejkalova odpověď je správná a zcela vyčerpávající.
Podobné problémy vznikají většinou právě mezi starousedlíky a nově přistěhovalými. Starousedlíci nechtějí nic měnit, jsou spokojení s tím co bylo dosud. Ti noví se zase domnívají, že na svém pozemku si mohou dělat co chtějí, jenže to bohužel není pravda. Vše co jakkoliv omezí souseda se může dělat pouze po dohodě. Proto je rozumné pokud se někam přestěhuji, zajít za za sousedy a pohovořit s nimi o svých plánech na úpravu pozemku.
Plot pravděpodobně patří sousedům, pokud tedy nemáte doklad na to, že ho postavil předchozí majitel, od kterého jste pozemek koupili. Opravdu jste tedy nebyli v právu si na plot připevnit rohože bez předchozí dohody.
Já bych to vyřešila tak, že bych rohože odstranila a udělala si vlastní neprůhledný plot na svém pozemku, pár centimetrů od jejich plotu. Proti tomu již nemohou mít námitky a povolená výška pevného plotu není zákonem dána.
U živých plotů je to jinak, ty se těsně u plotu bez dohody se sousedem vysazovat nesmějí.
Hejkale, máte pravdu, ale nikdy nelze správně posoudit stížnost, ve které znáte názor jen jedné strany.
Tazatelka má možná pravdu, ale je i možné že se jen domnívá, že prodyšný plot slouží pouze k výhledu na její pozemek. Plně chápu, že je jí nepříjemné, že je na ni vidět, ale to je jen jedna strana mince.
Prodyšný plot slouží i k dobrému proudění vzduchu, aby se v zahradách nedržely plísně, a v případě že soused u toho plotu něco pěstoval, je pravděpodobné, že tím zatměním původně světlého místa o rostliny nebo zeleninu přijde.
Postavením vlastního plotu se situace nijak nezmění, ale tazatelka už nebude moci být právně napadena.
Proto ani soud nedokáže podobné případy rozseknout brzo, bývají z toho letité tahanice.
Plně souhlasím, že jakákoliv dohoda pouze písemně.
Starousedlíci určitě nemohou nic přikazovat z pozice " já jsem tady déle" ale taky chápu, že se jim nelíbí, když jim někdo nový zastíní zahradu. Vše je jen na rozumné dohodě, není-li možná, je třeba konat jen tak, jak povoluje zákon, vše ostatní se silně nevyplácí.
Tedy, aktualizace.. Ale nejdříve dotaz. Před půl h jsem opět dostala "kapky", že zaléváním stromků po 22h ruším noční klid. A už opravdu nevím, jestli jsem blázen já nebo soused. Zalévání mi přijde jako tichá činnost srovnatelná s deštěm... Dostávám se do bodu, kdy se u mě vytrácí veškerá radost z nového bydlení. Navíc v úterý 11.8. dorazí komise ze SU a ráda bych se vyhnula jakýmkoliv žabomyším válkám. Je to potupné a hloupé. Mám strach, že kromě zástěny budu muset odstranit i keře před ní. Předesílám, že souseda nelze slušně informovat, nelze vyjednávat.
Milá barienko,
přečetl jsem si celé to povídání tady a musím přiznat, že sem se docela slušně bavil. Vzpoměl jsem si na takový pořekadlo "Vůl je nebezpečný zepředu, kůň je nebezpečný zezadu, ale blbec, ten je nebezpečný ze všech stran"
Ale k věci. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, viz krásný příklad je vaše noční zalévání stromků. Předpokládám, že jste zalévala vodou z vodovodního řadu, tudíž nikde neběželo žádné hlučné čerpadlo, které by dělal kravál. Takže netuším, o jaké rušení nočního klidu by se mohlo jednat, protože zalévání opravdu hluk nedělá. Přiznám se, že na vašem místě bych se při tomto incidentu začal sousedovi asi hodně hlasitě smát. Mimo téma - pozor na to, jestli u vás teď taky není vyhlášený zákaz zalévání zahrádek z důvodů sucha, pokud ano, dala byste sousedovi do ruk argument jít vás udat.
Co se týká rohože - pokud je to váš plot, můžete si na něj pověsit co chcete, pokud je plot souseda, mohl by z toho být problém, mohl by argumentovat třeba poškozováním jeho majetku (plotu). Pokud bude soused argumentovat tím, že jste mu omezili rozhled směrem k vám (na váš pozemek), použijte protiargument, že jste si tam záastěnu dal, protože vám soused chodí koukat do oken a sleduje vás. To je totiž taky přestupek - má to nějaký anglický název, na který si teď zrovna nemohu vzpomenout, ale jedná se v podstatě o "šmírování", což se taky nesmí. Takže v případě nouze použíjte toto.
