Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posudek ceny práce řemeslnika

Od: magdon® odpovědí: 10 změna:

Nechal jsem opravit "linkrustu"na chodbě domu. Oprava spočívala v obnovení vzorku na místech poškozených opravou omítky, základního nátěru a vrchního nátěru. V průběhu prací jsem zjistil, že firma není schopna tuto práci v požadované kvalitě provést (uměl bych to lépe) a tak jsem práce zastavil s tím, že v přiměřené míře proplatím již provedenou práci (základní nátěr). Ovšem ani kvalita této práce neodpovídá požadavku. Následně majitel firmy zaslal fakturu, se kterou hrubě nesouhlasím. Vzhledem k hrozícímu sporu bych potřeboval odborný posudek ceny provedené práce. Kam se mám obrátit?

doplněno 19.06.15 10:04:

Tak jsem kouknul na ceny soudních znalců... *sok* není co dodat. O tom, že je práce nekvalitní (slabé slovo) nejsou pochyby. Majitel firmy to viděl osobně a dokonce předvedl vlastníma rukama, že to taky moc neumí. Dohodl jsem se s ním, že mu zaplatím jen za kompletní nátěr základovkou a za vystěrkování opravovaných míst. Původní rozpočet na celou práci byl 29000 Kč, z toho za tyto úkony (ovšem dodělané) byl 14000 Kč. Jak to dopadlo, se můžete podívat tady. Poslal upravený rozpočet s vynecháním nezapočatých prací. Za provedené práce požaduje původní částku přesto, že ani tyto práce nebyly dokončené a jejich kvalita je mizerná. Jako třešničku na dortě mi pak mi poslal fakturu na 71000 Kč. Ještě jsem s ním nemluvil (čekám, až se trochu uklidním), ale doufám, že je to jen omyl.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Než cokoliv podniknete, donuťe majitele firmy, ať se podívá na práci, kterou účtuje. Třeba ani nemá tušení, co chlapi vyvedli. A věří chlapům, kteří vás vyobrazili v živých barvách. Pak se pokuste o dohodu, kolik vám on doplatí za duševní újmu. :-D

hodnocení

1x

Počítejte s tím, že i poměrně jednoduchý posudek znalce bude stát cca od 5tis Kč výše..a to je jen začátek.

Takže je otázka jestli se to při částce o kterou se jedná vyplatí.

I takováto relativně jednoduchá věc se může táhnout měsíce a roky..

ofum5gy

To že se to bude táhnout třeba i roky , je v tomto případě jedno, protože ten kdo bude muset prokazovat a čekat na peníze, je firma, který provedla nekvalitní práci.

Vystavená faktura není rozsudek, proti kterému se musím bránit. Takže já bych se s firmou snažil domluvit na částečném plnění za již provedenou nekvalitní práci. Pokud je teda vůbec za co platit.

A pokud by dohoda nebyla možná, tak bych dle spravedlivého vlastního výpočtu zaplatil část vystavení faktury. Žádného soudního znalce bych na začátek do toho vůbec netahal. (teda pokud je 100% jasné, že je to nekvalitně udělané.)

A jestli si firma myslí, že má právo na více peněz, tak ať podá žalobu.

doplněno 19.06.15 09:05:

V případě, že se jedná o větší zakázku v řádu statisíců či miliónů, tak tam bych znalce zavolal rovnou. Investice se určitě vyplatí.

karelb*
hodnocení

1x

V první řadě bych vám doporučil, abyste oficiálně dopisem (doporučeně, ještě lépe na doručenku) vrátil firmě fakturu s popisem proč s ní nesouhlasíte včetně rekapitulace stavu. Můžete tam i navrhnout váš návrh na řešení celé situace. Prostě to celé popsat. Tím bych začal.

hodnocení

0x

Třeba na znalce v oboru stavebnictví, který však taky není zadarmo. Tak jen abys v konečném důsledku nezaplatil mnohem víc (nemyslím jen peníze, ale i čas a vynaložené úsilí).

hodnocení

0x

je k tomu nějaká fotodokumentace průběhu práce před a po . . . asi by to nebylo od věci, aby bylo o čem se bavit.

tomaslad*
hodnocení

0x

Na justice.cz je seznam soudních znaců: datalot.justice.cz/...

Tj. na soudního znalce, aby to mělo právní váhu při zřejmě pravděpodobné budoucí soudní při. Ale každá sranda něco stojí. Neznáme rozsah zakázky. Pokud půjde o hodně, i majitel firmy si nechá zpracovat kontraposudek příznivý pro zase něho.Finální "majstrštyky"v právních tahanicích jsou pak znevěrohodnění posudků protistrany a dělaní si svých posudků na znalecký posudek protistrany. Zvažte čas, energii, náklady.

moto*
hodnocení

0x

Dle mého skromného názoru je základem pro řešení rozporu to, jak je postavená objednávka a případná smlouva či dohoda o provedení práce.
Je zde již uvedena správná rada, s majitelem firmy jednat, tedy si jej osobně pozvat aby nepovedené dílo osobně shlédnul. Domnívám se, že i on by měl obavy z případného soudního sporu. A jak kdysi prohlásil jeden starý židovský advokát "jakákoliv dohoda je lepší než vyhraný spor".
Samozřejmě můžete narazit i na sebevědomého aroganta, který jednání odmítne a sází na to, že při pohrůžce soudním sporem protistraně spadne srdce do kalhot stáhne hlavu mezi ramena a zaplatí. Je to vždy taková hra, kdo je mentálně silnější. Takže v tomto případě bych sám nastartoval do útoku. Vytvořil dokumentaci nekvalitně provedené práce, začal s firmou komunikovat jen písemně s korespondenci zasílanou na doručenky a případně zaslal dopis podepsaný právníkem. A naprosto bych v komunikaci dal najevo, že jste ochoten zaplatit dohodnuté dílčí náklady již vykonaného díla, ale ne více.
No a možná bych se pokusil firmu i trochu prolustrovat a ověřit si, jak pracovali jinde, třeba se najdou i další nespokojení zákazníci, což by vylepšilo vaše vyjednávací možnosti.

hodnocení

Tak je to v pohodě *palec* (snad). Adrenalin v krvi mi poklesl a tak jsem byl schopný dodavateli zatelefonovat, aniž bych ho umlátil sluchátkem. Ta fakturovaná částka je skutečně omyl, pošle mi novou fakturu. Dokonce se nechal přesvědčit, že vzhledem k nedokončenému základnímu nátěru odečte přiměřenou částku i z těch "vykonaných" prací. Takže tentokrát jsem vypěnil zbytečně brzo, ale mám s podobnými praktikami své zkušenosti a tak jsem se chtěl bránit útokem (jak se tu nedávno řešilo :-D ).

Díky všem za projevenou snahu mi poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]