Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás o radu. Už delší dobu máme problémy se synem je už dospělí je mu 24 let před rokem se už oženil nepozval nás ani na svatbu manžela ani mě. Nestáli jsme mu ani zato, že by se namáhal nám jako rodičům poslat ani svatební oznámení. Když byl ještě svobodný, tak jsme se o něho starali pečlivě snažili jsme se mu vždy pomoci aby se něčím vyučil aby se měl v budoucnu dobře. Když chodil ještě do základní školy, tak měl s učením trochu problémy tak jsme se snažili mu pomoci tím, že jsme synovi našli soukromou učitelku, aby syna ještě doučovala po víkendech.
Zlepšovalo se to postupně k lepšímu místo čtyřky, měl dvojky. Měli jsme z toho velkou radost, že jsme synovi našli paní učitelku na doučování a že také potěšil syn i třídní paní učitelku a nakonec měl syn už lepší známky rok co rok. Když vyšel základní školu, tak si syn vybral školu na střední odborné kde studoval humanitní školu tu také dostudoval úspěšně.
Dnes už má svůj život děti zatím nemá rodiče ze strany snachy navádí syna aby z nás tahál peníze a neustále nás vydírá finančně a z čeho my jako jeho rodiče budeme žít, to ho vůbec nazajímá. Synovi jsme sdělili, aby se odhlásil s trvalého bydliště když nám dělá takové problémy a navíc už je dospělí a ženatý a navíc, má už svůj byt garsonku 2+1 kde bydlí ze svojí novomanželkou . Synovi už jsme pomohli finančně už dost nebýt nás, tak by neměl garsonku a rodiče snachy jim s ničím ještě nepomohli tak nevidím důvod proč my se máme o syna dál starat když už je dospělí a navíc, už s ním nechceme mít nic společného protože se s k nám neumí chovat a mrzí nás, že už zapoměl na to, co jsme pro něho udělali když to nejvíc potřeboval. Nikdy nám neřekl od srdce rodiče, děkuji vám co jste pro mně udělali moc si vás zato vážím.
Naopak se nám doneslo, že nás syn všude pomlouvá kde se dá dokonce nás pomlouvál u sousedů a dokonce prý chtěl po sousedech, aby ho kontaktovali ovšem co děláme, s kým se stykáme, apod. jen proto, že už mu nechceme pomáhat finančně jak si myslel. Máme jediného syna a on se nám za všechno takhle mstí a dělá nám všude úmyslně špatnou vizitku známí nám říkají, že co to máme za syna že nás tak oškolivě všude pomlouvá . Potom všem jsme se s manželem rozhodli, že syna vidědíme protože to co nám provedl, to se odpustit prostě nedá. Až syn bude mít jednoho dne rodinu, tak teprve si to uvědomí jak se rodičům zachoval ale už bude pozdě.
Jaký prosím, postup při vidědění? Nemáme s tím ještě zkušenosti a co máme proto udělat aby syn nedědil? Díky moc.
Omlouvám se za rozsáhli obsah a za Vaše odpovědi. Děkuji Vám mnohokrát předem za názory a zkušenosti.
Dle § 1646 NOZ může zůstavitel vydědit nepominutelného dědice, který:
- mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi.
- o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl.
- byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze, nebo
- trvale vede nezřízený život.
Pokud aspoň něco na vás sedí, navštivte notáře a nechte sepsat listinu o vydědění.
Může to být jakykoliv notář nebo jen z místa bydleště u nás je pouze jeden notář moc velký výběr není. Díky moc
Nedá mi to, musím se vrátit. Ve svém okolí mám několik lidí, kteří žijí pouze a jen tím, co udělalo jejich "dítě" špatně. Pořád a stále to rozebírají a řeší a úplně zapomněli, že jim život utíká. Že samým řešením neřešitelného, jim život nenávratně pádí do prač. Neumějí se radovat, neumějí vychutnat, neumějí se se zalíbením podívat. NEDĚLEJTE TO! Nemluvte mezi sebou o něm. Vytěsněte mladého z hlavy a užívejte si svého života! Nikdo vám už ani den nepřidá, nevrátí! Pane, dej mi sílu příjmout to, co nemohu změnit. Odvahu, změnit to, co změnit mohu. Dej mi moudrost, odlišit jedno od druhého.
Možná, že si to všecko myslím úplně blbě, ale pokud nechci umírat, potud nebudu řešit závěť a vydědění. A když by se stalo a já se nějak moc rychle ztratila, co po mně zůstane? Nějaký výrazný majetek? Nemyslím. Škoda času a dobré nálady, na takové úvahy. Jak to bylo o kalhotách a brodu? Vidím to tak.
Pokud neumím děcko ukočírovat za života, až tu nebudu, bude mi to jedno. Pokud žijete, nešetřete, dopřejte si a prožijte dny, které vám osud vyměřil, co nejlépe.
