Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chěla bych se zeptat, jak byste realizovali zateplení RD z kotovice o tloušce zdí 60cm. Zdi jsou křivé, je na nich starý štuk a omítka, místami opadává.
Nejlépe asi celé oťukat na cihly, poté nahodit pletivo a štuk. poté zarovnat a pak až polystyren? Nebo lze provést i jinak?
Na kotovici není vhodné lepit přímo polystyren?
Také jakou zvolit tloušťku izolace?
Děkuji za odpvědi.
Zdravíčko Manžel mně napovídá,že se jedná podle pohledu o klasické,cihlové zdivo.Protože kotovice je z hliněných,nepálených cihel.Nedoporučuje Vám dávat izolaci,jelikož 60 cm je dostatečné zdivo a spíše by Vám doporučil vodorovnou ( podřezání ) izolaci,kvůli vlhkosti - u zdiva z kotovice.U klasického zdiva izolaci proveďte,jak sám uvádíte.Nezapomeňte zkontrolovat,zda má původní zdivo vodorovnou izolaci.
Dobrý den, omítka opadává proto, že se do zdiva dostá vlhkost. Na fotce je u země nějaká fólie, to je vodorovná izolace? Pokud ano, tak bych ještě neprodleně odstranil náletové rostlistvo, protože dům pak dostatečně nevětrá. Dále by to chtělo překontrolovat střechu, alespoň u komína tam podle fotky asi zatéká a nezapomenout na okapy a hlavně vodu ze svodů co nejdál po svahu od domu. Podle všeho je to cihlové zdivo, nebo se taky používala kombinace cihel a když už nezbylo na cihly, tak se použily vepřovice - kotovice. Já bych taky toto zdivo nezateploval, protože si pak můžete způsobit mnohem větší problémy s vlhkostí ve zdivu. Pouze okopat starou omítku a zas nahodit. (na cihelném zdivu drží malta dobře, ale na kotovice jsou pořeba rákosové rohože a na to vámi zmiňovaný "rabic" - králíkářské pletivo to vše přibité přes víčka od piva.
Barák je podřezán, odizolován proti vodě. Vlhký není.
Fotografie je stará..niní už je kolem baráku jen tráva a u baráku drenážní trubka a na ní kamínky (kačírek)
Nedoporučujete zateplení? Proč? Jen odvětrávané?
Máme nyní novou střechu a nástavbu a na tom Ytong tl.30. To zateplit musíme.
Máte někdo zkušenosti se zateplením kotovic?
Děkuji
doplněno 08.06.15 14:27:Pro doplnění fotografie kde jde vidět jak navazuje zdivo z Ytongu
Nevím, zdali čtu dobře, ale barák je podřezaný a určitě již vyschlý. Poté můžete použít klidně jakýkoliv izolant, od nejlevnější fasádní polystyren až po ovčí vlnu.
Síly izolace je odvíjí od ostatních izolací, zasklení, oslunění, zdroje tepla atd.
Když vezmeme v úvahu, že tepelný odpor vaší stěny je R= 0,6-0,8 a dnes se staví na tepelný odpor okolo R= 4 až 6.
Potřebujete tedy asi 20cm tepelné izolace s lambdlou 0,039. Pokud někdo sdělí, že není třeba zateplovat, to má pravdu, proč zateplovat, když to bylo desítky let bez zateplení. Ale to není rada.
Proč by se kotovice nemohla zateplit polyšem, to mi je záhada..
Vidím nová okna? Dvojskla či trojskla?
Co se týče nesoudržné omítky, vše odstranit, nenahozovat, dolepit polyšem..
doplněno 08.06.15 20:03:Mudchen, to je na dlouhé povídání..
Na kotovici musí držet lepidlo, pokud budete postupovat správně.
Okna dvojskla, moc Vás nepotěším. Zkuste nalézt na trhu horší okna, nežli jste si pořídili. Nenajdete.
Pocit tepla a skutečnost je jinde..
Milane, jestli chápu dopře, tak byste polyš lepil přímo na kotovici? Bude to držet? Nebo jak to myslíte...