Co se týká keříků u plotu, tam bych viděl 2 možné potenciální problémy
1) zastřihování keříků ze strany od plotu - máte je příliš blízko u plotu, takže mezi ně a plot se nedostanete na stříhání a jakmile prorostou skrz plot na sousedův pozemek, bude mít on právo se bránit. A že by vás on pustil an svůj pozemek, abyste si ty keříky mohli zastřihnout od něj z pozemku, s tím raději nepočítejte, i když podle zákona vás musí nechat váš majetek udržovat i z jeho pozemku (např. nátěr plotu atd.) ale po dohodě, v míře nezbytně nutné, nesmíte mu na pozemku udělat škodu atd. Takže tam vidím potenciální problém do budoucna. Jinak samozřejmě doporučím keříky pravidelně zastřihovat max ve výšce plotu, jinak hrozí opět možnost konfliktů.
2) pokud je plot souseda, vy mu musíte umožnit údržbu (např. nátěr) plotu. Když tam máte ty keříky, jak se k plotu dostane, aby ho mohl udržovat (natřít)? Pokud se tam nedostane, může chtít odstranění keříků, ale pak vám musí zase nahradit škodu, případně váš pozemek uvést do původního stavu, jenže o vám moc nepomůže...
Takže celkově nevím, jestli vysázet keříky hned u plotu byl zrovna ten nejlepší nápad
Co se týká toho šetření, které má u vás proběhnout - buďte v klidu, nikdy se nic nejí tak horký, jak se to uvaří. Ukažte kontrole, o co se jedná, vyslechněte jejich názor, v nouzi použijte argument, že vám soused chodí koukat do oken takže proto zástěna a uvidíte, co se z toho vyklube.
Jen mne tak napadlo - na to, aby vám nebylo vidět do oken (i otevřených) je dobré řešení síť proti hmyzu (třeba i jen vkládací rám, když máte žaluzie) - vy ven uvidíte, dovnitř vidět není.
V podobné situaci jsem i já. Postavil jsem kolem svého pozemku ploty kolem dokola, takže sousedi ušetřili. Dokonce jsem dostal "rady" na jedné straně, že je ta podezdívka moc nízká - soused si tam chtěl srovnat terén a zarovnat tak svah na svém pozemku za moje peníze . Druhej , na druhé straně, zase na mne podával oznámení na SÚ , že podezdívka moc vysoká, že mu to stíní na trávník.
Dalšímu jsem daroval staré dřevo cca na celou jednu zimu. Dělá mi vše nejhorší, ale nenápadně.
Jeden soused si srovnal příjezdovou cestu , že jme měli zasypaný vstupní vrátka na pozemek 20 cm nad terém-
P.s. naštěstí se otevíra jí na náš pozemek, takže jsme je ještě otevřeli a dostali se domu. Když jsem to oznámil na OÚ, tak za mnou přišel , že mi rozbije držku.
Jedna stará 70 letá moudrá doktorka mi nakonec celou věc vysvětlila . Vyslechla mne , viz výše.
Řekla mi-
Vysokoškolák, s dobrou prací, výdělkem, větším a novějším barákem než mají oni. To snad nemyslíš vážně , že tě budou mít rádi.
To,že jste lékaři mladí, zajištění a úspěšní -to jim vadí. Uspěch se neodpouští.
Nikdo neuzná ,že vystudovat medicínu stojí člověka spoustu námahy, roky odříkání, co jiní vydělávají po učňáku prachy , Vy čekáte 6-8 let na první výplatu. Vím o čem mluvím , mám něco podobného v rodině.
Mám radu - hoďte se do klidu, jinak to nepřežijete. Moje zkušenost.
Ze začátku jsem to prožíval, strašný, byl jsem naštvaný, vařila se ve mě krev, stále o tom přemýšlel, až jsem si uvědomil, že to je jejich cíl------ aby se mi tak klidně nežilo.
ˇUplně jsem to přehodnotil. Dělám si z nich srandu, občas je popíchnu , a sleduju jak se tím trápí oni.
Z " lovené zvěře jsem se najednou dostal na pozici lovce""- docela si to užívám. Jsem v klidu.
To že jste lékaři Vám pomůže jen v ordinaci, to lidi dělaj beránky. V civilu ,ale s Váma tito hajzlolidi slitování nemaj.
