Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkres - Čelist

Od: markys odpovědí: 9 změna:

Zdravím, měl bych menší dotaz, který se týká strojařiny.

Jde o to, že jak můžete vidět na obrázku ( gyazo.com/... tak mám vyvrat díru do čelisti s tím, že by jsem potřeboval poradit jaké nástroje k tomu budu potřebovat?

Protože jestli to chápu dobře tak potřebuji pouze jeden a tím je kuželový záhlubík s vodícím čepem o průměru 3,2, což vlastně pomocí něho jsem schopný srazit i tu hranu na průměr 5,5.

Ale jelikož si nejsem jistý tak jsem si řekl, že se zkusim zeptat zde a uvidim jestli si to myslím správně.

Díky za potvrzení či popřípadě za opravení.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, no, nebylo by lepší předvrtat si ten otvor z druhé strany (pro lepší přesnost a aby neuhnul vrták na tom nerovném povrchu)? Potom otočit a použít záhlubník. Zdravím!

P.S. Odkaz je funkční, ale umažte závorku na jeho konci.

doplněno 10.06.15 17:58:

Takže, ta čelist bude v horní části toho protikusu a držet ji budou dva šroubky M3. Zkusil bych to dobře upnut (a vyrovnat) a svrtat dohromady - oba kusy. V protikusu potom bude závit a ta čelist se bude dodělávat viz můj předchozí názor, resp. předvrtáno již bude. A potom zřejmě to vroubkování a nějaká změna tvrdosti čelist=?

doplněno 10.06.15 18:38:

Kolega Vám to již popsal - předvrtaný otvor bude menší (asi hned jako pro závit M3 a skrze oba kusy). Do protikusu potom vyřežete závit M3 (také s náběhem). A do čelisti dle nástroje, který budete mít k dispozici vyvrtáte dle výkresu. V podstatě to je jedno, jak to uděláte - buď si otvor zvětšíte vrtáním na průchozí pro šroub M3 nebo zároveň tím záhlubníkem, který bude dobře nabroušený a se správným úhlem. Vy si pouze pohlídáte před zahlubováním tu správnou stranu čelisti (jinak by mohlo být svrtávání zbytečné). A nezapomeňte jako první po rýsování použít důlčík (pro bod vrtání). Vše, tedy záleží na nástrojích a vybavení (a rukách).

markys
hodnocení

Abych to upřešnil, tak ten nerovný povrh tam ještě není s tím, že vlastně pak tuto čelist si budu muset nějak předvrat společně s tímto gyazo.com/... , takže právě přemýšlím jak to správně udělat.

PS:Tak aby ta čelist byla kompletní - gyazo.com/...

markys
hodnocení

Děkuji za rady, už jsem to tak nějak pobral jak na to, ale furt bych potřeboval zodpovědět tu moji hlavní otázku.

Jde o to, že já nevím jak přesně ten kuželový záhlubík s vodícím čepem funguje, respektivě když si ho vezmu v tom průměru 3,2 tak jestli ten vodící čep je schopný vyvrtat tu díru a pak zároveň pomocí toho zahlubníku to rovnou i srazit na těch 5,5 a nebo zda si nejprve musím vzít vrták 3,2 - vyvrat díru a až pak vzít ten záhlubník? :D

Omlouvám se za takový triviální otázky, ale jsem v tomhle nováček.

hujer123*

Čep jen vede nástroj do otvoru. Nejprve si zajisti záhlubník a podle toho, s jakým bude čepem předvrtáš otvor.

Potřebujete něco takového: (pr. 5,5 zde bude ale 5,7mm, je to normalizovaný nastroj)

shop.tntrade.cz/...

Ale jelikož si myslím, že je to pouhé zahloubení na to, aby se tam schovala hlava šroubu, vyvrtal bych to vrtákem pr.3,2mm a pak vzal vrták 5,5 mm a zahloubil do požadované hloubky. Ještě by se ten vrták 5,5 dal nabrousit na 90st. ať je to správně. i když ten šroubek to podrží i když tam bude klasika 118st.

doplněno 10.06.15 19:08:

A ano průměr 3,2mm na shop.tntrade.cz/... je válcový a zajišťuje jen vedení nástroje v již předvrtané díře.

ronyx*
hodnocení

1x

Odkaz už jasný, výkresy taky. Takže do boje ;)
Na výkrese je rozteč otvorů 30, čili +- autobus,tj bez toletance, znamená to, že na ní prd záleží (tj. desetina sem, desetina tam...) Díra pr. 3,2mm je jen průchozí pro šroub M3 - taky na ní prd záleží. To samé je zahloubení - pouze pro hlavu šroubu - volná míra. Takže bych z toho celého nedělal velkou vědu.
Postup:
1) orýsovat osy pro otvory z čisté strany čelisti (tj. proti drážkování), odůlčikovat
2) vzít vrták 3,2mm a vyvrtat 2x díru pr. 3,2mm
3) otočit čelist a udělat zahloubení pr. 5,5mm - když bude průměrově větší, nic se neděje. Zahloubení máte možnost udělat buď záhlubníkem s vodícím trnem (pokud ho máte k dispozici) nebo jednodušeji - nabrousit vrták na vrcholový ůhel 90° a udělat zahloubení s ním do potřebné hloubky (sousost zahloubení a díry není podstatná - díra pro šroub M3 je větší (3,2), hlava zapuštěného šroubu má pr. 5mm, takže vůle všude dost)
Pokud potřebujete udělat do druhého kusu otvory pro závit M3 (otvor pr. 2,5mm pro M3), pak můžete zvolit jeden ze 2 postupů
1) orýsovat oba díly a oba postupně vyvrtat podle potřeby
2) orýsovat čelist (vroubkovanou), vyvrtat ji pr. 2,5mm, pak sesvěrkovat čelist a protikus a ze strany drážek vrtákem pr. 2,5mm pomocí děr v čelisti (využít je jasko vodící) označit rozteč na druhý kus (por M3), pak rozpojit, vyvrtat pr. 2,5 pro M3, vyvrtat 3,2 jako volnou díru pro šroub a nakonec zahloubení a sražení hran pro závit a sražení hran u volných děr

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
někde se vloudila chybička - odkaz je nefunkční, přesněji - úložiště ukazuje, že tam nic není, stránka neexistuje. Takže rada může být až bude výkres ;)

markys
hodnocení

Skočila mi tam závorka, omlouvám se - gyazo.com/...

hujer123*
hodnocení

0x

GYAZO

Page Not Found

doplněno 10.06.15 17:47:

Také bych doporučil provrtat z druhé strany menším průměrem, např. 3mm. podle vodícího čepu záhlubníku. Pak zahloubit a nakonec vyvrtat 3.2 mm. A nebo bych to vyvrtal rovnou 3.2mm a záhlubníkem bez vodícího čepu zahloubil. Záleží na tom, jaké máte k dispozici stroje a nástroje.

doplněno 10.06.15 17:58:

Tak budete muset ty dva díly k sobě přiložit a svrtat vrtákem o průměru 2.5 mm (případně větším, podle stoupání závitu)

Pak do toho většího dílu vyříznout závit a čelist už máte popsanou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]