Technicky vzato musíte k notáři, ten sepíše tzv. notářský zápis o závěti včetně vydědění. Mělo by to stát 2200 Kč na jednoho, budete asi muset závěť napsat oba i se ženou.
Jinak tedy smekám před vámi, snažili jste se hodně, dali jste mu jistě poctivý základ a syn by vám měl být za hrob vděčný.
Dobrý den, měli jsme stejný problém v rodině - jeden z mých bratrů se zachoval podobně špatně k mamince (také jako vy mu věnovala mimořádnou péči, protože v dětství měl zdravotní problémy, vzdala se kvůli němu i práce atd.), vztahy byly velmi dobré, dokud si nenašel přítelkyni, posléze manželku, která ho po svatbě z nám neznámého důvodu začala popichovat proti celé rodině (před svatbou problémy nebyly) a skončilo to tím, že se přestal stýkal s celou rodinou (s maminkou, sourozenci i dalšími příbuznými), odmítl vrátit mamince peníze, které mu půjčila před svatbou na dobré slovo s tím, že jí to vrátí, až zas po svatbě našetří a halvně, když maminka těžce onemocněla, vůbec o ni neporjevil zájem, ačkoliv jsme ho o tom informovali - s ničím ji nepomohl, nenavštívil, nezavolal, nijak neprojevil zájem. Maminka se proto rozhodla jej vydědit, abychom se my ostatní, kteří jsme se o ni starali, s ním nedělili jednou o její majetek. Byla v jedné advokátní kanceláři, kde jí poradili, jak text formulovat, co uvést a podobně. Musela ho napsat vlastní rukou (kdyby ho psala třeba na počítači a jen podepsala, museli by u toho být dva svědci), nepamatuji si už text přesně (maminka je už několik let po smrti), ale byly tam formulace, že se syn nechová v souladu s dobrými mravy, že neprojevuje opravdový zájem (tam se dokladovalo, že maminka zájem měla a o kontakt se snažila - měla třeba v mobilu schované sms, které mu poslala a na které neodpovídal, to se použilo - jde tam o to, že kdyby ani rodič neměl zájem o kontakt s potomkem a neusiloval o něj, tak by to nebyl důvod k vydědění) , že se odmítl přiznat k půjčeným penězům (půjčku museli dosvědčit dva svědci), že neposkytl potřebnou pomoc v nouzi (tj. nestaral se o ni v nemoci) a zanedbal vyživovací povinost dospělého dítěte vůči rodičům (maminka potřebovala od nás přispívat kvůli léčbě, kdy na vše z důchodu neměla). Vím, že bylo docela složité, jak to celé zformulovat, aby text náležitě splňoval všechna pravidla podstatná pro vydědění, takže bych se na vašem místě určitě obrátila na odborníky (jde to i u notáře, ale nevím, do jaké míry notáři poradí s textem?)
Dobrý den, vydědění je určitý krok, který není snadný a může se komplikovat i odvoláním.
Podívejte se viz odkaz, jak na to a zda tam najdete ty důvody. Zdravím!
doplněno 22.06.15 11:11:Volit notáře nemá velký význam - ceny mají všichni stejné (tabulkové).
doplněno 22.06.15 11:51:Možná, pokud by si tazatelka odklepla ten odkaz, tak by měla jasněji. A má tam i vzor toho textu.
Mám stejný problém. Syn, dávno dospělý a vystudovaný,který dostal majetek a finance v hodnotě milionů se mnou nekomunikuje, nevolá mi, a dokonce mě i svým chováním finančně poškozuje. Důvod je stejný. Odmítla jsem mu už dávat peníze. Byl zvyklý na vysoký standart a myslel, že ho budu takhle podporovat stále.Bohužel, stále finančně ho podporuje bývalý manžel,, a tak ho štve proti mě. Udělali jsme chybu ve výchově.Měli od nás vše, žádnou zodpovědnost a žádná snaha. Já bohužel, dělám za tím tlustou čáru, ale bude to bolet celý život.
Nic není černobílé a každá mince má 2 strany.
Nevěřím, že syn se od Vás odvrátil a nemá Vás rád jen sám od sebe. On to vidí ze svého pohledu. Asi jste mu něco udělaly, za co Vás nemá rád. Samo od sebe to není. Máš na tom svůj podíl viny. Zapřemýšlej o tom.
Jinak vydědění není nic jednoduchého. To že Vás nepozval na svatbu určitě nestačí.
