Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit, jak provést chodník ze zámkové dlažby kolem domu ve dvoře. Délka chodníku asi 15m, šířka 1,4 m. Jde mi o to, jak správně vyřešit svislou izolaci základů jako ochranu před dešťovou vodou. Původně jsem chtěl podél základů provést asi 0,5 m hluboký výkop a na základy svisle připevnit nopovou folii (dole šikmo vyspádovanou směrem od domu, nahoře připevněnou lištou nad terénem). Potom zase zaházet hlínou, udusat a vytvořit štěrkové lože, na to položit dlažbu až k soklu domu.
Potom jsem zde na fóru vyčetl, že je možno nopovou folii položit vodorovně pod štěrkové lože (malinko šikmo vyspádovanou směrem od domu), takže by poté odváděla od domu dešťovou vodu, která proteče do země přes zámkovou dlažbu. U této metody by asi byla výhoda v tom, že bych nemusel kopat tak hluboký výkop, jako u první metody.
Jak to tedy provést?
doplněno 15.06.15 16:53:Vodorovná izolace domu je provedena až nad soklem, tzn. asi 50 cm na úrovní plánovaného chodníku. Sokl zatím není zakrytý, jen je okopaný až na cihly.
Ahoj. Než se tu spustí smršť odpovědí a rad, tak by se hodilo dodat kus nějaké informace. Třeba, jak je vysoko případná vodorovná izolace a jak je případně ze zhora zakrytá, je-li vůbec nějaká a nějak zakrytá. Ahoj.
doplněno 15.06.15 17:18:Ještě něco. Stavba je v místě podsklepená? Základ je litý beton, nebo nějaký seskládaný pískovec nebo žula?
tocy, jsem zastáncem šikmé nopovky. Vše je o pochopení situace, zdůvodnění. Navím je třeba vědět podrobnosti o Vašem domě. Vždy se musí při diskuzi vysvětlovat, kam a kudy jde vlhkost, dešťová voda z fasády.
Máte fotky? Nákres řezu základu a podobně?
doplněno 16.06.15 08:37:tocy, co se bude dít s vodou, která steče po fasádě za nopovku, co se bude dít s vodou, která proteče před nopovkou dolů...
Děkuji
Pro doplnění vkládám foto, které jsem již použil v jiné diskuzi zde na fóru. Chodník chci postavit na snímku vpravo podél zdi. Právě zde odbourávám starý beton.
V loňském roce na podzim jsem zkušebně vzadu u domu odkopal 5 metrů základů do hloubky půl metru a dal tam nopovou folii jako svislou izolaci. Na snímku je to snad vidět. Základy do toho půl metru byly cihlové. Vzadu je dům částečně podsklepen.
Doufám, že za nopovku voda téct nebude - za prvé je zde ukončovací lišta a za druhé bude zakryta nějakým obložením soklu (ještě nevím jakým).
Voda, která proteče před nopovkou dolů - to je ten problém, se kterým bych potřeboval poradit. Předpokládám, že část vody odteče po zámkové dlažbě do záhonu (trávníku), který bude vedle chodníku. Také jsou na dvoře dva kanálky, ke kterým by dlažba měla být vyspádovaná. Zbytku vody, která proteče přes dlažbu dolů a vsaje se do podloží, by snad měla v kontaktu se základy zabránit právě ta nopová folie.
Pokusil jsem se situaci načrtnout. Která možnost je správně? Nopovku natáhnout až k dole k základům (vyznačeno modrou barvou), nebo nopovku zahnout vodorovně hned pod štěrkové lože (červená barva)?
Nebo je nějaký lepší způsob, jak se staví chodník přímo u domu?
doplněno 16.06.15 09:25:Ještě jsem přemýšlel dát k soklu asi 20 cm kačírku, aby kapky deště odrazem od dlažby nešpinily budoucí zapravený sokl. Musel bych tedy zasadit obrubník i na druhé straně (ve vzdálenosti těch 20 cm od soklu). Ale zase je zde problém - co s dešťovou vodou, která nateče do kačírku? Dejme tomů, že dolů k základům se přes nopovku nedostane. Ale zároveň přes obrubník nebude mít možnot odtéct ani do strany. Takže zůstane v kačírku, dokud se nevypaří?
tocy, oba nákrasy jsou dobře. jen si zdůvodněte, co bude dělat voda, která tam zateče. Kdyby podobné systémy fungovaly, tak jak si je stavebníci představují, nemusí se dělat hydroizolace.
doplněno 16.06.15 17:19:tocy, není žádný nejlepší postup.
Osoběn bych dal nopovku štuntama nahoru, vodorovně, v šíři 1, až 1.5 metru. Pod šterk. V případě na obrázku bych použil 1.5 metr.
Pevný podklad, nopovka, 4cm štěrk 4-8, parketa. Nopovka by byla pod obrubníkem ještě 40cm, nad tím jen hlína..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.