Barienko,
Možná by se Vaše situace dala vyřešit i bez tahanic přes úřady. Když sundáte bambus ze sousedova plotu, uděláte tím ústupek a vyhovíte jeho žádosti. Pak můžete těsně za jeho plotem zatlouct do země kůly a k nim svůj mobilní bambusový plot připevnit. Na takový plot není žádné povolení potřeba, netvoří rozhradu a je na vašem pozemku. Tím se vlk se nažere a koza zůstane celá.
Souseda za přítele už asi stejně nikdy mít nebudete a ve váš prospěch (kdyby někdy došlo k soudnímu sporu) mluví snaha vyhovět přání souseda.
Vlčice, opakuji, soused si stěžuje na výhled. Nestěžoval si na zavěšení rákosu na jeho plot.Pověšením rákosu na vlastní kůly těsně za jeho plot se mu výhled omezí stejně. Také u toho větrání a plísní, jak píšete výše, posunutí zástěny o pár centimetrů nic nezmění.
jinak souhlasím s příspěvkem včera 11:19
- jenom - jak vycházel se sousedem předchozí majitel? - a co se Vaším příchodem oproti němu změnilo, že je soused hned rovnou naštvanej?!
Jen ještě dodám k původnímu dotazu: "zda rohože sundavat nebo ne."
Já bych ten bambusový plot sundala.
Nezlobte se, ale 180 cm vysoká zástěna je Vám k ničemu. Bude-li soused chtít, bude se Vám do zahrady dívat z prvního patra domu. U řadových domků to tak prostě je a s tím by měl každý počítat, už když domek kupuje. Nač si dělat zlou krev, když víte že soused si tam ty rohože nepřeje? Jestli máte hezkou zahradu, tak ať se klidně dívá a závidí. Soukromí stejně budete mít jen doma.
Alenkolenko, zkuste číst pozorněji, tazatelce právě především vadí pohledy sousedovic rodiny do jejich obýváku, tedy do soukromí tazatelčiny rodiny, tam je začátek této věci, o tom to je (jak říká klasik). Samozřejmě na malé ploše mohou rušit i pohledy (na lidi) do zahrady, kde každý chce mí také aspoň trochu toho soukromí. Vy snad ne?
Tiffany, jestliže jsou to řadové domky, soused nemůže vidět tazatelce do obýváku. Na to by musela ta "celá sousedovic rodina" vyběhnout do zahrady. Také není problém dát si na okna žaluzie.
Jestliže soused opravdu do zahrady běhá, aby se mohl podívat do obýváku, nejde už jistě o zvědavost, ale o schválnost. A ta někde pramení. Asi ho naštvala tím plotem, pochopil že jí pohledy vadí, tak jí chce pozlobit. To už je jen takové oplácení si, které nebude mít nikdy konec. Proto je lepší se sousedy vycházet dobře, jako je to třeba u nás. Kdybych se já přestěhovala jinam, dříve než začnu navyšovat plot dělící dva pozemky, dojdu za sousedem a zeptám se jestli mu to nebude vadit.
Posezení na zahradě mám kryté pergolou porostlou popínavými rostlinami, z oken sousedních domů na naší pohodičku s kávou není vidět. Na zahradě nepěstuji marihuanu, neopaluji se bez plavek a ani nedělám nic nedovoleného, proto mi vůbec nevadí jestli mě občas někdo vidí třeba jak pleji záhony.
Tiffany,
To bude tím, že mě je víc líto toho souseda. Má zastíněnou zahradu a možná ani sám neví proč. Když jde domů, nesmí se podívat doprava ani doleva, smí se dívat jen na své boty, aby náhodou nepohlédl sousedce do okna. Tedy já nevím, ale protože z okna věčně nekoukám, vůbec si nevšimnu kdy moji sousedé přišli. Natož abych si všimla, že se třeba cestou do mého okna koukli.
Kdo je až tak citlivý jako zadavatelka, neměl by si kupovat řadový dům.
Někomu vadí sousedův pes, jinému zase křičící děti. Jenže na ty děti nikde podat stížnost nejde ...
