Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zajímalo by mě když mám s nájemcem starou smlouvu,kde je ještě smluvní pokuta za pozdní vyklizení nemovitosti,která udajně podle nového občanského zákoníku již neplatí zda musím kuli tomu nechat vypracovat novou smluvu? To že není pokuta již vymahatelná mě nevadí,jedná se mi spíše o to zda jinak tato smlouva je platná a nájemce mě nemuže napadnout třeba za to že platí nájem a smlouva je neplatná? Děkuji za informace. Jirka
Dobrý den, ta smlouva byl platně uzavřena v době, kdy to OZ umožňoval. Nyní už to NOZ neumožňuje a těch změn je tam více. To neznamená, že se budou všechny staré smlouvy přepisovat podle NOZ. Tedy, neplatné je pouze to ustanovení smlouvy, které je v rozporu s NOZ, ale nikoliv smlouva jako celek. Až budete někdy psát novou smlouvu, tak už to tam uvádět nebudete, protože bude psána podle NOZ. Zdravím!
doplněno 19.06.15 20:16:Myslím, že tazatel je schopen to podstatné z mého příspěvku pochopit. Tedy, že smlouvu nemusí hned přepisovat a jako celek je platná.
Nemáte pravdu - ujednání, které byla ve smlouvě platná dle Obč.Z. jsou platná stále, bez ohledu na to, že by byla dle současného NOZ neplatná. Tazatel nemusí nic dělat a smlouva je v platnosti tak, jak byla uzavřena ve všech svých ujednání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.