Okna jsoou dvojskla... Co se týká tepla v zimě, už jsme tady přežily dvě zimy. a popravdě kotovice krásně drží teplo. Jediný problém, okolo oken nezatepleno, tama utíká teplo. Ale to již chceme ještě do zimy udělat. Ne vše je hned.
Problém vepříků je ten, že je to zdivo vytvářené před lety doma a nikdo neví jaké budou mít skutečné vlastnosti. Taky se tvrdí, že při dokonalém vysušení tohoto zdiva se snižuje jeho nosnost a může se začít rozpadat. Na druhou stranu bych měl strach na vepříky nalepit polystyrén (raději tu minerální vlnu), protože pokud by se na nějakou dobu dostal rosný bod do této dělící roviny, tak tu by hrozilo kvůli vlhkosti odlepení izolace. Pokud to i tak uděláte, tak nevěřte tomu, že stačí jen nalepit flexibilním lepidlem a udělejte to minimálně na rabic a ještě bych použil kotevní příchytky hluboko do zdiva.
Brucku,
nikdo neví?..
proč se nezeptáte, proč se nepřijdete podívat, co se děje s polyšem na vepřovicích, či báchorách. Váš strach z lepení na vepříky je jen z rosného bodu? Tak to se nebojte a udělejte správně izolaci, kde musí být rosný bod v izolantu. Jinak se jedná o špatné zateplení.
Co zapříčíní, že vlhkost odlepí izolaci? Máte pro to důkaz, nebo jen nevíte? Proč flexilepidlo, když je certifikováno jiné lepidlo? Proč kotvit hluboko do zdi, prodražovat a znehodnocovat zateplení?
Děkuji za odpovědi.
doplněno 09.06.15 17:27:Pane kolego Brucku,
Asi je to o zkušenostech.
To certifikované lepidlo je certifikované taky na lepení na vepřky, nebo si to jen myslíte? Na lepení musí být vždy styčné plochy v soudržném stavu a to u vepříků prostě nezajistíte.
Velice dobře víte, jak musí podklad vypadat. Já jsem dokázal na vepříky (u nás se tomu říká báchry) lepit co jsem potřeboval, třeba pružky Ytongu na vyrovnání..Ale je to o osobních zkušenostech.
To by taky staří zedníci dělali naprosto zbytečnou práci s přípravou před omítáním vepříků rákosem a rabicem. Mohli to přeci jen "našpricnout" a pak nahodit. Proč to ti diletanti asi dělali?
Proč odsuzujete postup jiných, když nevíte proč to dělali?
Já na stěnách neměl žádné rabicko, ani rákos. Asi to bude tím, že v době nahazování báchoru neznali rabicko. (rok výstavby okolo 1896)
Co dělá polystyrén na vepřovicíh, kotovicích, báchorách nevím, ale já bych ho tam s klidným svědomím nedal.
Respektuji Váš názor..
Přeji krásný den.
Tak se omlouvám za zavádějící dopručení flexibilního lepidla. To certifikované lepidlo je certifikované taky na lepení na vepřky, nebo si to jen myslíte? Na lepení musí být vždy styčné plochy v soudržném stavu a to u vepříků prostě nezajistíte. To by taky staří zedníci dělali naprosto zbytečnou práci s přípravou před omítáním vepříků rákosem a rabicem. Mohli to přeci jen "našpricnout" a pak nahodit. Proč to ti diletanti asi dělali? Co dělá polystyrén na vepřovicíh, kotovicích, báchorách nevím, ale já bych ho tam s klidným svědomím nedal. Vepřovice jsou skvělý a levný stavební materiál, ale jsou v některých ohledech háklivější a to co se děje pod vrstvou neodvětrané izolace nikdo neví. Pokud to šlape vám O.K., ale kdo má jistotu, že tazatel bude vytápět a mít stejné vlhkostní paranetry v obytných místnostech?
Milane, prosím Vás... jaký je správý postup lepení polystyrenu na kotovice a jaké llepidlo použít?
Pomohl byste nám?
Děkujeme
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.