Mě by to také zajímalo. U nás, když si soused jako jediný udělal posezení na spodní části zahrady, kdy všichni ostatní ho mají na horní, tak jsme zasadili thůje, které mají dneska 2m a je klid. Soused to konstatoval se slovy "no teď už na sebe vůbec neuvidíme". To byl přece ten smysl.. A od té doby je klid,
Takže se všem omlouvám, že se ozývám až teď. Šetření stavebního úřadu dopadlo pro nás příznivě. SU prohlásil, že nejde o plot, že jde o mobilní zástěnu, která nijak nic neporušuje. Nám se ulevilo, ale soused prohlásil, že jemu se to nelíbí, tak že nás dá k soudu. To se dosud nekonalo. Nicmně, od schůzky máme peklo. A to doslova. Kdykoliv se vzdálíme z domu, čeká nás nemilé překvapení v podobě strženého plotu. Včera v noci podruhé. Nejprve šlo o drobné trhliny v plotu skrz které plot spadl. Včera to byl masakr. Zástěna je naprosto zdevastovaná. Vyrvané dílce, díry jako trám. Ta zástěna byla poměrně drahá a to jsem ji objednávala z Německa, kde jsou ceny příznivější. Ale celkem to stálo kolem 7tis. Což je pro nás velká suma. Přecijen pracujeme ve státním sektoru a máme 2 děti. Na obě události jsme volali policii. Zatím bez odezvy. Že nelze prokázat, že to udělal soused. Že to mohl být vítr. Přitom je poškozená pouze strana k sousedovi. Protilehlé strany se vítr zřejmě nedotkl. Už jsem opravdu zoufalá. Začínám mít sto chutí něco mu také provést, i když je to ubohé. Myslela jsem si, že vysokoškolsky vzdělaní lidé budou uctívat nějaká společenská slušnostní pravidla. Omyl. Navíc, minulý týden jsem se letmo podívala na souseda s mzšlenkami v hlavě naprosto nikde a dostalo se mi příjemné reakce:" Co čumíš vole". Víc asi nemusím dodávat... omluvte chyby, rozptylují mě tu děti..
Zasloužil by přes hubu.. Ubohé to není, ale na to čeká, určitě by hned začal simulovat zranění + trvalé následky... Ale jasně bych mu řekl jestli chce válku tak že jí mít bude - práce, auto atd. Buď nahradí škodu co způsobil nebo tu válku mít bude - pohrozil bych mu že dům prodáte bandě cikánů a užije si zase on. Klidně bych takovou partičku pozval ať si udělá mejdan na zahradě, mohlo by ho to umravnit - minimálně by zjistil že může mít problém. Nebo ho můžou přímo vyprovokovat - když by na ně vystartoval tak by mohl dostat přes hubu od nich, vy na to jen budete beztrestně koukat.
Policie "asi vítr" - těm bych zase řekl že tohle buď budou řešit tak jak mají nebo budou mít problém zase oni. Soused vám nejdřív vyhrožoval, teď už i poškozuje majetek, jestli chtějí řešit něco horšího až mu rupne v kouli?. Odloží pro nedostatek důkazů - svědek, kamera neni, otisky atd. taky těžko. Ale říkat "asi vítr" když to jednoznačně vítr nebyl to je fakt trochu moc... V každém případě podat TO, uvést že vám opakovaně vyhrožoval. Teď to odloží ale už bude záznam.
Všechny výhrůžky a urážky nahrávejte, ideálně na kameru aby bylo vidět že to je on. Nahráváte jednání s vámi = nahrávat můžete legálně.
Mno... Cikáni vás na (nebo po) mejdanu vykradou, policie se vám vysměje do xichtu, případ se odloží a místo jednoho pitomce budou v ulici dva. A co teď?
I to je možné. Ale pro toho souseda hovado - reálné riziko že se odstěhujou a nový soused bude banda"nepřizpůsobivých" je jedna z mála věcí které na něj můžou zabrat... Doteď má pocit beztrestnosti že na něj nemůžou...
Než mít souseda takového škůdce, tak to odstěhování není až tak od věci...
To asi hned vyskočí s poškozením jeho práv - kamera namířená na jeho pozemek. Co vim tak pokud zaznamenává, tak musí být hlášená úřadu... To spíš fotopast a tvrdit že jsem fotil osobně když poškozoval plot - to pak bude svědectví podložené fotkou.
Ale i tak by to byla tahanice - policie, náhrada škody, nezaplatí tak tahanice po soudech a exekucích... Mezitím bude dál škodit + riziko že mu rupne v kouli...
Ja by som to riešila tak že by som zašla na stavebný úrad a zistila aký vysoký môžem mať maximálne plot na tej strane od suseda... potom by som prípadne zažiadala o výnimku ak by sa mi zdalo že je úroveň plotu nízka a na svojom pozemku si postavila riadny vysoký plot.
V podobné situaci jsem i já. Postavil jsem kolem svého pozemku ploty kolem dokola, takže sousedi ušetřili. Dokonce jsem dostal "rady" na jedné straně, že je ta podezdívka moc nízká - soused si tam chtěl srovnat terén a zarovnat tak svah na svém pozemku za moje peníze . Druhej , na druhé straně, zase na mne podával oznámení na SÚ , že podezdívka moc vysoká, že mu to stíní na trávník.
