U kameníka jsem viděl kus ulomený leštěný žuly. Tak jsem si to nechal uříznout pěkně rovně a nemůžu si to vynachválit. Rošt jsem opřel do kouta a už ho takřka vůbec nevytahuju. Za mě žula.
Jak hrubou máte tu žulovou desku? Na jakém grilu ji rozehříváte? Na plynovém by to šlo taky? Položit ji tam na rošt? Za jak dlouho se Vám nahřeje na teplotu, kdy můžete dělat třeba stejky?
Jsem ji neměřil, ale odhadem je silná tak 3-4 cm. Nedávám ji na žádnej gril, nýbrž pod ní topím klasickým dřevem. Mám takovej kovovej podstavec, na to dám desku a vesele topím.
Lávový kámen je porovitý. Vsákne mastnotu, která se pak pálí. Vyzkoušel jsem také mramor, žulu ne. Mramor dvakrát prasknul. Měl jen asi 2-2,5 cm. Nejlepší je čedič, alias bazalt, teda lávová vyvřelina. Odolný teplotě, mech. poškození, tvrdý, hustý. Dobře vede teplo. Nechal jsem si ho kdysi uříznout u kameníků, myslím, že 60 x 40 x 3,5 cm. Kladu ho na plynový gril, občas jsem použil i kufříkový propanbutan dvojvařič. Ale nejlepší je obyč. dřevo, a ten kouř z něho. Vracím se do jeskyně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.