Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl jsem v garáži asi 2kg slunečnice pro krmení sýkorek. Jelikož jsem semínka na jaře už nezkrmil, tak jsem sáček v garáži u RD ponechal. Při další zimě (asi v listopadu) jsem si všimnul, že jsou v sáčku larvy mola potravinového nebo moučného nebo jak se ta havěť jmenuje.
Semena jsem okamžitě dal pryč. No a asi po půl roce někdy v březnu se mi začali objevovat létající moli v garáži. Ze začátku jsem je likvidoval mechanicky, když jsme občas nějakého viděl. Nyní jich zabiju tak 5 denně, koupil jsem lepicí pásky a na nich jsou jich už přilepeny desítky jedinců. Moli se stále vyskytují, ačkoli v garáži žádné potraviny ani jádra ani semena nemám. Jen papírové krabice, v nich nějaké harampádí, hadry, molitan v tepelném čerpadle atd. Bohužel jsem již hledal zdroj, kde by ta havěť mohla být, ale žádný zdroj jsem nenašel.
Můžou se živit papírem, molitanem nebo něčím jiným?
Máte někdo zkušenosti, jak na ně? Mám zatím jen lepící pásky, na nichž se občas nějaký přilepí. Ale metr od lepící pásky sedí na zdi páreček, který se páří, takže předpokládám, že se mi tam budou množit. Nevím, ale čím se to může živit. V papírových kartonech jsem je nenašel, ale nevím, jestli jim papír nebo molitan bude šmakovat.
Třeba mě napadlo, že vylezli z toho sáčku a nyní se líhnout. Někde psali, že je životní cyklus mola několik týdnů až několik měsíců, tak nevím.
Garáž mám napojenou na RD, tak se bojím, že mi prolítnou do špajzu a bude o zábavu postaráno.
Díky za rady.
Dobrý den, ano, tato havěť se likviduje obtížně a dlouho. Přežívá ve škvírách, hadrech a možná i v tom molitanu. Myslím, že ani žrát moc nemusí - všimněte si, že když někde sedí, tak je na stejném místě třeba i druhý den a žádnou aktivitu neprovozuje. V garáži asi už škodu nenadělají, ale v bytě je to horší (potraviny). Takže, odstranit vždy napadený zdroj a potom trpělivě likvidovat - a dlouho. Zdravím!
doplněno 08.06.15 09:02:No, myslím, že rozdíl mezi molem šatním a tím molem z potravin je vidět na první pohled.
Jiná velikost a jiné zbarvení to musí odhalit. Možná tam budou oba druhy a líbí se jim tam.
Jinak, molitan chutná takovému malému, černému broučku (nevím, co mu na něm chutná, ale prožere ho na kousky).
Zdravím,
naskýtá se otázka, jestli v garáži máte moli potravinové nebo moli šatní. Teoreticky by to mohly být oba druhy (podle vašeho popisu). Poud už tam žádné další potraviny nemáte (potravinový mol by neměl co žrát), pak to bude nejspíš mol šatní. Ten se živí přírodními textiliemi (hlavně ty s příměsí vlny, kožešiny atd). Takže na vašem místě bych probral veškré hadry v garáži a hledal tam.
Molitan mol určitě nežere (kdo by taky žral umělou hmotu), ale ve starých matracích, přesněji ve starých čalouhěných polštářích třeba z gauče být může (zvláště pokud se s nimi delší čas nehýbe).
Jak dlouho trvá životní cyklus mola nevím, ale vím, že nejvíc molů je vidět v červnu - to moli vylétavají a zakladají na další pokolení. Takže proto jich asi nejvíc chytáte teď - v červnu.
Já jsem se jich taky nemohla zbavit v kuchyni před 10ti lety,stále jsem nějakého našla,vyčistila celou linku,vysypala mouky všechyn potraviny co nebyly uzavřené,vystříkala,vydesinfikovala a vždycky se někde nějaký objevil.Pak mi poradila sestra,at dám všude sušenou levanduli a opravdu to pomohlo!za týden ani jeden mol už nebyl a už se mi nikde nikdy neobjevil...Od té doby pěstuji levanduli a dávám si jí do pytlíčků z kanavy a dávám pro vůni do skříní...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.