Dalšímu jsem daroval staré dřevo cca na celou jednu zimu. Dělá mi vše nejhorší, ale nenápadně.
Jeden soused si srovnal příjezdovou cestu , že jme měli zasypaný vstupní vrátka na pozemek 20 cm nad terém-
P.s. naštěstí se otevíra jí na náš pozemek, takže jsme je ještě otevřeli a dostali se domu. Když jsem to oznámil na OÚ, tak za mnou přišel , že mi rozbije držku.
Jedna stará 70 letá moudrá doktorka mi nakonec celou věc vysvětlila . Vyslechla mne , viz výše.
Řekla mi-
Vysokoškolák, s dobrou prací, výdělkem, větším a novějším barákem než mají oni. To snad nemyslíš vážně , že tě budou mít rádi.
To,že jste lékaři mladí, zajištění a úspěšní -to jim vadí. Uspěch se neodpouští.
Nikdo neuzná ,že vystudovat medicínu stojí člověka spoustu námahy, roky odříkání, co jiní vydělávají po učňáku prachy , Vy čekáte 6-8 let na první výplatu. Vím o čem mluvím , mám něco podobného v rodině.
Mám radu - hoďte se do klidu, jinak to nepřežijete. Moje zkušenost.
Ze začátku jsem to prožíval, strašný, byl jsem naštvaný, vařila se ve mě krev, stále o tom přemýšlel, až jsem si uvědomil, že to je jejich cíl------ aby se mi tak klidně nežilo.
ˇUplně jsem to přehodnotil. Dělám si z nich srandu, občas je popíchnu , a sleduji jak se tím trápí oni.
Z " lovené zvěře jsem se najednou dostal na pozici lovce""- docela si to užívám. Jsem v klidu.
To že jste lékaři Vám pomůže jen v ordinaci, to lidi dělaj beránky. V civilu ,ale s Váma tito hajzlolidi slitování nemaj.
P.S. Když jsem přišel za poslední sousedem,jestli společně neopravíme plot , tak mi řekl, že žádný plot nepotřebuje. To už byl 4 a poslední soused s kterým mám hranici pozemku. Ten plot byl zrezavělej - už se nakláněl. Tak jsem to udělal jednoduše . jelikož ten plot byl můj , tak jsem ho strhnul. A není plot žádnej. A soused čumí jak puk. Já se jen bavím , jak stále chodí na místo, kde byl ten plot.Čumí tam a neví co má dělat. Asi se dohodnem se sousedem na společném plotu, chtějí si totiž pořídit na zahradu psa. Nebo si to ještě rozmyslím, já ten plot v podstatě nepořebuju.
Možná to může být inspirace i pro vás.
barienka Poměrně jste rozpoutali sousedskou válku. Ne každému se musí líbit Váš bambusový plot.,, Ale také nechceme neustálé zvědavé pohledy k nám" Jste tam noví tak sousedi jsou zvědaví. Občas se soused k sousedu podívá,pozdraví i když tam spolu žijí mnoho roku. Když on vidí k vám tak vy vidíte k němu no ne? Lepší řešení by bylo, kdybyste se sousedy prvně seznámili pak ten plot navrhli. Teď to bohužel už asi nepůjde. Podle Vašich reakcí to řešíte JÁ-JÁ a JENOM JÁ mám nárok.To byste asi měli problémy s více sousedy.Zamyslete se taky někdy nad sebou.,zda by se vám to líbilo kdyby se soused choval tak k Vám.
Sousedské vztahy, to je dílo... Člověk nechce dělat zle, ale někdy neví, jak na to... Jsme dvojdomek, noví sousedé z druhé půlky si nechali udělat přístavbu a také krásné úpravy na zahrádce přímo od firmy... Přístavba mi od té doby stíní již tak tmavou kuchyň - je to severní strana. Živý plot, který si nechali udělat, za roky zmohutněl tak, že opravdu také prolézá skrz plot normální a je téměř stejnou šířkou i na naší straně již tak malé zahrady... Sousedé se pokoušeli to průběžně střihat, jsou to však nějaké širší thůje či co, vedlejší větve již jsou jako lidská ruka silné... Já to nůžkami nejsem schopná z naší strany ustřihnout... Naproti tomu já mám v koutě na zahradě staré dva ovocné stromy, jež neplodí a jsou rovněž třeba porazit - což bych ráda, kdybychom na to stačili... Než našetřím na firmu, zabývající se prořezem a likvidací stromů, to asi bude - jsme již v důchodovém věku a tak nemám ani představu, oo to může obnášet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.