Nejste přihlášen/a.
Nechal jsem opravit "linkrustu"na chodbě domu. Oprava spočívala v obnovení vzorku na místech poškozených opravou omítky, základního nátěru a vrchního nátěru. V průběhu prací jsem zjistil, že firma není schopna tuto práci v požadované kvalitě provést (uměl bych to lépe) a tak jsem práce zastavil s tím, že v přiměřené míře proplatím již provedenou práci (základní nátěr). Ovšem ani kvalita této práce neodpovídá požadavku. Následně majitel firmy zaslal fakturu, se kterou hrubě nesouhlasím. Vzhledem k hrozícímu sporu bych potřeboval odborný posudek ceny provedené práce. Kam se mám obrátit?
doplněno 19.06.15 10:04:Tak jsem kouknul na ceny soudních znalců... není co dodat. O tom, že je práce nekvalitní (slabé slovo) nejsou pochyby. Majitel firmy to viděl osobně a dokonce předvedl vlastníma rukama, že to taky moc neumí. Dohodl jsem se s ním, že mu zaplatím jen za kompletní nátěr základovkou a za vystěrkování opravovaných míst. Původní rozpočet na celou práci byl 29000 Kč, z toho za tyto úkony (ovšem dodělané) byl 14000 Kč. Jak to dopadlo, se můžete podívat tady. Poslal upravený rozpočet s vynecháním nezapočatých prací. Za provedené práce požaduje původní částku přesto, že ani tyto práce nebyly dokončené a jejich kvalita je mizerná. Jako třešničku na dortě mi pak mi poslal fakturu na 71000 Kč. Ještě jsem s ním nemluvil (čekám, až se trochu uklidním), ale doufám, že je to jen omyl.
Počítejte s tím, že i poměrně jednoduchý posudek znalce bude stát cca od 5tis Kč výše..a to je jen začátek.
Takže je otázka jestli se to při částce o kterou se jedná vyplatí.
I takováto relativně jednoduchá věc se může táhnout měsíce a roky..
To že se to bude táhnout třeba i roky , je v tomto případě jedno, protože ten kdo bude muset prokazovat a čekat na peníze, je firma, který provedla nekvalitní práci.
Vystavená faktura není rozsudek, proti kterému se musím bránit. Takže já bych se s firmou snažil domluvit na částečném plnění za již provedenou nekvalitní práci. Pokud je teda vůbec za co platit.
A pokud by dohoda nebyla možná, tak bych dle spravedlivého vlastního výpočtu zaplatil část vystavení faktury. Žádného soudního znalce bych na začátek do toho vůbec netahal. (teda pokud je 100% jasné, že je to nekvalitně udělané.)
A jestli si firma myslí, že má právo na více peněz, tak ať podá žalobu.
doplněno 19.06.15 09:05:V případě, že se jedná o větší zakázku v řádu statisíců či miliónů, tak tam bych znalce zavolal rovnou. Investice se určitě vyplatí.
Třeba na znalce v oboru stavebnictví, který však taky není zadarmo. Tak jen abys v konečném důsledku nezaplatil mnohem víc (nemyslím jen peníze, ale i čas a vynaložené úsilí).
Na justice.cz je seznam soudních znaců: datalot.justice.cz/...
Tj. na soudního znalce, aby to mělo právní váhu při zřejmě pravděpodobné budoucí soudní při. Ale každá sranda něco stojí. Neznáme rozsah zakázky. Pokud půjde o hodně, i majitel firmy si nechá zpracovat kontraposudek příznivý pro zase něho.Finální "majstrštyky"v právních tahanicích jsou pak znevěrohodnění posudků protistrany a dělaní si svých posudků na znalecký posudek protistrany. Zvažte čas, energii, náklady.
Dle mého skromného názoru je základem pro řešení rozporu to, jak je postavená objednávka a případná smlouva či dohoda o provedení práce.
Je zde již uvedena správná rada, s majitelem firmy jednat, tedy si jej osobně pozvat aby nepovedené dílo osobně shlédnul. Domnívám se, že i on by měl obavy z případného soudního sporu. A jak kdysi prohlásil jeden starý židovský advokát "jakákoliv dohoda je lepší než vyhraný spor".
Samozřejmě můžete narazit i na sebevědomého aroganta, který jednání odmítne a sází na to, že při pohrůžce soudním sporem protistraně spadne srdce do kalhot stáhne hlavu mezi ramena a zaplatí. Je to vždy taková hra, kdo je mentálně silnější. Takže v tomto případě bych sám nastartoval do útoku. Vytvořil dokumentaci nekvalitně provedené práce, začal s firmou komunikovat jen písemně s korespondenci zasílanou na doručenky a případně zaslal dopis podepsaný právníkem. A naprosto bych v komunikaci dal najevo, že jste ochoten zaplatit dohodnuté dílčí náklady již vykonaného díla, ale ne více.
No a možná bych se pokusil firmu i trochu prolustrovat a ověřit si, jak pracovali jinde, třeba se najdou i další nespokojení zákazníci, což by vylepšilo vaše vyjednávací možnosti.
Tak je to v pohodě (snad). Adrenalin v krvi mi poklesl a tak jsem byl schopný dodavateli zatelefonovat, aniž bych ho umlátil sluchátkem. Ta fakturovaná částka je skutečně omyl, pošle mi novou fakturu. Dokonce se nechal přesvědčit, že vzhledem k nedokončenému základnímu nátěru odečte přiměřenou částku i z těch "vykonaných" prací. Takže tentokrát jsem vypěnil zbytečně brzo, ale mám s podobnými praktikami své zkušenosti a tak jsem se chtěl bránit útokem (jak se tu nedávno řešilo
).
Díky všem za projevenou snahu mi poradit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.