Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
dělám rekonstrukci bytu z konce 50. let, kvůli špatným omítkám jsme museli osekat až na cihlu. Zjistili jsme tak, že část nové elektroinstalace vede ve starých trubkách (černé, vypadají jak papírové). Evidentně to tak bylo už roky a nic to nedělalo. Přesto se raději ptám, zda by to nebyl problém, kdyby v bytě náhodou vznikl požár - aby pojišťovna například neodmítla plnění kvůli tomu, že nová elektroinstalace byla provedena protažením ve starých trubkách. Díky za vaše rady a názory.
v trubkách mohou být vodiče, ale ne kabely...opačně zase, vodiče s jednoduchou izolací nemají být pod omítkou, provedení neuvádíte...
Proč nemůžou být kabely v trubkách ? Pokud vím, běžně se při rekonstrukcích kabely starými trubkami protahují. Dá se tím ušetřit část sekání (například stropů). Ještě relativně neávno kabely vedené po dřevě dokonce musely být v trubkách.
renovoval sem byt a co šlo sme protahali těma trubkama vejde se tam 3krát 1,5ka měd v pohodě a mě se k tomu podařilo protáhnout i přívody pro zásuvky 3krát 2,5ka měd oboje plochý vodiče a ušetřilo mi to neskutečně práce hlavně sem nemusel sekat stropy ůplná paráda pokud můžu radit vůbec neváhejte a co de protahejte
s ohedem na chlazení...kabel se lépe chladí ve zdi...jak v trubce..ty kabely na dřevě tehdy nebyly samozhášecí...to je jiná kapitola a ty trubky byly pancéřovky...
doplněno 12.06.15 16:00:evidentně nemáte přehled
Mno - přehled...
20 let jsem tahal kabely po elektrárnách a rozvodnách. Tahaly se volně (v několika vrstvách) desítky až stovky metrů po kabelových lávkách a chlazení nikdo neřešil (samozřejmě podle projektu). V současnosti dělám občasně rekonstrukce bytů, většinou teda jde všechno přímo do zdi, ale žádný revizák nikdy neměl připomínky, když jsem někde využil starou trubku. Nemyslím, že by se kabel CYKY 3x1,5, vedoucí 5m od vypínače k lustru nějak zvlášť zahříval.
Ahoj. Pancéřkama z konce 50 let jsme protahovali od 1.5, 2.5 až po kabel 4x6mm2. Ty dráty šly natáhnout pomocí původní hlíny v hadru. Jen se vyměnily plechové instalační krabičky za plastové KO68. Výměnu tím to způsobem navrhl projektant. Prošlo to tak i přes revizáka. Ještě se vyměnily rozvaděče s pojistkami za ty s jističi. Já bych do toho šel. Ušetří to dost práce. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.