Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stromy u plotu

Od: pospisilova odpovědí: 4 změna:

Soused má těsně u plotu zasazené stromy, jak rostou, plot se vysunuje na můj pozemek, a mám prakticky souvislý živý plot do výšky stromů, stíní mně na půl zahrady, jak se můžu bránit, není s ním žádná řeč. A jak vyroste nějaký nový odrostek od švestek, všechno tam nechává, polovina kořenů je v mé zahradě.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejprve bych zkusil promluvit se sousedem ústně a vysvětlit mu své připomínky - to jste již udělala, jak píšete.

Další možností je napsání dopisu, doporučeného dopisu, určeného do vlastních rukou, kde sousedovi poskytnete nějakou dobu k odstranění nedostatků. Můžete navrhnout nějaké Vaše řešení. Veškerou korespondenci s ním, doklad o poslání na poště, si uschovejte. Pokud ani po této době se nebude nic dít, obraťte se na úřad ve vašem městě - městský, obecní, na příslušný odbor směřujte opět nejlépe v písemné podobě svoji stížnost, v ní popíšete veškerou Vaši snahu a korespondenci se sousedem, navrhněte nějaké řešení.

Úřad Vám musí dát nějakou odpověď tuším do 30 dnů.

Pokud by se ani pak nic nedělo, můžete se obrátit se svým požadavkem na příslušný soud.

pohanka*
hodnocení

0x

Už je to jinak. Požádejte ústně, a potom i písemně o odstranění. S tím, že pokud tak soused neučiní, odstraníte větve, snad i kořeny, vy sami. U těch kořenů bych se bála úhynu příslušné rostliny. Vše, co ořežete, mu potom předáte, protože to je jeho majetek. Blbé je, že děláte za někoho jiného práci na údržbě hranic, kterou by měl dělat soused. Jako by měl člověk sám málo práce se svojí zahradou a nemovitostí. Když se soused zasekne, tak s ním nic neuděláte a pokud budete chtít mít svou stranu hezkou, tak upravovat budete potom stále. Proto by se měly dodržovat odstupy výsadby od hranic. Ale při procházce vidíte, že to nikdo nedodržuje. Můj soused si vysadil rhododendron 30 cm od plotu a znáte tyto keře v Průhonicích! Když je někdo blbej.

doplněno 08.06.15 09:17:

Ořez se provádí ve vhodném ročním období.

hodnocení

0x
Ne všechny příspěvky odpovídají skutečnosti.
Doporučuji postupovat podle par. 1016 a 1017 nového OZ.
Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil.
Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m
tojejedno*

Sysel Hejkal má pravdu, toto je správný postup podle zákona.

Mám stejný problém a ústní ani písemná žádost o odstranění nebo alespoň zkrácení na souseda nezabrala.

Další možnost už je jen dát to k soudu, protože žádný místní úřad nebude řešit spor o stromy na soukromém pozemku. Sousedské spory se ale táhnou celá léta a výsledek nikdy není jistý, přesto že v tomto případě mluví zákon jasně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]