Ano, máte pravdu. Tady máme také podobný případ. On si vzal o mnoho let starší ženu. Jeho rodiče ji bojkotovali, ani ji nechtěli vidět a pomlouvali ji. Oženil se aniž by jim to řekl, protože viděl, že nechtějí uznat, že je dospělý a má právo si žít svůj život. Ale pravda je, že se o rodiče zajímá, pomáhá jim, ale oni jsou chudí, takže on je zvyklý pomáhat jim, nečeká nic od nich, protože mu nic dát nikdy nemohli, má invalidní rodiče. O své ženě před nimi nemluví. Je to ale škoda, snacha je pořádná, mají hezké manželství a určitě by z toho měli prospěch také. Vidím tedy důvod chování toho syna v tom, že nebyli spokojeni s tím, že by vylétl z hnízda a žil svůj život. Nechtěli přijmout do rodiny ženu, kterou syn miloval. A to se možná vymstilo. Je ta snacha opravdu tak špatná, když ji má rád ten syn? Proč nevidí city syna, ale jen majetek? Jestli zranili city syna, zranil on jejich. Vydědění je další nesmysl. Ukazuje to na mstivost a ne řešení situace. Proč mermocí chtějí přijít o syna uplně? Dokáží mít rádi a milovat syna i s ženou, kterou si vybral jako životní partnerku? Víc než notáře bych doporučovala psychologa, řekne jim, kde udělali chybu. A poradí, jak ji napravit.
To není jen kvůli svatbě ale když vlastní syn pomlouva rodiče všude možně, tak to už je to nejhorší co může být zvlášt když jsme se snažili pro něho udělat jen to nejlepší a on takhle zradí to potom bolí nemyslíte? Jak by se to líbilo vám kdyby se vaše dospelé děti zachovali k vám určitě by vás to ranilo.
No jo no. I vy jste se na věci podepsali. Mladej si zvykl na pohodlný polštářek, který jste mu stále strkali pod zadek. Jak vidíte v jednom příspěvku nahoře, Nejste první ani poslední kdo zjistil, že vděčnost v takové situaci nepřichází.
Ale vydědit? Není to trochu moc?
Jestli opravdu vydědění myslíte vážně, pak se obraťte na nějakého notáře.
Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti ...jinak pomůže opřít se rukama o zeď, rozkročit nohy a hlavou vší silou bouchat do zdi a dokola si opakovat - někde jsme něco udělali špatně...synek byl zřejmě jedináček a lásku a péči Vám vrací s úroky...Řešením které mu ztrpčí život je začít si užívat a ještě si na to výpůjčit aby chlapečkovi zbyly jen dluhy a majetek co po Vás zůstane byl menší než dluhy, na byt si vzít zpětný lízing a užívat si života, dovolená, dobrá strava a jen co Vás chlapeček navštíví tak mu říct / i ostatním známým oznámit / po nás zustanou našemu hošanu jen dluhy...Ale musíte mít na to žaludek a nevyměknout...což málokdo dokáže...Znám toto řešení ze svého okolí a mladík byl velmi rozčarován po smrti rodičů kdy si myslel, že dluhy rodičů umoří bytem, ale hodně se spletl , byt neprodal - půjčil si a přišel o vše / nezřekl se dědictví/ hezky se mu vše vrátilo.
Nechápu, na světě je tolik nemocí a smrti. Proč nemít radost že mám syna co je živý a zdravý. Pracuje, nefetuje, není zločinec... Lpět na majetku víc jak na synovi je divné. Opravdu ho milují? A proč ne rodinu kterou založil? Myslím že ne všechno je vina a chyba syna. Sáhnout si do svědomí čím jsme ublížili druhému občas neškodí. Také bych si přestala vážit rodičů, kteří by nepřijmuli mého partnera. Neměl tedy důvod je zvát na svatbu.
A řekla(i) jste mu to? Mám z toho dojem, že jakoby vám oplácel stejnou mincí?. Pomlouvat vás po okolí, to asi někde viděl, že?
Myslím si, že byste si měli na to sednout a vyříkat si to, ... řekl bych, že nemáte co ztratit.
Jinak bych taky doporučil spíš počkat - asi je blbý s něčím takovým počítat, ale třeba se stane, že se časem sami rozhádají. Třeba proto, že synův příjem nebude žamželce dostačovat a když nebude očekávaná podpora od vás, tak se to jen urychlí?!
Nebo si vyberte nějakého "loajálnějšího" známého, u kterého vás syn pomlouvá a domluvte se s ním, ať ho seřve jak sirotka, vynadá mu do blbů a idiotů a všechno mu vyčte i za vás - myslím si, že kdyby synáček párkrát takhle narazil, třeba by se chytil za nos?!
- - -
Mám spolužačku, ta má bratra, na kterého si stěžuje, že za života ho rodiče podporovali a on si myslí, že po jejich smrti ho bude podobně podporovat sestřička - no narazil - a děsně se rozhádali. Jistě, není to tak jako u vás, -spíš je pro dokreslení ...
K rozhádání někdy stačí málo.
Pokud nejsou zcela zřejmé vyděďovací důvody podle Občanského zákoníku, tak je sepsání vyděďovací listiny u notáře vyhozením peněz. Pokud jsou zřejmé, tak napište podle vzoru vyděďovací listinu sám. Jinak uvažte, zdali by nebylo jednodušší veškerý Váš majetek rozdat svým milým příbuzným ještě za života tak, abyste umíral jako naprostý chuďas. Pak Váš nezdárný syn stejně nic neobdrží :o))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.