Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbitý teploměr?

Od: asde odpovědí: 9 změna:

Ahoj, včera mi spadl venkovní teploměr, ale podařilo se mi ho zachytit částečně o nohu a rukou. Přesto je v něm rtuť přerušená a při venkovní teplotě cca 21°C ukazuje 28°C. Dá se nějak zachránit? Pokud ne, víte o nějakém obchodě v PRaze, kde mají solidní výběr? Děkuji

Rozbitý teploměr?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Zahřejte teploměr třeba fénem, teplou vodou až teplota vystoupí nad utržený kousek rtuti. Někdy se to podaří při chládnutí, že se rtuť spojí. Mi se to podařilo u vnitřního teploměru.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zkusil bych ten teploměr sklepat - jako se to dělá u lékařského teploměru.

Horší už to asi nebude, resp. buď dojde ke spojení náplně (rtuť už to zřejmě není) nebo budete mít na stupnici větší výběr (více "kousků"). Zdravím!

doplněno 14.06.15 14:35:

Nemáte zač.

hodnocení

1x
To prerušení je pouze mezi mezi 26 a 28 stupni? V tom případě, pokud je opravdu okolní teplota 21 st., je posunuta skleněná kapilára s obarveným lihem vůči stupnici. Nejdříve opravte to prerušení dle předcházejících rad, pak se pokuste opravit posun vůči stupnici. Záleží ale na provedení teploměru, zda to bude možné. Ono tím pádem teploměru a zachycením nohou (nárazem) došlo k posunu...

musí to být možné, když to šlo na jednu stranu musí to jít i na druhou

asde
hodnocení

Ano, to přerušení je pouze mezi 26 a 28 °C. Teď venkovní teplota stoupla na 22°C a na teploměru teplota také stoupla o 1 °C (vypadá to stejně jak na fotce, jen celé o stupeň posunuté nahoru). Skleněná kapilára posunutá není, je přilepená na 5 bodech a opravdu drží pevně... Zkusím asi ten fén.

A kde je teď 22st.? U nás v Třinci přesahuje už 29st. A to je 12:18, když to zrovna píšu. Když nepomůže nahřátí, zkuste na chvíli do chladničky a pak znovu opatrně nahřát...
asde
hodnocení

V Praze je teď 22-23 °C. Podle našeho druhého teploměru + pro jistotu kontrola na google

Zkusil jsem nahřát fénem, teplota obou částí stoupala nahoru (tam utržená menší možná rychleji) a teď jsem dal teploměr do lednice, taak uvidím co se stane.

doplněno 14.06.15 12:25:

Tak po chvíli spodní část 23°C a ta horní utržená 25°C - pořád ta mezera 2°C...

vfdecde
hodnocení

0x

Silně pochybuju, že v tom teploměru je rtuť.

asde
hodnocení

Tak jsem ho zkusil zklepat o měkký psí pelech a části se spojily, pak jsem ještě pro jistotu na teploměr pustil horkou vodu a pak studenou a zdá se to být v pořádku. Díky za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]