Nejste přihlášen/a.
Dobrý den máme starší barák a máme čerpadlo nautilu ve studni , ve sklepě máme bojler cca 500 l s vodou,která se čerpá ze studny a louží jako zásobárna vody.máme u bojleru vedení kde je zpětná klapka.A tady začíná problém.Klapka při točení vody neustále mlátí a myslím si že ničí tlakový spínač ve studně ,který dvakrát už odešel.Klapku jsem už rozebral a zjistil jsem že je v ní jen mosazné sedílko,přišlo mi to divné,myslel jsem si že tam musý být gumička...Nevíte čím by to mohlo být že klapka mlátí?Prosím poradte.Děkuji
Klapka vypadá jako tahle ale je ještě komunistická:
Jak jste přišel na to že to mlátí ta klapka? nemá jediný důvod mlátit.
Mnohem lepší vysvětlení je že v té Vaší 500l nádobě není žádný vzduch, tak neustále zapíná čerpadlo.
no,když někdo pouští vodu,tak když stojíte u té klapky,tak to mosazné sedlo prostě mlátí a mám podezření že to zničí tlk.spínač ve studně,který se musí ob rok měnit.S tím vzduchem...myslel jsem ,že tyhle nádoby jsou naplněné celé a plní se ještě potrubí.čerpadlo načerpá asi 4 atmosféry a když tlak klesne na 2 atm.,jek se čerpá voda,tak se má zapnout čerpadlo a dočerpat,ale při čerpání děj neprobíhá nepřerušovaně ,ale zpětná klapka pořád mlátí a podle mě se tam mění ten tlak a zapíná/vypíná čerpadlo.Spíš by mě zajímalo jak vypadá ta nová klapka uvnitř,jestli tam nemá být nějaká těsnící guma,nebo to zavírá jenom to mosaz. sedílko?Já fakt nevím...
Děkuji
Když v nádrži nebude vzduch, tak jelikož je voda za normálních podmínek a tlaků prakticky nestlačitelná, tak není možné aby Vám čerpadlo natlačilo 4atm a zaplo při 2atm...
To i potvrzujete tím že děj neprobíhá nepřerušovaně.
Vypněte čerpadlo, otevřete vypouštěcí kohoutek u nádrže a nechte tak vodu z nádrže trochu odtéct.
Uvidíte že se to zlepší.
Případně do systému doplnit normální expanzní nádobu s gumovým vakem, kde toto nehrozí.
Je to tým,že máte pravdepodobne zle poskladané jednotlivé diely vodovodu.Po prvé: Pre správnú fukciu tlakového spínača musí byť v systéme zasoba vzduchu ktorá sa tlakováním stláča a musí byť prívod vody a odvod vody pod tou hladinou vzduchu aby ten vzduch neunikal do potrubia.Výnimkou sú gumené vaky kde voda neprichádza do styku s vodou,čo nie váš prípad si myslím. Po druhé: Voda je nestlačiteľná a preto vám tlakový spínač odchádza,lebo stále spína a vypína lebo ak nemáte v systéme vzduch,tak mu nedávate časovu rezervu na pomalé zvyšovanie tlaku vody,ale hneď stúpne tlak a odberom poklesne,čím sú neustále tlakové rázy v potrubí hore-dole,čo sa prejavuje búchaním spätnej klapky lebo ona jedina je tam pohyblivá.Doporučujem vám aby ste mali prívod vody a vývod vody dole u tej vašej 500 l nádobe,potom vypustiť celú nádobu a napustiť znovu,ten vzduch sa tam potom stlačí,alebo na vrch spraviť ventil a dofukať vzduch pri nízkom tlaku vody na približne vypínaci tlak.Rozvod musí byť tak spravený,aby sa ten vzduch neminul pri prvom pustení vody.On sa aj tak bude časom míňať,lebo ponorka v studni nemá odkiaľ prisavať vzduch.
doplněno 06.06.15 23:00:Tak ako napísal kolega hore.Do systému doplniť expaznú nádobu.Nenapadlo ma to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.