Nejste přihlášen/a.
Mám doma jen dva jednofázové okruhy (10A? - zásuvky a 6A - světla) a z toho 10A bych chtěl "provizorně" vytáhnout kabel na balkon. Chtěl bych ho, ale nějak "oddělit". Lze to udělat dalším jističem? Nebo vypínačem?
Díky
Nedělejte to!
Pokud přidáte jistič k stávajícím 10 a 6 A, byť i jen hodnoty 6 A, můžete přetížit hlavní jistič někde na chodbě, teda mimo bytu. Bude vypadávat. Taktéž můžete přetížit stávající přívodní vedení, hrozí nebezpečí jeho poškození či požáru...
Zavolejte elektrikáře a nechte si posoudit možnosti. Zatím natáhněte na balkon originální předpisovou prodlužovačku z nejbližší zásuvky. Vypnete to jednoduchým vytažením prodlužovačky ze zásuvky. Na montáž jističe nemáte zkušenosti ani vědomosti.
Postrádáme bližší údaje o použití toho provizoria... ukončení kabelu bude čím? Jaké bude zatížení, resp. co bude ten kabel napájet, jaký příkon předpokládáte? Balkon už je jiné prostředí, jsou také jiné požadavky na bezpečnost a zhotovení.
to je fakt... zatížení malé, jde spíš jen o světlo (max. cca 20W), jde mi o to, že co je venku bych chtěl nějak oddělit. Světlo i zdroj je IP55 a bude pod střechou, ale stejně mám kvůli vlhku obavy. Pokud by došlo k zkratu kvůli vodě, tak mi bude stačit níže uvedený chránič? elektromaterialy.cz/...
Určitě jiný okruh (další jistič) a pokud možno přes chránič.
Jistič (a popř. chránič) bude umístěn v domovní rozvodnici a odtud musíte natáhnout kabel.
Zásuvku na venkovní použití s potřebným krytím.
Za jistič 10A můžete dát 6A, ale stejně nedosáhnete správnou selektivitu. Instalace příslušného fíčka není zase tak jednoduché. Volil bych spotřebitelské provedení. Fíčko do zásuvky
a z ní vytáhnout prodlužovák. Jednoduché a pro laika snadno proveditelné.
Malý el. gril přes prodlužovačku utáhneš s tím, že nebudeš současně žehlit plus péci v el.troubě nebo prát v automatce, pokud jen na svícení, tak si přetáhni dráty ze světelného okruhu a funguj. Pro trvalou instalaci ven bys měl použít zboží /zásuvka, vypínač, světlo/ s danou ochranou pro prostředí, tj. aspoň IP44. Jen pro info, na jednom zásuvkovém obvodu můžeš mít 10 zásuvek /dvojzásuvka se počítá jako jeden/, u světelného je to stejné. Podstatné je, co máš za jistič přímo u elektroměru a v jakém stavu jsou vodiče v rozvodu bytu. Těch 10 a 6 ampér v jističích, nejsou tam jen pro srandu, ale pro tvé a okolní bezpečí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.