Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpor k 50W led

Od: requied® odpovědí: 20 změna:

Zdravím,

nemůžeme se s kolegou shodnout jaký nebo jestli vůbec je nutné dávat k 50W led diodě předřadný odpor.

Jako zdroj bude použit 150W DC-DC měnič z 12V na 30V. Ledka má pracovní napětí 30-32V a maximální proud 1,5A.

.

Já tvrdím že tam žádný odpor být nemusí, kolega zase že být nemusí ale musí se použít měnič který umí omezit proud na 1,5A

.

Takže kde je pravda?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Též mám led 50w/34v... Podle ampérmetru jsem si nastavil takové napětí, aby protékal 1.5A napětí je kolem 33.5V a proud je pořád stejný. Žádný předřadný odpor není potřeba. Také používám dc step up měnič.
doplněno 15.06.15 17:23: 111 proč by nemohl použít 30V zdroj? Použít samozřejmě jde, jen bude míň svítit... Led drivery se používají pokud je napětí zdroje větší než max. napětí Led.
doplněno 15.06.15 17:31: Předřadný odpor se dává v případě, že je vstupní napětí větší než na který je Led stavěna... Pokud je napětí stejné nebo menší, předřadný odpor se nedává...
111®

no pro výpočet předřadného odporu teda nevím..

hodnocení

tak samozřejmě ten měnič umí až nějakých 35V, takže jak píšete nastavit napětí tak aby podle ampérmetru teklo něco pod 1,5A neměl by být probém.

.

zatím mi právě všichni tvrdí že tam odpor být musí, ale nikdo už nedokáže spočítat kolik a doložit jak k tomu dospěl.

111®

odpor se počítá z rozdílů napětí a proudu: zdroj má řekněme 35V, LED jsou na 32V, proud je požadován 1,5A.

Omův zákon : R=U/I za U dosadíme rozdíl napětí = 35-32=3V

R=3/1,5= 2 Ohmy... Ještě zatížení odporu P=U*I = 2*1,5= 3W volil bych na výkon větší tedy 5W

hodnocení

jenže zdroj nemá 35V ale má 30V...

111®

no tak asi R=0.ale já bych tam pro jistotu 0,5 Ohm na 2W strčil

Pro jakou jistotu? Pořád mi nejde do hlavy, proč tam ten odpor chceš rvát, když to nemá žádné uplatnění... Akorát to ještě zmenší svítivost Led. Led je dělána na 32V, když tam dá 30V pomocí toho dc step up měniče, tak ten je stabilní... Napětí se nemění. Neřeknu kdyby se jednalo o led například v autě, kde napětí kolísá. Tam by to smysl mělo, ale tam kde je napětí stabilní a ještě k tomu menší než má Led maximálku, je prostě ****.

111®

já ti to neberu...si to udělej podle sebe...

hodnocení

2x

Vyzkoušeno, není třeba. Byl by potřeba v případě, že napětí zdroje je vyšší než jmenovité napětí LED. Pokud je nižší, proud poteče také nižší.

hodnocení

1x

LED potřebuje proudový zdroj. To se realizuje nejsnáz pomocí napěťového zdroje s patříčným odporem, který omezí proud ve vašem případě na 1,5 A. Napětí zdroje musí být větší, než úbytek napětí na LED. Případně můžete využít přímo budič LED (driver).

hodnocení

tak jak se teda vypočítá odpor pro tohle zadání?

mě vychází R0, nebo něke dělám chybu

111®

je-li dioda na 30-32V nejde použít zdroj 30V ale musí být více, než je LED. Ledmax=32V takže potřebuješ zdroj alespoň 35V, nebo jak říká kámoš měniš s omezením...

hodnocení

1x

Mám dojem, že některým uniká fungování LED a obecně jakékoliv diody. Pokud se podíváte na VA charakteristiku LED, tak zjistíte, že v propustném směru prochází minimální proud až do okamžiku, kdy je na diodě prahové napětí. V takové chvíli začne proud procházet, LED se rozsvítí a při dalším zvyšování napětí proud strmě stoupá nade všechny meze, kdy diodu odpálíte. V úzkém intervalu těsně na prahovým napětím je tedy možné pomocí stabilizovaného a přesně nastavitelného zdroje napětí najít okamžik, kdy bude procházet maximální povolený proud a ten pak udržovat. Pokud ale napětí trochu "ujede" nahoru, proud LED spolehlivě zničí. Pokud použiju "pro jistotu" nižší napětí než prahové, bude mi to k ničemu - dioda nebude svítit vůbec. LED není žárovka.

Takže ano, je možné užít zdroj napětí, protože proud a napětí jdou vždy "ruku v ruce". V zájmu rozumné regulace bych ale stejně použil zdroj proudu (třeba i primitivní, tj. zdroj napětí + rezistor odpovídající wattáže), který je schopen dát na svorkách potřebné napětí - třeba i proto, že regulací proudu mohu pohodlně regulovat jas diody.

111®

pěkná odpověď...tady je krásně vidět, jak se různě uvažuje...

jentak*

To všechno je sice pravda, ale u diod se právě koleno UI charakteristiky posouvá podle teploty čipu, a ta je u těchto diod značná. Proto nejde použít jen napětím řízený zdroj. A při proudech řádu ampér dávat předřadný odpor je nerozum.

standa1122
hodnocení

0x

Vnitřní odpor diody je takový, že při vstupu 30-32 V není potřeba nic připojovat. LED si vezme proud jen takový, na jaký je při daném napětí vyrobena. Vařič si také vezme jen např. 2 kW a víc ne. To je jako v pomocné škole...

nikdo*
hodnocení

0x

K těmto LED se nepoužívají napěťové zdroje s odporem, ale elektronické zdroje proudu. Dají se sehnat na dx.com apod. stojí kolem 500kč. Jakýkoliv zdroj s odporem bude při těchto proudech topit a stane se neefektivní LED používat. Navíc uchladit takový odpor není sranda.

hodnocení

tady používá přesně ten samý DC-DC měnič jako mam já a živí tím 100W ledku také bez jakéhokoli odporu nebo dalších nesmyslů

doplněno 15.06.15 21:40:

tenhle měnič nemá žádný omezovač. dá maximálně 150W a nic kromě teploty ho neomezuje.

nebo snad na něm vidíte nějaké 2 trimry?

jentak*

Je to jen o tom, jak je nastavený ten měnič. Pokud dá cca 3A, při cca 30V, které potřebují tyhle LED. tak mu ta 100W LED zřejmě svítí tak akorát. Když na to připojíte tu Vaši 50W, kterou při stejném napětí, smí téci kolem 1,5A, tak ji zničíte. I kdyby to, co nazýváte měnič, nebyl měnič ale zdroj proudu, tak pro 50W LED nejde použít. LED je hodně citlivá na přepětí(na teplo) a tak NEJDE odporem udržet proud v rozumných mezích. Ten zdroj proudu je nutný.

luha*
hodnocení

0x

U diod je vnitřní odpor nepatrný. Jakékoliv vyžší napětí, než je jmenovité napětí přechodu diody, byť se jedná třeba jen třeba o 1.5 V jde vlastně do zkratu. Proto ty odpory nebo proudové stabilizátory.

doplněno 15.06.15 21:31:

Ten měnič má samozřejmě integrován omezovač proudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]